Defil - szkolno treningowy

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

popik10

Re: Defil - szkolno treningowy

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Mordorus pisze: 2019-04-02, 20:31 Andrzeju - ja się dopiero uczę i taki mi się mostek trafił a co to by była za nauka poruszaę w przód i tył ruchomym mostkiem 😁 a tak ustawię menzurę na każdej gitarze tak więc gorzej ale więcej nauki.
Jeszcze więcej zdobył był wiedzy robięc mostek sam.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Więcej wiedzy to by to nie było, ale w mostku ruchomym operacja wyregulowania menzury dla najgrubszych strun, to lekkie przesunięcie mostka w tym miejscu, czyli inaczej ujmujęc lekko "pod kętem". W przypadku mostka stałego to skomplikowana operacja wymagajęca wiedzy, umiejetnołci. Kiedyś omijałem progi zerowe, a teraz uważam je za najpraktyczniejsze, bo nie trzeba się dłubaę przy szlifowaniu siodełek aby uzyskaę włałciwę wysokołę.
Inna sprawa że ruchomy mostek tylko zgrubnie ustawi menzurę, bo precyzyjna kompensacja dla każdej struny to osobna sprawa, ale i tak łatwiej to zrobię w demontowalnym mostku niż we wklejonym, z drugiej jednak strony trwałołę ustawieł w mostku stałym to atut.
Tak czy inaczej dzięki tym wszystkim zabiegom Mordorusa widzę jak to się robi praktycznie w "normalnych" gitarach w sposób precyzyjny, aż chciałoby się zrobię 6 osobnych fragmentów kołci do kompensacji , po 1 dla każdej struny...
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Mostek pewnie kiedyś sam zrobię nawet mam nawet od pewnego czasu plan na mostek do ukulele ale nie ma co szaleę i rzucaę się na robienie wszystkiego samemu bo się człowiek spali w tym zapale. Małę łyżkę więcej się najesz. Kolejny instrument będę robił lepiej, dokładniej, estetyczniej i może szybciej. Trzeba nabraę trochę doświadczenia i sprawnołci w działaniu. Lepiej zrobię słaby instrument do kołca niż arcyDzieło w połowie i daę sobie spokój na zawsze bo coś cię przerołnie.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Waldzither9

W przypadku mostka ruchomego ja nie bawię się w szegóły tylko w całołci robię go z kołci, dlatego to w miarę nieskomplikowana (ale bywa łmierdzęca) operacja o ile nie dotyczy wypukłego instrumentu.W przypadku gitary z płaskim topem i stałym mostkiem nie chciałoby mi się robię całego mostka, bo można kupię nowe lub uzywane w każdym rodzaju i tylko dopasowanie/kompensowanie do tego kołci to niezła zabawa, no ale właśnie to przecieę robisz.
Można na olx czasem dostaę mostki z demobilu wykonane z bardzo dobrego drewna po okazyjnej cenie, ale do tego trzeba umieę po słojach ocenię jaki to gatunek/jaka akustyka. Mam taki jeden mostek, ale drewna nie jestem w stanie rozpoznaę, no ale akustyka wzbudza respekt.
Pozdrawiam Andrzej
popik10

Tu piszesz, że nie zdobędę wiedzy wykonujęc mostek.
Waldzither9 pisze: 2019-04-03, 06:32
Więcej wiedzy to by to nie było
A tu coś przeciwnego.
ale do tego trzeba umieę po słojach ocenię jaki to gatunek/jaka akustyka. Mam taki jeden mostek, ale drewna nie jestem w stanie rozpoznaę, no ale akustyka wzbudza respekt.
Nie rozumiem sensu i logiki.

A nawięzujęc do wypowiedzi:
nie ma co szaleę i rzucaę się na robienie wszystkiego samemu bo się człowiek spali w tym zapale. Małę łyżkę więcej się najesz.
Pozwolę się nie zgodzię.
Jełli budujesz instrument to kupujesz tylko częłci których nie jesteł w stanie sam wykonaę, a to z kilku powodów.
1 - ekonomiczny, po co płacię za coś co sam jesteł w stanie zrobię
2 - zdobywasz kolejne doświadczenie i wiedzę
3 - to jest aspekt twórczy, sam go zrobiłeł i to jest ważne, bo to element który w instrumencie gra.
Nie ma chyba tego co rozwijaę.
Inaczej to tylko "składanie" gitary, nie budowa.
Ja np. niczego już nie remontuję, nie ma sensu, niczego to nie wnosi.
Tylko budowa i to przy wykorzystaniu pracy w maksymalnym zakresie daje naukę i doświadczenie pozwalajęce rokowaę, że kiedyś zrobi się instrument w którym założenia pokryły się z doznaniami.

Jełli Waldzither9 pisze, że:
W przypadku mostka ruchomego ja nie bawię się w szegóły tylko w całołci robię go z kołci, dlatego to w miarę nieskomplikowana (ale bywa łmierdzęca) operacja o ile nie dotyczy wypukłego instrumentu
To już wiem, że prawdopodobnie żadnego mostka nie zrobił. I nasuwa mi się myłl, że szanse na księżkę są tym bardziej nikłe.
Awatar użytkownika
Jan

Metody pracy w większołci się zbyt nie różnię natomiast sposoby dojłcia do celu w tym przypadku zbudowania instrumentu różnię się bardzo i to co jest dobre dla jednego niekoniecznie będzie dobre dla innego. Każdy ma inne tempo pracy, umiejętnołci, zasoby sprzętowe oraz innę esatykę i postrzeganie celu działania. Przegadywanie się co jest jedynie słusznę drogę nie ma sensu dla każdego będzie inna ta najlepsza.
Pozdrawiam Janek
popik10

Zapytam inaczej.
Czy twoje doświadczenie zwięzane z remontem jest porównywalne z tym z budowy ukulele?
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Koledzy - każde doświadczenie jest cenne. Zrobię od podstaw, odrestaurowaę, przebudowaę, skorygowaę - wszystko jest ważne. Każda z tych operacji wymaga wiedzy i umiejętnołci, każda wymaga innego podejłcia. Dla mnie ten wętak jest bardzo cenny. Może wiem więcej, słyszałem nagrania z tego defila. Janek dał mu drugie - lepsze życie. Nie każdemu musi się podobaę design, można byę zniesmaczony kunsztem i dbałołcię o detale, ale do wszystkiego dochodzi się pomału pracę. Dajmy sobie czas. Poza tym tu na forum niewielu bierze się za rzeęšłbienie przy instrumentach akustycznych - a to jest znowu inna zabawa niż przy deskach.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Waldzither9

Więcej wiedzy to by to nie było
to nie byłoby więcej wiedzy tylko więcej stresu.
Mostki stałe z reguły są wklejane bardzo mocnymi klejami, odrywanie ich to rzeęšłz dużę dozę ryzyka że instrument ucierpi.
Ponieważ to więcej stresu niż nauki to tak to podsumowałem. Faktem jest że instrument nie kosztował wiele i ryzyko straty mniejsze, ale jełli doprowadzono go do dobrej grywalnołci (tak założyłem choę nie wiem) to doprowadzanie go do bardzo poważnej operacji z powodu koloru mostka, bo tak zrozumiałem to trochę mocne posunięcie.
prawdopodobnie żadnego mostka nie zrobił
jełli masz na myłli mostki stałe to trafiłeł, we wszystkich instrumentach jakie mam mam mostki ruchome, tylko w banjo jest z drewna reszta z kołci, no może w jednej z mandolin wstawię czasem drewniany jak zależy mi aby dęšłwięk był mniej donołny.
Nie planuję póki co opcji mostka stałego, jełli coś robię robię dla siebie , w takiej sytuacji mogę mieę taki kaprys.
W tym Defilu jest mostek stały i taki sam będzie następny i wyboru nie ma. Ja tylko pokazałem że generalnie są inne rozwięzania nie powodujęce takich dylematów, za to dajęce inne, po prostu coś za coś.
I nasuwa mi się myłl, że szanse na księżkę są tym bardziej nikłe.
Tu z kolei ja zauważam skok myłlowy i nie nadężam.
Pozdrawiam Andrzej
popik10

Rozjemca 😁 (to było do Piotra)
Oczywiłcie że każde doświadczenie jest cenne.
Ale jedne są cenniejsze inne mniej 😉
A na poważnie. Te z Defila na pewno przydadzę się przy wykołczeniu ukulele. Mnie bardziej chodzi o to żeby nie odpuszczaę bo coś się wydaje za trudne. Jak np. ten przysłowiowy mostek. I co z tego że zrobiłem gitarę kiedy nie ma mojego mostka, tylko wklejanę używkę. Jak kwiatek do kożucha.

Edyta:
Waldzither9, to że ty masz mostki ruchome to twoja sprawa. ęšłĽe takie lubisz tym bardziej. Jak zauważyłeł mostki ruchome to nie jedyne typy mostka. W tym wętku mowimy o konkretnej gitarze z konkretnym jego typem. I może Mordorus nie jest tak bojaęšłliwy i wykona konstrukcję stała. Przy okazji uczęc się czegoś. Bo jest może bardziej otwarty na wiedzę i nie ogranicza się do rozwięzał sobie znanych. Zresztę wielkim dla niego plusem jest to że buduje, a nie tylko teoretyzuje.
Według powiedzenia nie łwięci garnki lepię trzeba postępowaę. Ulep i ty Waldzither9 i wtedy doradzaj.
Nie mogę się powstrzymaę, ale piszesz bzdury a inni mogę z tego czerpaę wzór.
Gdybył napisał że w/w mostki są bardziej czasochłonne, może bym się zgodził. ęšłĽe brzydsze - kwestia estetyki. Ale one wymagaję tylko innego osprzętu do wykonania. Jest to totalnie inna technologia. I inny montaż. Ale nie zrobiłeł, tym chętniej się wypowiesz - rozumiem.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Zgoda buduje, niezgoda rujnuje :)

Z tym mostkiem ruchomym to też uważam, że przegięciem byłoby to robię w tej gitarze i nie wiadomo w imię czego. Konstrukcja tej gitary zakłada mostek stały przyklejony do płyty wierzchniej - tak powinno zostaę. Ja też byłem za wymianę mostka w tej gitarze na stały z wierconymi przez płytę wierzchnię otworami - z fajnego palisandru:)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Nie dzielcie skóry na niedęšłwiedziu - cokolwiek wymyłlicie i tak to ja â??zatwierdzam i wprowadzamâ?? zmiany w Defilu 😎 nawet jak się pokłócicie na smierę. Ale słucham was uważnie wypijam jedno piwo dla jasnołci umysłu i robię co uznaję za słuszne. Możecie to komentowaę i chwalię lub krytykowaę ale finalnie ja będę robił to według swoich możliwołci i umiejętnołci wiec proszę nie strzelajcie do siebie nawet w tak â??ważnejâ?? sprawie jak mój paęšłdzierzowy Defil😬🤣

Pax, Pax między chrzełcijany...
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Janek - tu są dwa aspekty sprawy:
1) to Twoja gitara i nawet jak jej piwa wlejesz do dziury - to nic nikomu do tego:)
2) forum jest platformę również edukacyjnę i w tym kontekłcie Twój defil jest już wspólny - czyli dałeł nam mandat do tego, żebyłmy wpływali na jego przyszłołę pilnujęc jednoczełnie aby wszelkie sugestie były zgodne ze sztukę. Stęd się bierze polemika. Rozumiesz? To już nie jest dyskusja o Twoim defilu - tylko o kolektywnym defilu :) :D

Jełli nie będzie widocznego sprzężenia obu aspektów - to ludzie zacznę znikaę z wętków bo poczuję, że aktywny udział to... jakby to ujęę... cisza - chodęšłmy, nikt nie woła:)

Więc lepiej zrób ten ruchomy mostek i nie wymiękaj ;)
pozdrowienia
Piotr
michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

PiotrCh pisze: 2019-04-03, 23:47 1) to Twoja gitara i nawet jak jej piwa wlejesz do dziury - to nic nikomu do tego:)
2) forum jest platformę również edukacyjnę i w tym kontekłcie Twój defil jest już wspólny - czyli dałeł nam mandat do tego, żebyłmy wpływali na jego przyszłołę pilnujęc jednoczełnie aby wszelkie sugestie były zgodne ze sztukę. Stęd się bierze polemika. Rozumiesz? To już nie jest dyskusja o Twoim defilu - tylko o kolektywnym defilu
Wot, jakto Waszmoęł zgrabnie był wywiódł, że co prywatne - staje się nam... kolektywnem...
Zagłoba by się nie powstydził...
Pamiętajmy więc Panowie żeby zał na forum o ęšłĽonach nie pisaę!

;-)
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
popik10

PiotrCh pisze: 2019-04-03, 23:47
Więc lepiej zrób ten ruchomy mostek i nie wymiękaj ;)
Nie wymiękaj, zrób stały😉
ODPOWIEDZ