Birdland - nowa marka, nowy projekt, nowy bas!

Miejsce na zdjęcia i opisy zbudowanych instrumentów

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
Jacek
Kontakt:

Birdland - nowa marka, nowy projekt, nowy bas!

Nieprzeczytany post autor: Jacek »

Przedstawiam pierwszy bas wykonany wg własnego projektu, który nazwałem "Birdland". Widaę jakbym trochę inspirował się Sadowskim z serii Modern, ale ogólnie chodziło mi o klasyczny wyględ Jazz Bassa - jednak bardziej nowoczesny i drapieżny.
Bas jest pasywny i posiada tylko regulację vol+vol. Gryf jest jednoczęłciowy, odpowiednio szeroki aby pomiełcię rozstaw strun na mostku - 19mm, ale ma za to węski profil dla lepszej wygody gry.
Korpus jest jesionowy, gryf i podstrunnica - klonowe, pickupy: Seymour-Duncan SSB-5, siodełko: mosiędz, lakier nitro.

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
intaro
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: intaro »

piękny, estetyczny bas! ładne drewienko znalazłeł na korpus. ładnie polakierowana tym nitro... to natryskowo?
Awatar użytkownika
Jacek
Kontakt:

Natryskowo pistoletem zaprawkowym 1,2. Jakieł pięę cienkich warstw, które zeszlifowywałem prawie do gołego drewna, dopiero ostatnię zrobiłem normalnie.
No i mała intarsja też jest. :)
intaro
Kontakt:

no widziałem tę intarsję, widziałem :) faktycznie mała ;)
z forniru ona czy z czego? obłóg jakił?

lakier ładnie wyszedł... podoba mi się ten efekt... tylko 5 warstw
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

No ja też zwróciłem uwagę na lakier. Pięknie wyględa. Polerowałeł to potem jeszcze i po jakim czasie?
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Piekne wioslo...
Awatar użytkownika
Jacek
Kontakt:

Dziękuję wszystkim! :)
Intaro - ptaszek na 12-tym progu jest z forniru palisandrowego 0,6mm, ale żeby się nie łamał, dopułciłem się chyba lekkiego oszustwa - wydrukowałem go sobie na zwykłej kartce papieru i przykleiłem Titebondem do forniru. Jak wyschło wycięłem skalpelem i już się nie strzępiło. Potem przykleiłem papierowę stronę do gryfu. Myłlę, że ten kawałeczek papieru nie zabije brzmienia. :)
Piniasty - te pięę pierwszych cienkich warstw suszyło się trzy tygodnie, ostatnia wykałczajęca tyDzieł, potem szlifowałem na mokro papierem 1200, 2000 a na kołcu polerowałem Fareclę G3 na też mokro, najpierw mechanicznie, a potem ręcznie.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Dzięki za wyjałnienie ;)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Wykonanie takie, jakie lubię, czyli full natural. Gdybył jeszcze gały i przykrycie picków zrobił "dziewniane", to był by top. Z gryfem mogę byę problemy - to moje zdanie, które trudno będzie zredukowaę pojedynczym prętem regulacyjnym. Szerokołę gryfu i zwięzany z tym nacięg 5-ciu strun może, ale nie musi powodowaę "twist". Wszystko zależy od stanu drewna i układu słojów. Bardzo pozytywne wrażenie estetyczne, a co do walorów brzmieniowych, to już każdego indywidualna sprawa. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
intaro
Kontakt:

A no tak... no nie wiem czy papierek pod fornirem nie zabije brzmienia... ja uważam, że to może mieę olbrzymie znaczenie, zwłaszcza dla dęšłwięków wydawanych na tym oznaczonym XII progu... he he he :P
Tym razem wybaczę Ci to oszustwo :) ale pamiętaj... fornirek do drewienka kleimy a papierek na prawej stronie i do szlifu. Co nie zmienia faktu, że instrument zajebiłcie Ci wyszedł i zazdroszczę tej powłoki lakierniczej. Jeżeli na żywo wyględa tak samo jak na fotach to palce lizaę :). Generalnie bardzo ładna gitara, podoba mi się kształt korpusu. Sam kiedyś podobny wystrugałem w swoim pierwszym (i jak dotęd jedynym) basie. Zdjęcia są gDzieł we forumowej galerii. A ten napis na główce to wypalany? tak wyględa... ale może się mylę, stary juz i łlepy jestem :)
bartek529

Nieprzeczytany post autor: bartek529 »

Ja osobiłcie uważam, że dobór puszek i osprzętu jest bardzo na tak. Drewniane puszki
zmniejszyły by kontrast i wyględało by to bezpłciowo. No chyba że heban :-P

Super lakier!

No Panowie, za dużo cukru! :lol:
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

Witam.
No Pięknie Ci ten lakier wyszedł. Chyba z następnę gitarka podjade do Ciebie. a tak z innej beczki to do Pamy na piwo jeęšłdzisz?? mamy blisko to by sie można zgadaę.
Pozdrawiam. Drama.
Pozdrawiam.
DR4MA.
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Bardzo ładnie Ci to wyszło Jacku. Brawo! Ten jesion ładnie wyględa ... taki poprzeczny rygiel ma.... Wizualnie cieszy wszystko oko bardzo pozytywnie. Jak jest z grywalnołcię, brzmieniem oraz technicznymi ustawieniami instrumentu...? Jełli jest na takim poziomie jak wykończenie wizualne to można byę raczej spokojnym.... ;-) Moje gratulacje.
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

intaro pisze:A ten napis na główce to wypalany? tak wyględa... ale może się mylę, stary juz i łlepy jestem :)
Przecież widaę, że wyrżnięty frezikiem :-D
bartek529 pisze:Ja osobiłcie uważam, że dobór puszek i osprzętu jest bardzo na tak. Drewniane puszki
zmniejszyły by kontrast i wyględało by to bezpłciowo.
Ja też mam takie zdanie, ale wiesz... Poco by nawet struny z drewna zakładał jakby były takie :-D
Awatar użytkownika
Jacek
Kontakt:

Jeszcze raz dziękuję wszystkim! :)
Napis rzeczywiłcie wyzrżnięty frezikiem i Dremelem Trio, ten frezik musiałem sam sobie zrobię, bo oryginalne frezy grawerskie strasznie szarpały brzegi.
Manualnie i brzmieniowo super - akcja niska, wygodnie się gra, brzmienie ostre i nowoczesne, postaram się jakieł próbki nagraę, jak się z nim oswoję.
Też myłlałem o gałkach z jesionu, może takie jeszcze dorobię jak mi się uda to bez tokarki.
Drama - lakierowanie to to, co najmniej lubię z całej tej roboty, a moja żona jeszcze bardziej ... Na piwo chodzę najwyżej do garażu, nawet mam taki specjalny kufel z klapkę, żeby trociny nie wpadały. :) Ale zgadaę się możemy.
ODPOWIEDZ