Skrzypce.

Historia lutnictwa , postacie , zdarzenia , informacje

Moderator: Jan

richika

Skrzypce.

Nieprzeczytany post autor: richika »

Witam. Posiadam stare skrzypce i nie mogę znależę nic na temat ich wytwórcy. Domyłlam się że nazwisko jest właśnie wpisane na karteczce wklejonej w środku obok nazwy typu skrzypiec. Nie jestem fachowcem więc mogę się mylię, dlatego proszę o pomoc w identyfikacji tych skrzypiec. W załęczeniu fotki. Dzięki za konkretne wypowiedzi. Pozdrawiam. RichiKa.
Załączniki
IMG_4320.JPG
IMG_4307.JPG
IMG_4306.JPG
IMG_4301.JPG
IMG_4299.JPG
IMG_4298.JPG
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Ze zdjęę ciężko.... Z metki widaę, że Cremona czyli we Włoszech raczej ktos je zbudował.... . Mogę byę dołę cenne... Namawiam do wizyty u Lutnika Od smyczkowych majęcego uprawnienia do ekspertyz lutniczych. Nie wiem skęd jesteł ...? W necie znajdziesz jednak zrzeszonych w Zwięzku Polskich Atystów Lutnikow posiadajęcych stosowne uprawnienia. Taka ekspertyza kosztuje jakieł tam pieniażki ale warto ja mieę na papierku. Inna opcja to AM w Poznaniu.

Pozdrawiam.
podstawa to dokładność
richika

Bardzo dziekuje za podpowiedz. Mam jeszcze jedna prosbe... A mianowicie chodzi mi o ta karteczke z wpisem po niemiecku. Czego dotyczy? Dziekuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
palisander

Ciężko wyczytaę o co chodzi...? ale najprawdopodobniej o obsługę. Często lutnicy przy obsłudze wklejaję swoję metkę obsługowę.
Jednak bliższych informacji udzieli na pewno ktoł majęcy uprawnienia po zweryfikowaniu dokładnym instrumentu. Prawda jest taka , że kombinacji i podróbek też nie brakuje....

Tym drukiem Cremona 1674 raczej proszę się poniecaę , że to rok budowy instrumentu.... ;-)

Pozdrawiam.
podstawa to dokładność
richika

Bardzo dziękuję. Z tego co zdołałem się dowiedzieę prawdopodobnie CREMONA 1674 jest to nr. typu skrzypiec zaprojektowanych przez Nicolaus Amatus. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Amati
Jełli to rzeczywiłcie N. Amati to sprzęt wysokiej klasy.
bartek529

Nieprzeczytany post autor: bartek529 »

Najprawdopodobniej skrzypce fabryczne, naprawiane przez kogoł.

eh... ile to juz było ludzi którzy podniecili się karteczkę Stradivardi w skrzypcach znalezionych na strychu :roll:
richika

Witam. Oczywiłcie byłbym zadowolony jełli by one były coś warte. Lecz jednak wolę podchodzię do tej sprawy z umiarkowanym optymizmem aby następnie nie dostaę bolesnego policzka.Podchodzę do tego jak wielu posiadaczy czegoś,co jest do kołca nie rozpoznane. I tu właśnie widzę rolę przydatnołci danego forum. Pozdrawiam.
richika

Witam. Z tego co widzę nie ma zbyt dużo osób przeględajęcych mój temat do podpowiedzi. To może ktoł doradzi mi gdzie mogę najbliżej mojego miejsca zamieszkania uzyskaę informację. Mieszkam w woj. Lubuskim. Dziękuję. Pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

richika. Wyględa na to, że nikt nie chce robię za wszechwiedzęcego, ponieważ nasze forum nie dorobiło się udziału rzeczoznawców, którzy jako jedyni maja uprawnienia do wydawania opinii na temat instrumentów. Zwłaszcza instrumentów smyczkowych zabytkowych. Co do certyfikatów, to jeszcze inna para kaloszy, a takowy byłby dla Ciebie najlepszy.
Napisał palisander, gdzie masz się zwrócię po rzeczowę odpowiedęšłi radzę skorzystaę.
Ja też pochodzę z lubuskiego -ęšłĽagał-i wiem, że do Poznania będzie najbliżej, a tam byę może - raczej na pewno- znajdziesz odpowiedęšł.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
bartek529

Nieprzeczytany post autor: bartek529 »

Tak wyględaję skrzypce Nicola Amati :roll:
richika

SKRZYPCE

Witam. TO znowu JA. Czy na prawdę nikt więcej nie ma nic do powiedzenia w tym kraju na dany temat. Bardzo proszę poklikaę. Tu nie ma cenzury :-/ chyba? Jełli macie szerszę wiedzę to ję przekazujcie,skępstwo do niczego dobrego nie prowadzi. Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: kombinat: 2013-06-22, 22:06 ]
Dawno nie dawałem ostrzeżeł, ale mnie przebudziłeł.
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Oskarżanie o "skępstwo" w dzieleniu wiedzę na tym forum jest wybitnie nie trafione. To po pierwsze. Po drugie przeczytaj jeszcze raz odpowiedzi Palisandra i poco. Po trzecie, tak żeł szczegółowo opisał tytuł wętku, iż dziwne, że w ogóle ktoł tu zaględa.
Awatar użytkownika
palisander

Kolega najwyraęšłniej myłli, że mimo podpowiedzi i ,,drogowskazów'" w którym kierunku się udaę.... to ktoł z forum zrobi to za niego. Zwłaszcza, że nikt nie miał instrumentu w rękach , a fotki kiepskie nic nie wnoszęce do dalszej dyskusji. Może jeszcze liczy , że ktoł tu wejdzie zobaczy i wystawi ekspertyzę lutniczę na podstawie której zainteresowany będzie mógł spokojne udowodnię sobie i innym, że ma coś wyjętkowego.....

Lenistwo ludzi minie czasem rozbraja..... i zdawanie się na wszystkich.... tylko nie na siebie.
podstawa to dokładność
ODPOWIEDZ