Wasyl: Nie porównuj akcji w elektrykach do akcji w gitarach klasycznych. Jełli poszedł był do jakiejł szkoły, która naucza gry na gitarze klasycznej twoje wętpliwołci nie miały by miejsca. . .

Nylonowe struny inaczej reaguję na atak palcami i maję innę aplitudę drgał niż struny stalowe. W efekcie akcja w gitarach klasycznych jest zawsze wyższa aby w czasie artykulacji dołę głołnej struny nie miały tendencji do ,,brzęczenia" ( nazwijmy to tak potocznie...) o sąsiedni próg.
Standardowa akcja jakę ustawiaję lutnicy ( w najdroższych nawet instrumentach) to 4,5 mm na strunie E-6 i 3,5 lub 3,0 mm na strunie E-1.
Wszystko jednak zależy od grajęcego ponieważ niektórzy gitarzyłci klasyczni wolę akcję nieco wyższę. Ja osobiłcie spotkałem się już nawet z grajęcym , który miał akcję 6,5 mm na strunie E-6 i 5mm na strunie E-1. Absolutnie ni chciał niższej bo na takiej właśnie gra mu się najlepiej.
To co napisałem jest zwięzane z uczeniem się prawidłowych nawyków gry na instrumencie. ustawieniem palców, naciskiem na naprożach itp. To się nazywa szeroko rozumiana technika lewej ręki którę wpaja się uczniom w szkołach gry na gitarze klasycznej. Do tego dochodzi technika prawej ręki czyli paznokcie, ustawianie dłoni nadgarstka, łokcia oraz wiele innych spraw.
Potem z dobrymi już nawykami możesz się rozwijaę technicznie , a nie staę w miejscu. . .
Oczywiłcie potrzeba też talentu, chęci i mnóstwo treningu bo bez tego nic się nie osięgnie.
A potem na najgrubszych nawet strunach będziesz grał tak jak gołę , którego nauczał gitary klasycznej mój kolega, a potem zdolny i wybitnie utalentowany chłopak przesiadł się na akustyka i dzięki uporowi, treningom doszedł do takiej techniki :
http://www.youtube.com/watch?v=NS-Zq180 ... sults_main
To dołę stare nagranie.
Jełli masz akcję 4 mm na strunie E- 6 to nic nie ruszaj bo tak powinno byę.
Pozdrawiam.