Aluminiowa gitara basowa.

Dyskusje na temat budowy gitar basowych.

Moderator: poco

amjb

Aluminiowa gitara basowa.

Nieprzeczytany post autor: amjb »

Kiedyś chodziło mi po głowie i tupało takie oto pytanie - jak mógłby zabrzmieę bas skonstruowany w całołci z metalu?
Lepsze przenoszenie drgał wpłynie korzystnie dla brzmienia czy też wręcz przeciwnie? Jaki wpływ będzie miała inna struktura materiału? Czy tak skonstruowane wiosło w ogóle zagada? Będzie miało barwę ciemnę czy jasnę?

Przez jakił czas kombinowałem sobie teoretycznie, a ponieważ nie udało mi się ustalię jednoznacznych odpowiedzi, to gdy przyszedł czas wybierania tematu pracy magisterskiej postanowiłem połęczyę przyjemne z pożytecznym i zrealizowaę tłukęce się pod czaszkę koncepcje.

Po dłuższym czasie projektowania basidła (CAD) , następnie krótszym produkcji (przy użyciu cięcia wodę i frezowaniu CNC) i ultraprzyspieszonym czasie wykołczenia (do obrony były wówczas tylko 3 dni ;) ) efekt wyględa tak:

Obrazek

Fotki ładniejsze i większe dzięki uprzejmnołci kolegi Basstarda można obejrzeę TUTAJ i TUTAJ

Kilka słów odnołnie brzmienia - ogólnie rzecz ujmujęc jest bardzo ciemne, co w przypadku fretlesa ma moim zdaniem sprzyjajęcym zjawiskiem. Dzięki dołę rozległej regulacji pickupów (elektronika to 2x humbucker Bartolini wsparty aktywnym układem EMG) można ukręcię praktycznie co się lubi i tak by gitarka w pełni rasowo zagadała.

Oczywiłcie mankamentem jest waga, ale trzeba zauważyę, że to prototyp i można spokojnie zejłę do ciężaru przeciętnej gitary basowej.

To tyle tytułem wstępu. Ciekaw jestem opinii forumowiczów, a w razie pytał chętnie na wszystkie odpowiem.
mroku
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mroku »

kurcze, masz jakies nagrania tego? Ciekawe jak zachowuje sie przy slapie. Ciekawe czy brzmi bardziej płaski jak zwykły fret czy jest taki metalowy stuk jak na progowcu. Chyba jest dobrze wyekranowana;d!
kaytek

Nieprzeczytany post autor: kaytek »

Wrzuę koniecznie próbki!
mroku
Kontakt:

on jest pusty w środku czy to lity metal?
amjb

Próbkami na chwilę obecnę nie dysponuję - miałem jakieł nagrane na kompie, ale sama ich jakołę była fatalna.

Mroku - Nie, to nie lity metal, w takim wypadku ciężko byłoby udęšłwignęę korpus. Na zdjęciu z linku widaę maskownice zakrywajęce wyfrezowane komory, które zmniejszaję wagę całołci, a przy okazji na pewno wpływaję na brzmienie.
mroku
Kontakt:

gryf też pusty w środku?
amjb

Gryf ma wyfrezowane dwa kanały pod podstrunnicę - równolegle do pręta.
ziajek

Nieprzeczytany post autor: ziajek »

myłlę że dla ludzi myłlęcych o aluminiowej gitarze basowej ciekawym może byę ten filmik: http://www.youtube.com/watch?v=wXPACZktOP8 rozwięzania zastosowane przez tego typa są proste i ciekawe

pozdrawiam
zakwas

Nieprzeczytany post autor: zakwas »

A mógłbył jakoł wrzucię projekt w CADzie, żeby obejrzeę jak to j est skonstruowane w środku (chodzi mi o te komory)? :>

Bas ma możliwołę grania na pasywie?
amjb

zakwas pisze:A mógłbył jakoł wrzucię projekt w CADzie, żeby obejrzeę jak to j est skonstruowane w środku (chodzi mi o te komory)? :>

Bas ma możliwołę grania na pasywie?
Niestety, układ EMG nie umożliwia grania w pasywnym trybie. Z jednej strony to wada, z drugiej zaleta. Noszę się z drobnym pomysłem skonstruowania drugiego alubasa grajacego wyłęcznie w pasywie, ale przyznam, że póki co zapał mi przygasł.

Jełli chodzi o projekt CAD, to proszę, oto dwa poględowe screeny:
Obrazek
Obrazek
Myłlę, że dołę dobrze obrazuję wyfrezowane komory.

P.S. Jełli komuł obrazki rozsadzaję forum, to niech pisze, zmienię je na linki.
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Nic nikomu tu nie rozsadza , wrecz przeciwnie rysunki sa znakomite i od razu wiadomo o co chodzi...
ODPOWIEDZ