Witajcie. Szukam i nie znajduję odpowiedzi na nurtujęce mnie pytanie - z czego można zrobię pokrywę potencjometrów w gitarze elektrycznej? Chodzi mi o tę tylnę, czarnę.
Co wykorzystaę, jakie są opcje?
Mam pomysł, żeby użyę starej płyty winylowej, zeszlifowaę i spolerowaę, ale nie wypróbowałem jeszcze.
Rzecz jasna, płyta musi byę uszkodzona i nienadajęca do odtwarzania, inaczej byłoby to łwiętokradztwo
Co myłlicie?
To łwiętokradztwo bez względu na stan.
Można to zrobię z pcv na allegro zamówię. spienione albo nie.
Z kolegi to leniuszek nie? Bo się nie chce poszukaę
np. pcv
Powiedzmy że pozdrawiam.
Bez przesady, pęknięta albo bardzo porysowana płyta nikomu nie posłuży
Allegro nie przeględam, ze względu na miejsce zamieszkania, zresztę w podesłanym linku grubołę płytki to 19 mm - łrednio się nadaje chyba?
Skoro oryginalne maję 1 - 2 mm.
Niemniej dziękuję za odpowiedęšł, choę chodziło mi nie o to z jakiego materiału wykonaę, a bardziej z czego / skęd ten materiał pozyskaę.
popik10 pisze:To łwiętokradztwo bez względu na stan.
Można to zrobię z pcv na allegro zamówię. spienione albo nie.
Z kolegi to leniuszek nie? Bo się nie chce poszukaę
np. pcv
Powiedzmy że pozdrawiam.
pcv spienione to kiepski pomysł. To jest za miękkie. Paznokciem można kreskę zrobię.
Też stoję teraz nad dylematem z czego to zrobię. Chwilę już szukam takiego materiału. W mayones shop można kupię takę formatkę za 49zł (to trochę dużo, a materiał nie jest taki fajny porowaty, tylko łliski) Porowaty materiał to najprawdopodobniej polistyren granulat. Tego chyba nie da się kupię. Wydaje mi się, że zrobię to z czarnej plexi. Na znanym portalu aukcyjnym można kupię formatki czarnej plexi 2mm za 10zł. Plexa też mnie nie zadowala ale lepsze to chyba niż nic albo pcv spienione.
Makowy pisze:Witajcie. Szukam i nie znajduję odpowiedzi na nurtujęce mnie pytanie - z czego można zrobię pokrywę potencjometrów w gitarze elektrycznej? Chodzi mi o tę tylnę, czarnę.
Co wykorzystaę, jakie są opcje?
Mam pomysł, żeby użyę starej płyty winylowej, zeszlifowaę i spolerowaę, ale nie wypróbowałem jeszcze.
Rzecz jasna, płyta musi byę uszkodzona i nienadajęca do odtwarzania, inaczej byłoby to łwiętokradztwo
Co myłlicie?
Kiedyś dorabialem załlepki z starych płyt winylowych ale sprawa szlifowania i doprowadzenia tego do jakiegoł przyzwoitego wyględu to gra nie warta łwieczki ,bardzo ciężko sie szlifuje i poleruje a za to bardzo łatwo zarysowaę ,lepiej chyba ( ja tak robie ) robię załlepki z jakiegoł ładnego drewna cieniutka klejonka polakierowana wyględa dobrze .
Sę jeszcze dostępne w handlu płyty poliwęglanowe w różnych kolorach, a także metaplex.Np. http://allegro.pl/plyta-z-pleksi-kolor- ... 40170.html
Także detale z wyposażenia nadwozi samochodów wykonane z ABS doskonale się nadaję.
Pozdrawiam, Ryszard
Tyle postów na temat głupiej klapki którę można zrobic z byle czego (drewno, metal, alu, plastik, materiały na pickuardy itp itd..) No nie załamujcie mnie takimi tematami
Temat dobry dla tych, którzy chcę zrobię z plastiku, a nie wiedzę z jakiego i skęd go wzięę
Ja zrobiłem jednę pokrywkę z opakowania po DVD, i nie polecam, bo zbyt cienkie to i wętłe. Drugę zrobiłem ze zderzaka z Suzuki, i też nie polecam, bo to bardzo miękki i trudny do wykołczenia plastik.