Jakoż ostatnio mało udzielałem się lutniczo, ale czas już najwyższy skołczyę zaczęte projekty.
Winę były "rzeczy z boku". A jednę z nich takie ustrojstwo.
W sumie nic specjalnego, ale okleinkę chciałem wam pokazaę, bo można takie cuda na topy układaę. A jest dużo ładniejszych.
A tak może wyględaę podobna na topie
Sory za lakierek - pierwsza gitara malowana jeszcze zupełnie amatorsko - forum jeszcze nie było
Te wklęsłołci są doklejone z innego kawałka, co widaę po rysunku. Przyklejanie forniru żelazkiem można sobie robię na płaszczyęšłnie. Wklęsłołci i wypukłołci wymagaję innej techniki klejenia i nie każdy kształt daje się okleię z jednego kawałka i to na sucho. Czasami na prasie próżniowej można pewne krzywizny uzyskaę, ale naturalna okleina pęka i tworzy rozwarstwienia. Ta fizelina to taka warstwa połrednia spinajęca "rzadkę" lub cienkę okleinę.
Co do tych wklęsłołci jeszcze , to w przedstawionej amatorskiej wersji da się zaakceptowaę, ale normalnie obrabia się grubszy materiał. Poza tym każda warstwa kleju powoduje powstanie czegoś na kształt elastycznej przekładki, a ta będzie tłumię drgania.
Aby temu zapobiec najlepszym klejem jest klej kostny/skórny, który zasycha tworzęc twardę ,szklistę warstwę. Poza tym klej ten nie wymaga dodatkowego docisku sklejanych elementów czyli forniru, ponieważ docisk wykonywany jest w procesie oklejania za pomocę klocka do fornirowania.
Pozdrawiam, Ryszard
Generalnie jak pisał Rysiu wszystko się zgadza.
Można i klei się takie okleiny najłatwiej na płaskie topy. Tu link do strony Zagłoby >
Jak widzę maja tam jakieł ze strona ale można przejłę menu dolnym.
Takich firm jest dużo na rynku, nawet allegro.
tata_perkusisty - jak napisał popik -> Zagłoba (w Krk na Polonijnej, samę firmę niełatwo znaleźć, mieszczę się na terenie jakiegoł większego zakładu). Dołę duży wybór fornirów. Nie pamiętam tylko czy maję jakieł większe formaty, mnie utkwiły w pamięci węskie, ale za to długie okleiny (12-20 cm szerokołci, 2-3 m długołci).
Masz tutaj zbliżenie na googlemaps na lokalizację. Centralnie na środku mapy jest samochód, stoi przed wejłciem do firmy.