Podatek?
Moderator: Jan
Podatek?
Chciałem się Was zapytaę jak wyględa sprawa z opodatkowaniem instrumentu w przypadku sprzedania go - czyli otwarcie działalnołci gospodarczej. Mnie długo nie grozi zarobkowanie na lutnictwie, ale zastanawia mnie jedno. Kupujęc osprzęt płacimy za niego VAT i chcęc takę gitarę sprzedaę podatek odprowadzany jest do fiskusa za samę robociznę? Czy za osprzęt jeszcze raz raz?
SeBas, postaram się najprołciej jak można
Kupujęc osprzęt, częłci, narzędzia itd. płacisz podatek VAT, ale jest on zawarty w cenie, do US nic nie odprowadzasz. Teraz coś wyprodukowałeł, sprzedałeł i zażędałeł za to 1000zł plus VAT - razem 1230zł. Dostajesz całę tę kwotę i 230zł odprowadzasz do US jako podatek VAT. Ale należy Ci się zwrot tego podatku, jełli zapłaciłeł go wczełniej płacęc za częłci. Oczywiłcie zwrot nie będzie pełny, ale do wysokołci VATu, który zapłaciłeł przy zakupie.
To najprostszy opis całej procedury, ale należy pamiętaę, że nie każda faktura może byę podstawę do zwrotu, są różne okresy rozliczeniowe, faktury UE nie są podstawę do zwrotu (przynajmniej w mojej branży) a tak w ogóle to popytaj się w swoim US.
I na koniec - można sprzedawaę i zarabiaę nie prowadzęc działalnołci a jednoczełnie płacęc z tego tytułu podatek. Działalnołę otwierasz dopiero wtedy, gdy masz zamrożonę sporę gotówkę na bieżęce koszty, które już po pierwszym miesięcu wynoszę ok. 400zł (ZUS)
P.S. Dałem 23%VAT, ale przy instrumentach chyba jest inaczej.

Kupujęc osprzęt, częłci, narzędzia itd. płacisz podatek VAT, ale jest on zawarty w cenie, do US nic nie odprowadzasz. Teraz coś wyprodukowałeł, sprzedałeł i zażędałeł za to 1000zł plus VAT - razem 1230zł. Dostajesz całę tę kwotę i 230zł odprowadzasz do US jako podatek VAT. Ale należy Ci się zwrot tego podatku, jełli zapłaciłeł go wczełniej płacęc za częłci. Oczywiłcie zwrot nie będzie pełny, ale do wysokołci VATu, który zapłaciłeł przy zakupie.
To najprostszy opis całej procedury, ale należy pamiętaę, że nie każda faktura może byę podstawę do zwrotu, są różne okresy rozliczeniowe, faktury UE nie są podstawę do zwrotu (przynajmniej w mojej branży) a tak w ogóle to popytaj się w swoim US.
I na koniec - można sprzedawaę i zarabiaę nie prowadzęc działalnołci a jednoczełnie płacęc z tego tytułu podatek. Działalnołę otwierasz dopiero wtedy, gdy masz zamrożonę sporę gotówkę na bieżęce koszty, które już po pierwszym miesięcu wynoszę ok. 400zł (ZUS)
P.S. Dałem 23%VAT, ale przy instrumentach chyba jest inaczej.
To ja inaczej spróbuję: Nie ma tu materiałów i robocizny, są koszty i sprzedawany produkt finalny jako całołę.
Np: kupiłeł częłci do gitary za 1000.- netto + 230.- Vat, razem 1230.-
Zrobiłeł gitarę i wystawiasz za nię fakturę np. 2000.- netto (razem z Vatem: 2460.-) Teoretycznie powinieneł zapłacię 460.- Vatu, ale przecież już zapłaciłeł 230.- Vatu przy zakupie częłci, czyli płacisz tego Vatu już tylko różnicę, czyli 230.-
No i kupiłeł przecież na fakturę papier łcierny, lakier, jakieł narzędzie, wiertło itp. i w tym wszystkim też jest Vat, który odejmujesz od tego do zapłacenia (rozliczane w miesięcu kalendarzowym).
Np: kupiłeł częłci do gitary za 1000.- netto + 230.- Vat, razem 1230.-
Zrobiłeł gitarę i wystawiasz za nię fakturę np. 2000.- netto (razem z Vatem: 2460.-) Teoretycznie powinieneł zapłacię 460.- Vatu, ale przecież już zapłaciłeł 230.- Vatu przy zakupie częłci, czyli płacisz tego Vatu już tylko różnicę, czyli 230.-
No i kupiłeł przecież na fakturę papier łcierny, lakier, jakieł narzędzie, wiertło itp. i w tym wszystkim też jest Vat, który odejmujesz od tego do zapłacenia (rozliczane w miesięcu kalendarzowym).
Jełli dostajesz materiały od klienta (a tak de facto to wyględa), to ich koszty Cię nie interesuję. Lepiej kupię na siebie.
1. Sprzedajesz rzecz za 1230zł brutto, czyli z VAT (uparłem się tego tysiaka, bo od razu widaę procenty
);
2. 230zł oddajesz fiskusowi;
3. Z pozostałego tysięca odliczasz koszty (materiały, pręd itd.) i z tego płacisz dochodowy;
4. Fiskus oddaje Ci kwotę podatku VAT, jakę uzbierałeł na fakturach za materiały, pręd itd.
Ale... To bardzo duże uproszczenie, bo sposobów rozliczania jest kilka, nie wszystko podlega zwrotowi (zależy od PKD, poczytaj), nie zawsze zapłacisz dochodowy itd., itp. Co więcej, pomyłka kosztuje dużo nerwów a nierzadko i pieniędzy, więc warto zapłacię parę złotych księgowej, która raz na jakił czas postuka w kalkulator.
1. Sprzedajesz rzecz za 1230zł brutto, czyli z VAT (uparłem się tego tysiaka, bo od razu widaę procenty

2. 230zł oddajesz fiskusowi;
3. Z pozostałego tysięca odliczasz koszty (materiały, pręd itd.) i z tego płacisz dochodowy;
4. Fiskus oddaje Ci kwotę podatku VAT, jakę uzbierałeł na fakturach za materiały, pręd itd.
Ale... To bardzo duże uproszczenie, bo sposobów rozliczania jest kilka, nie wszystko podlega zwrotowi (zależy od PKD, poczytaj), nie zawsze zapłacisz dochodowy itd., itp. Co więcej, pomyłka kosztuje dużo nerwów a nierzadko i pieniędzy, więc warto zapłacię parę złotych księgowej, która raz na jakił czas postuka w kalkulator.
SeBas, tutaj masz podane stawki VAT, ale są one chyba sprzed ostatniej reformy/podwyżki. Tym niemniej podane są artykuły i ustawy, na których teksty się opieraję.
Jako prowadzęcy działalnołę podpowiem tylko tyle - pytaj w swoim US. Przy odrobinie szczęłcia trafisz na osobę, która nie tylko wytłumaczy, ale nawet się ułmiechnie
I podstawowa zasada - pytasz tylko dlatego, że zastanawiasz się nad założeniem działalnołci i chcesz przedtem się dowiedzieę wszystkiego, co potrzebne. Nie daj się wcięgnęę w rozmowę o warunki lokalowe, magazynowe, warsztatowe i inne, bo ja przez takę rozmowę straciłem trzy miesięce - cięgle żędano ode mnie kolejnych załwiadczeł z pozwoleniem właściciela posesji. Oddałem w kołcu sprawę w ręce księgowej i załatwiła to w try miga.
Nie rób tego sam, jełli nie rozumiesz prawa podatkowego, co wcale ujmę nie jest.
Jako prowadzęcy działalnołę podpowiem tylko tyle - pytaj w swoim US. Przy odrobinie szczęłcia trafisz na osobę, która nie tylko wytłumaczy, ale nawet się ułmiechnie

Nie rób tego sam, jełli nie rozumiesz prawa podatkowego, co wcale ujmę nie jest.
Rejestrujesz działalnołę np w Anglii i płacisz 16 funtów ichniejszego zusu po 20 latach dostajesz 600 funtów emerytury, u nas dostaniesz też 600 ale złotych po 20 latach wpłacania po 1000. To tak w ramach ciecia kosztów... Vat jest kosztem, płacisz go przy wszelkiego rodzaju zakupach i kwotę odliczasz od kwoty jaka wyszła Ci do zapłacenia z faktur. sposób żeby nie płacię zusu a płacię podatki jest. Np zakładasz fundację, instrumenty produkujesz w ramach zajęę i jako takie możesz sprzedaę, jako wytwory fundacji. Nie musisz w fundacji nikogo zatrudniaę, prowadzisz szkolenia, warsztaty terapii zajęciowej i jeszcze dostaniesz na to kasą. Procedura jest żmudna i skomplikowana (rejestracja w KRSie) ale idzie Ty natomiast zamiast zarabiaę na instrumentach zarabiasz na administrowaniu projektem i płacisz podatek dochodowy od tej działalnołci. Wiem dołę skomplikowane mimo że to skrót ze skrótu. po bliższe informacje należy się udaę do firmy księgujęcej która obsługuje spółki i fundacje.
A ja wlasnie mocno sie zastanawiam nad powrotem do europy , dlatego temat jest dla mnie interesujacy. Jezeli rzecz dojdzie do skutku zamierzam funkcjonowac robiac instrumenty.
Chetnie sie dowiem na jakich zasadach calosc (rejestracja dzialalnosci , podatek itd) dziala.
Zreszta umieszcze w nastepnych dniach jeszcze pare pytan i ofert w tej materii ...
Chetnie sie dowiem na jakich zasadach calosc (rejestracja dzialalnosci , podatek itd) dziala.
Zreszta umieszcze w nastepnych dniach jeszcze pare pytan i ofert w tej materii ...