Trapezowaty gryf

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

baniak923

Trapezowaty gryf

Nieprzeczytany post autor: baniak923 »

Witam, przeszukiwałem internet i znalazłem coś takiego : http://www.trapezoidneckprofile.com/
Piszę tam że takie rozwięzanie gwarantuje lepszę stabilnołę i rozluęšłnienie. Nie wiem na ile w to wierzyę ale mnie takie coś zainteresowało i chciałbym się dowiedzieę jakie jest wasze zdanie.

poza tym to całkiem ciekawa stronka
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Sceptycznie do tego podchodzę...
Po pierwsze wygoda - dla mnie osobiłcie wygodniejszy jest inny kształt, ale to oczywiłcie kwestia indywidualna :-)
Po drugie - z przyczyn czysto fizycznych taki przekrój (przy zachowaniu tej samej grubołci) jest słabszy na ugięcie i skręcanie, niż bardziej masywny "U". W najprostszym przypadku profil trapezowy powstaje z ostrugania profilu "U" - mniej mięsa to mniejsza wytrzymałołę.
Patrzęc z kolei na to okiem stolarza, to widzę na styku podstrunnicy i gryfu minimalnę ilołę materiału, który będzie miał tendencję do odkształcania się pod wpływem ciepła dłoni, wilgoci itd., co prowadzię będzie do powstawania szczelin i dalszej degradacji całołci.
Przychodzi mi na myłl tylko jedno uzasadnienie takiego kształtu - jest znacznie łatwiejszy do zrobienia niż profile obłe :mrgreen:
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Ender pisze:Po drugie - z przyczyn czysto fizycznych taki przekrój (przy zachowaniu tej samej grubołci) jest słabszy na ugięcie i skręcanie, niż bardziej masywny "U". W najprostszym przypadku profil trapezowy powstaje z ostrugania profilu "U" - mniej mięsa to mniejsza wytrzymałołę.
Masz rację, jednak wydaje mi sie,e ten gryf jest grubszy od zwykłego U czy C tak więc może ilołę drewna się wyrównuje. Nie zmienia to jednak faktu,że mi się to nie podoba. Oczywiłcie chętnie bym się przeleciał po tym gryfie, ale podejrzewam,że nie przypadł by mi do gustu.

Za to mostki i tunery na tej stronie maję wyrabane :-D
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Obawiam się , że obaj nie macie racji, ale to tylko moje spostrzeżenie. Dotyczy to konwersji kształtu przekroju poprzecznego gryfu. Na poparcie moich wętpliwołci polecam lekturę
http://www.youtube.com/watch?v=O5WUS_Zd ... re=related
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

Witam.
Ja niedawno zamiesciłem zdjęcia mojego wiosła i tam jest taki myk że tylko i wyłęcznie dla mojej wygody gryf jest od okolic 24 do 12 progu zaokręglony lecz nie symetrycznie tzn. więcej zostawiłem drewna od strun basowych a od spodu gryfu wcięcie jest większe. od okolic 12 do 5 progu jest standardowo jak w ibanezach ao od 5 do główki przechodzi własnie w takie trapezowe tyle że delikatnie zaokręglone. jak gitara stoi pod sciana to gryf wyględa troche jak trzonek od siekiery ale wygoda gry jest o niebo lepsza. ale to robiłem pod siebie wiec nie każdemy mysi podejłę.
Pozdrawiam. Drama.
Pozdrawiam.
DR4MA.
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Probowac mozna , tym bardziej , ze Rick Toone (wlasciciel strony trapezowatego gryfu ) jest znanym i szanowanym lutnikiem dedykujacym sie gitarom ergonomicznym . Moim skromnym zdaniem w obrebie gryfow konwencjonalnych jest jeszcze wiele do zrobienia , niekoniecznie trzeba siegac po ekstremalne profile. Naturalnie jezeli ktos chce poprobowac takigo trapezu to nic nie stoi na przeszkodzie. Przed kilkunastoma laty jakis inny lutnik juz probowal tego rozwiazania z profilem metalowym kwadratowym wewnatrz gryfu. Nie wiem co z tego wyszlo nie sledzilem sprawy...
Witheltz

Nieprzeczytany post autor: Witheltz »

Witam.
Na podobnym profilu gra Tosin Abasi i bardzo go sobie chwali.
Tu link do zdjęc z jego gitarę.
http://guitarworks.thestrandbergs.com/gallery/?album=18
A patrzęc na jego grę coś w tym jest.
http://www.youtube.com/watch?v=wgk_Nzyd ... re=related
Szczerze sam się zastanawiam czy nie zrobic gitary z takim profilem gryfu w ramach eksperymentu żeby zobaczyc jak się na tym gra.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Albo coś z filmem, albo ja nie trawie takiego jazgotu zbliżonego do rzępolenia w stylu każdy luj na swój strój. Nie moje klimaty. ( :cry: Ale nie obrażam tutaj nikogo. Po prostu nie mam tak wyrafinowanego gustu. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

Witam.
Dzięki Witheltz za fajny progress do posłuchania:P aa tak jak wczełniej pisałem mi sie z takim profilem gra dużo lepiej więc polecam a takie skrajne jak u Tosina to polecam od 12 progu w zwyż.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
DR4MA.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Podoba mię się ta gitara :-D
Lubię bardzo takę formę, już abstrahujęc od menzury, sama ona pokazuje piękno drewna.
To się nadaje do ciekawych konstrukcji, choę niby nie mam nic nietypowego jakże odmienna.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ