Próbowałem kilka razy mniej napisaę, ale nie dało się

Jak na razie większołę co wiem o gitarach nauczyłem się na youtube po angielsku, więc nie wszystkie polskie fachowe wyrazy znam, wybaczcie.
Parę słów o gitarze:
Koreałskiej produkcji Vantage z kołca 80tych lat. Japołczycy sprzedali firmę Koreałczykom i tylko tyle o niej wiem. Ale oględałem i mierzyłem wnętrzołci.
Jeden humbucker i dwie wyględajęce na single coil przystawki. Ale nie są single coil, bo z każdej wychodzę trzy kabelki więc w środku są dwie cewki, o różnych oporach.
Humbuckera też mierzyłem, ale według otrzymanych wartołci, nie mogę sobie wyobrazię połęczeł cewek, więc nie napisałem na rysunku.
Każda przystawka ma swój 3 pozycyjny przełęcznik, którym można przystawkę odłęczyę, lub włęczyę na dwa sposoby.
Teraz dopiero mi zaczęło przeszkadzaę, że gitara szumi lub brzęczy mocno po podłęczeniu do wzmacniacza i chiałbym zaekranowaę wszystko. Jak dotknę rękę strun, to trochę ciszej szumi.
Kupiłem tałmę miedzianę i wylutowałem wszystko z gitary.
Kabelki od przystawek w mojej gitarze są cienkie - i dołę długie bez ekranowania.
Ekran się zatrzymał na obudowie potencjometrów a kabelki idę dalej do przełęczników. Może tak zostaę, czy da się to lepiej zrobię, w walce z szumami?
Przystawki też są niedokładnie zrobione. Z tej jednej "single coil" kilka drucików cewki wystawało poza przystawkę i nie ma w niej takich dziurek w podstawie, do przylutowania drucików cewki.
Kabelki są prosto do drucików cewki przylutowane, pod tałmę.
Ta folia luminiowa na zdjęciu, pod przystawkę, to moja próba ekranowaia, ale zrezygnowałem z tego. Będzie miedęšł.
Chciałbym wymienię wszystkie kabelki ale nie wiem jakie te nowe powinny byę. Napewno ekranowane, ale grube czy cienkie?
Do takich przystawek jak te moje "single coil" można kupię ekranowany kabel z trzema kabelkami, czy kupuje się z czterema i jeden się odcina?
Nie mogę się zdecydowaę czy zostawię te przystawki które mam, czy spróbowaę coś innego, bo nie jestem zachwycony ich dęšłwiękiem.
Kupiłem jakił czas temu taniego humbuckera na ebay, żeby może spróbowaę jak brzmi, jak mi się uda rozkodowaę co to za kabelki z niej wychodzę.
Albo nawinęę na niej nowe cewki

Poza tym, że jak miałem ze 14 lat to do mojej pudłówki nawinęłem cewkę na dłoni, aż miała ok. 1cm łrednicy, okleiłem plastrem lekarskim, wsadziłem w łrodek chyba z 5 małych magnesów i bez żadnych potencjometrów podłęczałem do wzmacniacza.
No i nie wiem jakie potencjometry wybraę, bo po 30stu latach może przydało by się je wymienię.
Co prawda jeszcze nie mierzyłem oporu cewek na humbakerze, ale czytałem że do humbuckerów używa się potencjometrów 500kĂł a u mnie oba są 250KĂł . Dobrze to zrobili?
Ten od siły głosu jest liniowy a ten od tonów nie liniowy- to się chyba audio nazywa (logarithmic). Kondensator ma 22nF.
I jeszcze wyczytałem że opór obracania potencjometrem też jest różny - to już w ogóle nie wiem jak jest ciężko a jak lekko obracajęcy się, żeby wybraę.
Tak się złożyło, że mieszkam po drugiej stronie Bałtyku, W Danii.
Kupowałem wczełniej różne rzeczy do gitary w sklepie Thomann, bo to jest w miarę blisko z tęd i przesyłka jest tałsza niż z Polski. Maję jakieł kabelki i potencjometry. Znacie takiego producenta jak Gęłldo lub Allparts?
Wydaje mi się że to jakieł "tanie badziewie" ale po gwiazdkach widaę że są popularne.
Jednak nie będę kupował potencjometrów w Thomannie. Nie maję tam takich o odpowiedniej długołci gwintu. Moje muszę byę przykręcone w drewnie grubołci 7mm. Więc szukam dalej. Może CTS w guitarproject.