Tak jak jakił czas temu wspominałem przy powitaniu w stosownym do tego dziale - w ramach pracy inżynierskiej chcę wykonaę gitarę elektrycznę. Temat brzmi "technologie CNC w obróbce drewna", wymyłliłem taki, żeby skorzystaę z dobrodziejstw parku maszynowego i zrobię coś fajnego zamiast zajmowania się tematem, który w ogóle by mnie nie zainteresował, a musiałbym go realizowaę.
Niestety, im więcej czytam i patrzę na Wasze wykonane gitary, tym więcej ogarnia mnie wętpliwołci czy zrobiłem dobrze :P
Może napiszę coś o projekcie, który chciałbym wykonaę.
Ogólne założenia są takie:
- kształt Les Paul
- fajnie by było z jakiegoł ciemnego drewna, czyli jakił mahoł. To jeszcze sprawa do obmyłlenia.
- chciałbym żeby ten Les miał "efa" w górnej częłci. Od jakiegoł czasu cierpię na gitarę typu semi hollow, więc fajnie by było sobie coś takiego zrobię.
- gryf wklejany
- dwa przetworniki, układ elektroniczny jak w Les Paulu, tylko zastanawiam się nad przeniesieniem przełęcznika w okolice gałek, bo zawsze jak gram na czymł a'la Les, to zahaczam rękę i w trakcie gry mi się przełęcza :P
Tak mniej więcej by to wyględało.
Teraz pytania do Was.
1. Jełli chodzi o tego "efa", mam zamiar wycięę jednę większę komorę zamiast kilku mniejszych, które by były przykryte topem i niewidoczne. Nad tę jednę byłoby można wycięę właśnie otwór w topie... Da się? Będzie działaę? Ogólnie trochę szukałem takich gitar i znalazłem markę Duesenberg, gdzie już jest podobne rozwięzanie, tylko nie wiem jak to wyględa od łrodka.
2. A co by było, jakbym zastosował przykręcany gryf? Tzn wiem, że inaczej by brzmiało, ale chodzi mi o łatwołę wykonania takiego. Będzie łatwiej?
3. Chyba najważniejsze pytanie - czy nie porywam się z motykę na słołce? Bioręc pod uwagę moje zerowe doświadczenie w budowie gitar, czy po prostu to nie jest przerost formy nad trełcię i nie lepiej wyfrezowaę sobie jakiegoł tele, albo strato? Z drugiej strony, jeżeli napiszę program, to wystarczy tylko włożyę klocek drewna do obrabiarki i maszyna zrobi za mnie całę robotę... Bardzo dokładnie.
Hmm na poczętek, to chyba wszystko. Jakbyłcie mieli jakieł rady, opinie, to będę bardzo wdzięczny.
Gitara na cnc
Moderator: poco
Przejrzyj na googlach temat 'semi hollow les paul' i wybierz opcje która będzie najbliższa Twojej koncepcji. Kształt otwory rezonansowego popularnie zwanego efem też znajdziesz różny.
Podaje link z tego przeględu, bo jest tu również pokazana komora wyfrezowana w korpusie.
http://www.google.pl/imgres?start=139&h ... :100,i:175
Pozdrawiam, Ryszard
Podaje link z tego przeględu, bo jest tu również pokazana komora wyfrezowana w korpusie.
http://www.google.pl/imgres?start=139&h ... :100,i:175
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
To ja może pozostałe dwa pytania.
Ad 2. Będzie łatwiej. Z tym, że na poziomie obróbki drewna musisz spasowaę tak samo dokładnie.
łatwiej będzie potem obrobię, wykołczyę i ewentualnie poprawki i korekcje zrobię, bo masz dwie różne częłci. W razie "W" można nawet któręł zrobię od nowa. W sumie chyba jako pierwsza gitara to polecałbym to właśnie rozwięzanie.
Ad 3. Należy pamiętaę, że zrobienie gitary to nie tylko wycięcie z kawałków drewna. Jest to również mnóstwo innych czynnołci i procesów, przy których CNC nie pomoże. I na pewno nie zrobi całej roboty, jak napisałeł. Myłlę, że jednak wartoby się na to porwaę, skoro ma Ci to sprawię radochę. Zaplanuj sobie wszystkie kroki po kolei, poczytaj forum, popytaj przy wętpliwołciach. Dowiedz się ile możesz o drewnie, o klejach, o nabijaniu i obróbce progów, jak wyględa i działa truss rod, poczytaj o menzurach i ugięciu gryfu, o rodzajach mostków i ich montażu, o elektryce, przetwornikach i ekranowaniu, nacinaniu siodełka i wszystkim innym z czym będziesz miał do czynienia podczas realizacji tego projektu i wtedy zdecyduj.
Dużo tego jest, ale chyba warto.
Ad 2. Będzie łatwiej. Z tym, że na poziomie obróbki drewna musisz spasowaę tak samo dokładnie.
łatwiej będzie potem obrobię, wykołczyę i ewentualnie poprawki i korekcje zrobię, bo masz dwie różne częłci. W razie "W" można nawet któręł zrobię od nowa. W sumie chyba jako pierwsza gitara to polecałbym to właśnie rozwięzanie.
Ad 3. Należy pamiętaę, że zrobienie gitary to nie tylko wycięcie z kawałków drewna. Jest to również mnóstwo innych czynnołci i procesów, przy których CNC nie pomoże. I na pewno nie zrobi całej roboty, jak napisałeł. Myłlę, że jednak wartoby się na to porwaę, skoro ma Ci to sprawię radochę. Zaplanuj sobie wszystkie kroki po kolei, poczytaj forum, popytaj przy wętpliwołciach. Dowiedz się ile możesz o drewnie, o klejach, o nabijaniu i obróbce progów, jak wyględa i działa truss rod, poczytaj o menzurach i ugięciu gryfu, o rodzajach mostków i ich montażu, o elektryce, przetwornikach i ekranowaniu, nacinaniu siodełka i wszystkim innym z czym będziesz miał do czynienia podczas realizacji tego projektu i wtedy zdecyduj.
Dużo tego jest, ale chyba warto.
A ja odpowiem na pytanie 2:
Moim zdaniem nie będzie łatwiej. A to dla tego, że w LP gryf wklejany jest pod kętem, a nie na płasko. Skoro już zrobisz taki układ to czemu nie wkleię gryfy??
i tu się kłania odpowiedęšłna pytanie 3.
Jełli nie masz doświadczenia zacznij od Fendera. Gibson jest trudniejszy. I pamiętaj że brzmienie gitary to drewno w dużej mierze. Jełli chcesz mieę taki dęšłwięk, to staraj się zbliżyę do specyfikacji oryginału.
Jeszcze a'propos pk. 1 przekonasz się jak wykonasz, zagra na pewno ale jak nikt Ci tego nie powie. Sam jednak myłlę, że ten otwór będzie miał mały wpływ na brzmienie, za to duży na wagę
Polecam testowaę
Pozdrawiam
Moim zdaniem nie będzie łatwiej. A to dla tego, że w LP gryf wklejany jest pod kętem, a nie na płasko. Skoro już zrobisz taki układ to czemu nie wkleię gryfy??
i tu się kłania odpowiedęšłna pytanie 3.
Jełli nie masz doświadczenia zacznij od Fendera. Gibson jest trudniejszy. I pamiętaj że brzmienie gitary to drewno w dużej mierze. Jełli chcesz mieę taki dęšłwięk, to staraj się zbliżyę do specyfikacji oryginału.
Jeszcze a'propos pk. 1 przekonasz się jak wykonasz, zagra na pewno ale jak nikt Ci tego nie powie. Sam jednak myłlę, że ten otwór będzie miał mały wpływ na brzmienie, za to duży na wagę

Polecam testowaę
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-11-19, 15:42 przez popik10, łącznie zmieniany 1 raz.