Klasyczna w budowie

Relacje ,opisy i zdjęcia z budowy.

Moderator: poco

michqq

Re: Klasyczna w budowie

Nieprzeczytany post autor: michqq »

Z moich skromnych dołwiadczeł z gitarami elektrycznymi wynika coś zupełnie odmiennego (oczywiłcie są to tylko moje obserwacje i nie jestem w stanie tego udowodnię ani precyzyjnie okrełlię). Otóż tak circa 70% zależy od gryfu a korpus tylko nadaje specyficzny charakter.
W przypadku gitary klasycznej czy flamenco efekt brzmieniowy jest wynikiem pracy pudla, dokładniej - rezonowania płyty głównej.
Pogodzę Was.

Brzmienie w największym stopniu zależy od tego elementu, który ma najwięcej technicznych fizycznych możliwołci wzbudzenia się, telepania się.

W instrumentach akustycznych to co sie najbardziej telepie to jest płyta przednia oraz powietrze w komorze wypełniajęcej pudło, zał drgania gryfu są w porównaniu do powyższego - znikome.

W gitarach elektrycznych zał jedynym elementem mogęcym się choę trochę telepaę jest jej gryf, stęd też w ich przypadku to drgania gryfu bardziej się liczę.
[w elektrycznej] charakterystyka dęšłwiękowa jest wynikiem zastosowania systemów elektrycznych/elektronicznych
Ale nie uwzględniasz jednej sprawy.
Te przetworniki zbieraję drgania struny względem podłoża do którego są przykręcone. To nie jest tak, że struna drga nad przetwornikiem który jest nieruchomy.
To są dwa wzajemnie drgajęce wobec siebie systemy: i struna drga i podłoże drga równoczełnie.

Te właśnie drgania podłoża do którego przykręcony jest przetwornik to jest ta szczypta przyprawy która zmienia smaczek całej potrawy.

ęšłĽeby to wyzerowaę to należałoby chyba ulaę gitarę z ołowiu i jeszcze osadzię jej przetworniki na plastelinie.
;-)
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Haha :) Ja się ze wszystkimi tu zgadzam bo każdy ma rację, Dodam tylko, że pudło jest wzmacniaczem i wzmacnia to co dostanie od wszystkich elementów gitary. Pukniemy w główkę i słyszymy to gdzie - na główce? No pewnie, że w pudle. Tak samo działaję wszelkie patefony i gramofony. Co tam ten rowek na płycie tak głołno gra? :) Gryf musi byę słyszalny bo to kawał drgajęcego drewna, a drgania przejdę na pudło jak złoto.

Moim zdaniem Arek dobrał drewno pod względem wizualnym i na pewno sonicznym również. Głuchego kawałka tam nie ułwiadczymy. Dodam od siebie, że moje najbrzydsze ukulele najpiękniej zagrało bo pudło i gryf miało z jawora - a płyta łwierkowa:) Drewna z za oceanów są ładne wizualnie, ale nasze graję ładniej:) Arku - przepraszam - bo wiem jak nie lubisz zalewania wętku herbatę.
pozdrowienia
Piotr
Orfeo

Nieprzeczytany post autor: Orfeo »

No i stało się, struny założone :-P zdężyłem przed "pierwszym". Prace nad gitarę dobiegły kołca. Więcej zdjęę oraz podsumowanie póęšłniej, teraz czas rozgrywania.

pozdrawiam,
Arek
Załączniki
guitar_as31 copy.jpg
guitar_as030 copy.jpg
Awatar użytkownika
Jacek A. R.

Nieprzeczytany post autor: Jacek A. R. »

Arku, przyjmij proszę wyrazy wielkiej radołci i szczere gratulacje..a i będzie fajnie, jełli zdjęciom instrumentu mogły by towarzyszyę próbki dęšłwiękowe, jakił standart gitary klasycznej - niekoniecznie trudny technicznie ale ukazujęcy cechy instrumentu - np. jakieł etiudy Tarregi czy Sora.
- im więcej wolno -
- tym mniej wypada.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Brak słów, żeby opisaę to Dzieło, jest po prostu piękna w swojej prostocie i perfekcji oraz elegancji. Wielkie gratulacje!
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jacek A. R.

- innymi słówy - NORMALNA gitara tzw. klasyczna w typie hiszpałskim - nie fabryczny twór gitaropodobny rozgłołniony propagandę marki...
- im więcej wolno -
- tym mniej wypada.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Włałnie, "normalna" gitara, tylko te normy ostatnio mocno zaniżyły loty.
Brawo - dla mnie głównie za to że prace idealnie czyste. :-) choę podejrzewam, że to na potrzeby zdjęę :-)
Awatar użytkownika
Jacek A. R.

W łwietle tego co ma miejsce w wielu krajach normy nie zaniżyly lotów a wręcz przeciwnie, jakołę jest coraz lepsza; popatrzmy na jakże szerokę ofertę gitar budowanych od poczętku do kołca przez indywidualnych lutników i to nie tylko takich znanych prezentujęcych instrumenty po 5-7-10 tys Euro a takich mało znanych budujęcych bardzo dobre niekiedy instrumenty za znacznie mniejsze pieniędze.

W mojej oberwacji: zaniżanie lotów - tak, ale w przypadku gitar fabrycznych, nie widzę tego w przypadku gitar wykonywanych przez indywidualnych lutników a także w przypadku niektórych niewielkich manufaktur. Po raz kolejny zachęcam do orientowania się w sytuacji np. czytajęc forum prof. Jean Francois Delcamp, gdzie jest aktywnych wielu lutników. Można też czytaę blog John'a Ray, Kanadyjczyka mieszkajęcego i działajęcego w Granadzie i będęcego swoistym ambasadorem szkoły lutniczej z Granady. Teksty i wiadomołci podawane przez Johna cenione są przez naszego Przyjaciela Arka, którego gitarę właśnie podziwiamy. Teraz jeszcze dęšłwięk...
- im więcej wolno -
- tym mniej wypada.
Orfeo

Witam,
projekt "Klasyczna w budowie" dobiegł kołca. Trwało to trochę dłużej niż zakładałem, ale w zamian zaowocowało cennym doświadczeniem, które wykorzystam w kolejnych realizacjach ;-)
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie oraz komentarze, miałem wrażenie, że w miarę zbliżania się do kołca budowy emocje rosły nie tylko u mnie :oops:
Gitara cieszy oko i ucho, czas pokaże jak się zmieni, na ile otworzy i czy z upływem czasu zyska na szlachetnołci. Poza ogromnę przyjemnołcię jakę miałem na każdym etapie pracy, oczywiłcie nie obeszło się bez problemów, okazało się że taki projekt może skupię wokół siebie wielu pasjonatów, na poczętku online a z upływem czasu również w realu. Gdybym miał wymienię jeden i największy atut tego projektu to jest nim bez wętpienia powiększone grono znajomych i przyjaciół :-) :-D

z pozdrowieniami,
Arek
Orfeo

Dzięki Darku!
Na szczęłcie temperatura już opadła :-D :-?
Poza Pablo Requena polecam Ci jeszcze Michael Thames ( obszerny materiał o politurowaniu i nie tylko ) znajdziesz go bez problemu na YT,

pozdrawiam,
Arek
ODPOWIEDZ