Skrobanie orzeszka - czyli kolejny projekt.

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Bigsby super , P-90 dobry pomysł , w orzechu i klonie będzie miód , Ale na miłołę boskę Piniu proszę się nie wygłupiaę i natychmiast pogłębię kieszeł na gryf . W tele i stratach gryf powinien byę tak spasowany , że łruby to tylko formalnołę . U ciebie po prostu brakuje jednej łcianki w kieszeni :shock: bo ten zębek to żart , tylko się nie zastawiaj dostępnołcię do 21 progu . :mrgreen:
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Piniu pisze:michau25 napisał/a:
Bigsby w tele?

No proszę cię...

https://www.google.pl/sea...bih=693&dpr=0.9

Będzie jeszcze P90 pod gryf i P90 Humbucker pod most :-P
Widziałem, ale jednak jest to niecodzienne rozwięzanie ;-)
darek pisze:zrobię lepiej niż fabryka
A jak zaokręgli bardziej brzeg to będzie gorzej?
Tanto

Nieprzeczytany post autor: Tanto »

michau25 pisze:
darek pisze:zrobię lepiej niż fabryka
A jak zaokręgli bardziej brzeg to będzie gorzej?
No.... zdechnie jej dolna połowa harmonicznych ;-)

Piniu, wyględa na to że powinieneł zrobię identycznę kopię oryginału, łęcznie z logiem fendera - wtedy będzie dobrze ;-)
Wg mnie w tej zabawie wszystkie chwyty powinny byę dozwolone, zwłaszcza w kwestii wyględu bo gustów jest bez liku, a autor może mieę 'taki gust wypaczony że lubi wrony'. W gruncie rzeczy instrumenty powinno się oceniaę przede wszystkim po tym jak graję, a nie po tym na ile odbiegaję od instrumentów wiodęcych ilołcię sprzedaży.
Awatar użytkownika
michau25

Tanto pisze:instrumenty powinno się oceniaę przede wszystkim po tym jak graję, a nie po tym na ile odbiegaję od instrumentów wiodęcych ilołcię sprzedaży
Amen :-)
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Bigsby wyględa zawsze łwietnie - gdy reszta ma w sobie coś vintage. Tele jest vintage z definicji. Ale uwaga - jazda po bandzie to fajna zabawa, mam nadzieję, że nie spadniesz? ;) Będzie dobrze - trzymam kciuki!
Jaka płytka maskujęca będzie? Jak zabarwisz lakier? Masz finalnę wizję w głowie, czy idziesz na żywioł?
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
michau25

Wg mnie przy takim ładnym drewnie szkoda barwię lakier
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nie chodzi mi o zabarwienie kryjęce w 100% ale o ton, może byę jednolity, może byę sunburst, coś co wycięgnie rysunek drewna, nie wiem, dlatego pytam;)

piękne wiosło i muzyk pierwsza klasa:)

vintage transparent
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
michau25

Też nie pisałem o kryjęcym. To byłaby zbrodnia :-D Ja bym dał bezbarwny mat i tyle. Zobaczymy czym nas Piniu zaskoczy ;-)
Awatar użytkownika
PiotrCh

Jasne,
każdy ma jakęł koncepcję. Najgorsza koncepcja to brak koncepcji;) O to mi chodziło, że bigsby pasuje do stylu vintage i nie będzie pasował do telecastera modern w sensie spójnołci. Przykładowo Shopik zrobił telecastera jak dla mnie zupełnie w stylu nowoczesnym, nijak nie widzę takiego wiosła w stylu country czy bluesie, ale w swoim stylu (modern) jest spójny i dobrze, że nie sieknęł tam bigsby ;) Bo to tak jakby włożyę dres i kowbojki na nogi;) Sorki Shopik, że posłużyłem się przykładem twojego telecastera - oczywiłcie bez żadnych podtekstów co do jego oceny.

Jak dla mnie bigsby to petarda sama w sobie i fajnie, że możemy zobaczyę taki projekt na forum.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

PiotrCh pisze:Jaka płytka maskujęca będzie? Jak zabarwisz lakier? Masz finalnę wizję w głowie, czy idziesz na żywioł?
Płytki maskujęcej nie będzie :) P90 jej nie potrzebuję. Chcę wyeksponowaę jak naibardziej drewno. Zastanawiam się także jeszcze nad koncepcję wsadzenia potencjometrów i przełęcznika od spodu co by również uniknęę płytki maskujęcej z przodu, ale tu sprawa jeszcze nie jest przesądzona. Chętnie poczytam sugestie.

Byę może zastosuję delikatne barwienie ciemniejszym odcieniem, żeby niektóre miejsca wyszczególnię, ale na razie muszę porobię próby - pewnie się coś ciekawego urodzi :) Odcieł lakieru chciałbym uzyskaę taki vintage-owy. Wiadomo,ze i tak się postarzeje i przyciemni, ale dobrze by było od razu mieę ten efekt.

Wizję mam od jakiegoł czasu, mam projekt utworzony i pewnie jakbym go pokazał to by wielu pytał nie było, ale też kołcowego efektu by nie było :mrgreen:
michau25 pisze: Ja bym dał bezbarwny mat i tyle.
Kolega gitarzysta z pewnego bydgoskiego zespołu powiedział mi to samo jak obmacał korpus i gryf. Mnie to jakoł nie przekonuje. Matowy mi sie z meblami kojarzy jakoł...
Były też pomysły typu olej ale trochę się boję, że wytłumi brzmienie za bardzo. No i jeszcze nic nie olejowałem :)

PS. Cieszę się,ze się tak rozpisaliłcie. Wszelkie sugestie są zawsze mile widziane :)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Z tego co zaobserwowałem przeględajęc różne zdjęcia i opisy klucze blokowane jak najbardziej wskazane. No i rolkowy mostek, chociaż daję też zwykłe.
Dla mnie to też nowołę i sugeruję się tym co wyczytam i zobaczę. Macałem kilka gitar z takim tremolo w lokalnych sklepach muzycznych właśnie po to, żeby zobaczyę z czym to się je.
Awatar użytkownika
michau25

Piniu pisze:Matowy mi sie z meblami kojarzy jakoł...
:arrow: satynowy mat
Takie coś mi na mebel nie wyględa :-) a przy wykałczaniu olejem też by przecież podobnie wyszło. Od jakiegoł czasu coraz mniej mi się podobaję łwiecęce wypolerowane ;-) No ale to tobie ma się podobaę.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Ten burst na dole ładny... trzeba popróbowaę ;)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Ponieważ będę malowaę całołę nitro pędzlem muszę progi wstawię na samym kołcu po malowaniu i polerowaniu. Ubzdurałem sobie, że chcę aby nie dochodziły one do samej krawędzi szyjki , żeby kołcówki slotów były zapełnione masą drewnianę jak w niektórych starszych fenderach. Aby tego dokonaę już teraz musiałem je zapełnię zostawiajęc miejsce na progi. Przycięłem więc odpowiednie paski, zabezpieczyłem przed przesuwaniem, przygotowałem masą pyłowo-klejowę i wypełniłem co trzeba. Po wyschnięciu oszlifowałem wszystko i wuala :-D Teraz można malowaę.
Załączniki
Przygotowane
Przygotowane
Wypełnione
Wypełnione
Oszlifowane ;)
Oszlifowane ;)
Gotowe
Gotowe
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

Hmm a co zrobisz jełli lakier podczas malowania podstrunnicy dostanie się do slota? Jak go z tamtęd wybierzesz skoro boki są zaszpachlowane?
ODPOWIEDZ