Ulepszanie gitary

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

Kak

Ulepszanie gitary

Nieprzeczytany post autor: Kak »

Witam
Próbowałem kilka razy mniej napisaę, ale nie dało się ;-) Spróbuję mniej następnym razem.
Jak na razie większołę co wiem o gitarach nauczyłem się na youtube po angielsku, więc nie wszystkie polskie fachowe wyrazy znam, wybaczcie.
Parę słów o gitarze:
Koreałskiej produkcji Vantage z kołca 80tych lat. Japołczycy sprzedali firmę Koreałczykom i tylko tyle o niej wiem. Ale oględałem i mierzyłem wnętrzołci.
Jeden humbucker i dwie wyględajęce na single coil przystawki. Ale nie są single coil, bo z każdej wychodzę trzy kabelki więc w środku są dwie cewki, o różnych oporach.
Humbuckera też mierzyłem, ale według otrzymanych wartołci, nie mogę sobie wyobrazię połęczeł cewek, więc nie napisałem na rysunku.
Każda przystawka ma swój 3 pozycyjny przełęcznik, którym można przystawkę odłęczyę, lub włęczyę na dwa sposoby.

Teraz dopiero mi zaczęło przeszkadzaę, że gitara szumi lub brzęczy mocno po podłęczeniu do wzmacniacza i chiałbym zaekranowaę wszystko. Jak dotknę rękę strun, to trochę ciszej szumi.
Kupiłem tałmę miedzianę i wylutowałem wszystko z gitary.
Kabelki od przystawek w mojej gitarze są cienkie - i dołę długie bez ekranowania.
Ekran się zatrzymał na obudowie potencjometrów a kabelki idę dalej do przełęczników. Może tak zostaę, czy da się to lepiej zrobię, w walce z szumami?

Przystawki też są niedokładnie zrobione. Z tej jednej "single coil" kilka drucików cewki wystawało poza przystawkę i nie ma w niej takich dziurek w podstawie, do przylutowania drucików cewki.
Kabelki są prosto do drucików cewki przylutowane, pod tałmę.
Ta folia luminiowa na zdjęciu, pod przystawkę, to moja próba ekranowaia, ale zrezygnowałem z tego. Będzie miedęšł.

Chciałbym wymienię wszystkie kabelki ale nie wiem jakie te nowe powinny byę. Napewno ekranowane, ale grube czy cienkie?
Do takich przystawek jak te moje "single coil" można kupię ekranowany kabel z trzema kabelkami, czy kupuje się z czterema i jeden się odcina?

Nie mogę się zdecydowaę czy zostawię te przystawki które mam, czy spróbowaę coś innego, bo nie jestem zachwycony ich dęšłwiękiem.
Kupiłem jakił czas temu taniego humbuckera na ebay, żeby może spróbowaę jak brzmi, jak mi się uda rozkodowaę co to za kabelki z niej wychodzę.
Albo nawinęę na niej nowe cewki ;-) Jeszcze nigdy tego nie robiłem i nie mam sprzętu.
Poza tym, że jak miałem ze 14 lat to do mojej pudłówki nawinęłem cewkę na dłoni, aż miała ok. 1cm łrednicy, okleiłem plastrem lekarskim, wsadziłem w łrodek chyba z 5 małych magnesów i bez żadnych potencjometrów podłęczałem do wzmacniacza.

No i nie wiem jakie potencjometry wybraę, bo po 30stu latach może przydało by się je wymienię.
Co prawda jeszcze nie mierzyłem oporu cewek na humbakerze, ale czytałem że do humbuckerów używa się potencjometrów 500kÎł  a u mnie oba są 250KÎł . Dobrze to zrobili?
Ten od siły głosu jest liniowy a ten od tonów nie liniowy- to się chyba audio nazywa (logarithmic). Kondensator ma 22nF.
I jeszcze wyczytałem że opór obracania potencjometrem też jest różny - to już w ogóle nie wiem jak jest ciężko a jak lekko obracajęcy się, żeby wybraę.

Tak się złożyło, że mieszkam po drugiej stronie Bałtyku, W Danii.
Kupowałem wczełniej różne rzeczy do gitary w sklepie Thomann, bo to jest w miarę blisko z tęd i przesyłka jest tałsza niż z Polski. Maję jakieł kabelki i potencjometry. Znacie takiego producenta jak Gęłldo lub Allparts?
Wydaje mi się że to jakieł "tanie badziewie" ale po gwiazdkach widaę że są popularne.

Jednak nie będę kupował potencjometrów w Thomannie. Nie maję tam takich o odpowiedniej długołci gwintu. Moje muszę byę przykręcone w drewnie grubołci 7mm. Więc szukam dalej. Może CTS w guitarproject.

IMG_8926.JPG
IMG_8720-001.JPG
Pickups 2.jpg
IMG_8711-001.JPG
popik10

Re: Ulepszanie gitary

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Na ostatnim zdjęciu widaę ja był miał ekran na przewodzie.
To są kable sygnałowe więc nie muszę byę zbyt grube.
Ja bym się zastanowił Adam czy aby na pewno chcesz mieę te pickupy w gitarze.
Bo wszelkie prace z tym zwięzane (poprawki) są od tego zależne.
Ekrany na pewno w miedzi warto zrobię jełli to maję byę single. I wszystko dobrze połęczone z masą.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Włałnie - czy potencjały ekranów są zrównane (połęczenia galwaniczne)..to trzeba z miernikiem posprawdzaę.
pozdrowienia
Piotr
Kak

Dzięki.
Od tygodnia słucham różnych humbuckerów, dużo różnych. Do hard rocka.
Czy mi się wydaje, czy wszystkie humbuckery maję prawie takie samo brzmienie?
Niektóre brzmię na bardziej "przesterowane", niektóre na mniej, ale te różnice które są, można chyba ustwię potencjometrami na wmacniaczu. Ewentualnie kaczkę ustawię w odrobinę innym miejscu.
Mam wrażenie że ci którzy się wypowiadaję na temat ich brzmienia, najpierw oględaję dęšłwięk na wykresach z programów analizujęcych dęšłwięk, żeby różnicę najpierw zobaczyę.
Trudno coś wybraę.
popik10

Ja bym tu układu nie ruszał bo wydaje się dołę uniwersalny S+S+H, raczej zastanowił się nad wymianę picków na nowe.
Nie wiem co z tymi humbani, w każdym razie moim zdaniem powinno się ich słuchaę tak ustawionych jak che się graę.
Jełli przester to tak ich szukaę, jełli clean, to też szukaę po dęšłwięku czystym.
Kak

Będzie HSS. Słucham humbuckerów przy mostku, bo tej najczęłciej używałem na tej gitarze.
Jak bym się skusił na Seymour Duncan, bez obudowy, to chyba nie ciekawie by to wyględało jak bym tałmę z miedzi wyłożył wgłębienie dookoła przystawek.
Jest na to jakił sposób?
informatkot

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Jest - na tym etapie już nie kombinuj. Daj przystawkę z ramkę.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Miedzianę tałmę można pomalowaę kolorem, albo obkleię papierem lub tałmę i również pomalowaę.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

No i będzie pięknie, że mucha nie siada :D:D ;)

Kup ekran w aerozolu albo ramka.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

O właśnie, farby przewodzęce przecież są. Zapomniałem o nich.

Ja pamiętam że u mnie miedęšłbyła widoczna przez szpary między ramkę i przetwornikiem.
Kak

Dzięki :-)
Szukałem, patrzyłem...Seymour Duncan chyba nie produkuje takich ramek do single coil.
Może będę musiał moje stare użyę jak wymiary będę pasowały, bo te które sprzedaję w innych sklepach ( metalowe) były trochę za węskie. Jeden stary otwór po łrubce by było widaę. Nie wiem też czy taka metalowa "ramka " dookoła przystawki miała by na nię dobry wpływ. Może powinna byę z plastiku.

Możecie mi coś wyjałnię z potencjometrami?
Bo wydaje mi się że w mojej gitarze je miejscami zamienili.
Oba maję 250K.
Ten z przylutowanym kondensatorem jest od barwy tonu, prawda?
Czyli powinien byę liniowy, a jest logarytmiczny, bo mierzyłem.
Na środku obrotu ma 50K. Kondensator odlutowałem z jednej strony przed pomiarem.
Ten drugi potencjometr ma 120K na środku obrotu.

Nie mogę też znaleźć odpowiednich potencjometrów, bo nie ma nigdzie rysunków z wymiarami.
Co to np. jest długołę trzpienia, od kęd do kęd to jest mierzone?
Mi jest potrzebny ze łrednicę gwintu ę? 8mm i dugołcię gwintu 10mm - to jest chyba najważniejsze, żeby gałka była na odpowiedniej wysokołci, ale tak opisuję te potencjometry że nie wiem co jest co.
U Thomanna np. gwinty potencjometrów maję łrednicę 9,5mm. Wolał bym nie rozwiercaę otworów.
Tylko jeden maję z ę? 8mm gwintem , ale gwint jest za krótki.

Gdzie kupię potencjometry, żeby nie kupię jakiejł podróby produkowanej bez kontroli jakołci? Bo już się natknęłem na taki opis: "CTS replica", więc może nie wszyscy sprzedawcy się przyznaję że takie sprzedaję.
Kak

Próbuję wyrównaę progi, pierwszy raz w życiu i mam dwa pytania.

Jak się można upewnię lub sprawdzię, że się szlifuje progi z takim samym promieniem jak podstrunnica?
Na razie zamazuję je wszystkie czarnym flamastrem i takę łrednię próbuję wyprowadzię.
Ale widaę że sporo progów jest płaskich/za niskich na środku. 13sty i 17sty sporo wystawały.

I jaka jest minimum wysokołę progów, żeby nie były za niskie?
popik10

Pierwsze to trzeba ustawię prosto podstrunnicę. Potem dopiero szlif. Tak robiłeł?
Do tego wystarczy coś takiego.
https://www.stewmac.com/luthier-tools-a ... tedge.html
łatwo to zrobię z aluminium.
Kak

Tak właśnie zrobiłem, tylko przymiar jest nie ze Stwemac'a a z Chin. Połwięciłem trochę czasu żeby się upewnię czy jest prosty i leciutko poprawię.
Wczoraj trochę poszlifowałem i dzisiaj, lekko, bo pierwszy taz i trochę niepewnie się czuję.
Progi wyględaję już na prawie proste, ale jest kilka, ze 4 które są za niskie na środku. Chyba od 3ciego do 6stego progu.
Nie pamiętam teraz, bo je wszystkie znowu flamastrem zamazałem, na jutrzejsze szlifowanie.
Musiał bym wszystkie zeszlifowaę żeby do tych najniższych się doszlifowaę, dlatego zapytałem jak niskie progi mogę byę, żeby nie były za niskie.
informatkot

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Kak pisze: 2021-02-03, 18:08 Tak właśnie zrobiłem, tylko przymiar jest nie ze Stwemac'a a z Chin. Połwięciłem trochę czasu żeby się upewnię czy jest prosty i leciutko poprawię.
Wczoraj trochę poszlifowałem i dzisiaj, lekko, bo pierwszy taz i trochę niepewnie się czuję.
Progi wyględaję już na prawie proste, ale jest kilka, ze 4 które są za niskie na środku. Chyba od 3ciego do 6stego progu.
Nie pamiętam teraz, bo je wszystkie znowu flamastrem zamazałem, na jutrzejsze szlifowanie.
Musiał bym wszystkie zeszlifowaę żeby do tych najniższych się doszlifowaę, dlatego zapytałem jak niskie progi mogę byę, żeby nie były za niskie.
Ja np. lubię wysokie progi takie 1.4 mm. Nie lubię dotykaę paluchami podstrunnicy. Kwestia indywidualna, co do wysokołci. Innym niskie nie przeszkadzaję. Sprawdęšłsobie jeszcze przed jutrzejszym szlifem czy podstrunnica nadal jest ustawiona w płaszczyęšłnie. To co zostało realnie da się koronowaę? Daj jakieł fotki jak możesz.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
ODPOWIEDZ