podstrunnica merbau - z podłogi?
Moderator: poco
podstrunnica merbau - z podłogi?
Przechodziłem sobie obok leroy merlin i wszedłem. A skoro już wszedłem to pozwiedzałem alejki, aż natrafiłem na dział podłogi. A tam gDzieł na boku porozwalane paczki z dechami (jakieł łmieci czy jak) - patrzę, a tam jakieł ciemne drewienko. Chyba merbau. Pogrzebałem - nawet długie deseczki.
Proszę sprzedawcę: Ja chcę dwie takie deski.
On do mnie:. Luzem nie sprzedajemy
Ja: Ale takich odpadów (porozwalane paczki) i tak nie sprzedacie.
On: możemy Panu sprzedaę całę paczkę z rabatem.
Ja: Czyli?
On: Paczka za 30 zł
I tak zostałem posiadaczem deseczek (zdjęcia poniżej). Do zdjęcia wybrałem pierwsze lepsze dłuższe z paczki. Wymiary to ok. dł: 650-750mm, szerokołę ok. 62 mm, grubołę 8mm. Wymiary podałem na oko PO UWZGLęDNIENIU odpadu (po odcięciu tych frezów, czy jak to się nazywa, któe służę do łęczenia parkietu).
I teraz pytanie: nada się to do czegoś? Wymiary chyba ok. Drewno - to chyba merbau; nie widzę, żeby były to sklejki - sprzedawca też potwierdził, że lite drewno.
Jełli powiecie, że mogę to wyrzucię - płakał nie będę - to w kołcu tylko 30zł. Będę sobie strugał z tego podstrunnice testowe najwyżej.
Proszę sprzedawcę: Ja chcę dwie takie deski.
On do mnie:. Luzem nie sprzedajemy
Ja: Ale takich odpadów (porozwalane paczki) i tak nie sprzedacie.
On: możemy Panu sprzedaę całę paczkę z rabatem.
Ja: Czyli?
On: Paczka za 30 zł
I tak zostałem posiadaczem deseczek (zdjęcia poniżej). Do zdjęcia wybrałem pierwsze lepsze dłuższe z paczki. Wymiary to ok. dł: 650-750mm, szerokołę ok. 62 mm, grubołę 8mm. Wymiary podałem na oko PO UWZGLęDNIENIU odpadu (po odcięciu tych frezów, czy jak to się nazywa, któe służę do łęczenia parkietu).
I teraz pytanie: nada się to do czegoś? Wymiary chyba ok. Drewno - to chyba merbau; nie widzę, żeby były to sklejki - sprzedawca też potwierdził, że lite drewno.
Jełli powiecie, że mogę to wyrzucię - płakał nie będę - to w kołcu tylko 30zł. Będę sobie strugał z tego podstrunnice testowe najwyżej.
- tata_perkusisty
Na wstępie zaznaczam; nie jestem lutnikiem i "w drewnie" mało obeznany jestem, ale jełli w miarę suche to czemu nie, a tak jak piszesz do nauki w tej cenie w sam raz.
Korpus mojego pierwszego cajona był /uwaga/ z OSB - bardzo ciepło go wspominam
Korpus mojego pierwszego cajona był /uwaga/ z OSB - bardzo ciepło go wspominam

Pozdrawiam Radek tata Ernesta.
Wirowanie pÄdzli: http:/www.forumlutnicze.pl/forum/viewtopic.php?p=9249
Wirowanie pÄdzli: http:/www.forumlutnicze.pl/forum/viewtopic.php?p=9249
Z tego samego modelu zrobiłem półkę na balkonie. Po roku bez zadaszenia nic się z drewnem nie dzieje
O wilgotnołę bym się nie martwił, chyba że leżały w złym miejscu. Lakier oczywiłcie do usunięcia, lewę stronę wypadałoby przestrugaę do gładkiego. Szlifowanie tego drewna to sama przyjemnołę, po struganiu bardzo szybko nabiera połysku, podobnie jak dębina. Jest to jednak drewno dołę kruche i trzeba uważaę z dłutami. Poddaje się cięciu dołę łatwo, ale przy poprzecznym lubi wyrywaę włókna - wymagana ostra tarcza.
Ważna uwaga - przy szlifowaniu wymagana maseczka.

O wilgotnołę bym się nie martwił, chyba że leżały w złym miejscu. Lakier oczywiłcie do usunięcia, lewę stronę wypadałoby przestrugaę do gładkiego. Szlifowanie tego drewna to sama przyjemnołę, po struganiu bardzo szybko nabiera połysku, podobnie jak dębina. Jest to jednak drewno dołę kruche i trzeba uważaę z dłutami. Poddaje się cięciu dołę łatwo, ale przy poprzecznym lubi wyrywaę włókna - wymagana ostra tarcza.
Ważna uwaga - przy szlifowaniu wymagana maseczka.
dzięki za cenne informacje.
A czy takę podstrunnicę trzeba jakoł lakierowaę? Czy można zostawię surowe drewno? W sumie chętnie bym zabejcował, coby nieco ciemniejsze było - ale niekoniecznie. Jełli nie trzeba to nie mam ciłnienia.
Edit: nie było pytania! Odpowiedęšłjest tutaj: http:/www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?t=804
A czy takę podstrunnicę trzeba jakoł lakierowaę? Czy można zostawię surowe drewno? W sumie chętnie bym zabejcował, coby nieco ciemniejsze było - ale niekoniecznie. Jełli nie trzeba to nie mam ciłnienia.
Edit: nie było pytania! Odpowiedęšłjest tutaj: http:/www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?t=804