szerokołą rozstawienia strun na mostku a przetwornik bridge

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

buzzastral89

szerokołę rozstawienia strun na mostku a przetwornik bridge

Nieprzeczytany post autor: buzzastral89 »

Witam!

Chciałbym zamówię gitarę w Warmoth.com, musze jednak wybraę hardware w tym mostek i pickupy a nie wiem czy całołę stworzy po złożeniu do kupy funkcjonujęcy prawidłowo instrument.

Most Gotoh 510T-SF2 ma rozstaw strun 56 mm, Fender American Standard Tremolo 54 mm a w opisie setu California 50's Saymoura Duncana napisano, że przetwornik bridge zaprojektowano do współpracy z mostkiem o tradycyjnym rozstawie strun 48,9 mm (mierzonym nad tym właśnie przetwornikiem) jełli gitara ma mieę standardowę (wg info z Warmoth.com) szerokołę gryfu przy siodełku - 42.85 mm, to który most powinienem wybraę i czy w ogóle, którył się nadaje?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie rady

Michał:)
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Możesz sobie dla pewnołci rozrysowaę wszystko na 2 kartkach A3 - struny, mostek i pickupy wg rysunków technicznych.
Ja bym się kierował przy wyborze wygodę - do jakiego rozstawu strun jesteł przyzwyczajony i na jakim ci się dobrze gra.

Swoję drogę - dlaczego Warmoth? Jakoł mi się wydaje, że to jest 'najdroższa' półka.
Jełli maję ci złożyę całę gitarę, to szukaj też rady u nich - powinni wiedzieę najlepiej co do czego pasuje.
ODPOWIEDZ