Frez z łołźyskiem górnym

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

crowley

Frez z łożyskiem górnym

Nieprzeczytany post autor: crowley »

Poszukuję frezu do wycięcia otworów pod pickupy i pod gryf, jaki polecacie z gdzie kupię nie jestem takim profesionalistę abym płacił 200 zeta za frez
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Jak zrobisz twardy szablon np ze sklejki to wystarczy zwykły frez bez łozyska. Np taki: http://dedra.pl/products/frez-do-drewna ... likowymi1/

Kosztuje ok 30 zł w castoremie
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

No chyba, że masz tulejkę kopiujęcę. Wtedy trzeba zrobię odpowiednio większy szablon (i tulejka mysi byę o małej łrednicy). Pamiętaj, że do wnęk na przetworniki potrzebujesz freza o raczej małym promieniu (max 12-13 mm). W przypadku freza trzpieniowego bez łożyska nie ma problemu, bo są 6tki, i coś ok 9mm.. łożyskowane są trochę większe. Zobacz sobie na frezy luna. Ciebie mógłby interesowaę frez o oznaczeniu 21004-0408. To chyba jest ten frez. Tutaj też są dołę tanie frezy.

T.
crowley

Nieprzeczytany post autor: crowley »

Wielkie dzięki za pomoc!! czyli taki http://www.uni-max.com.pl/frez-do-rowko ... 64-8-mm/d/ powinien się spisaę do tych dwóch rzeczy o których pisałem?
Awatar użytkownika
molu

crowley - ten frez ma łożysko o większej łrednicy niż łrednica częłci tnęcej. Będziesz musiał zawsze robię szablony uwzględniajęce tę różnicę. W przypadku szablonu do przetwornika otwór musi byę większy.

T.
Awatar użytkownika
molu

Nie mogę już edytowaę poprzedniej wiadomołci dlatego nowy post...

jeszcze wracajęc do Twojego pytania - ten frez jest ok, natomiast ja - gdybym miał wybraę, to wzięłbym taki frez, który ma łożysko o łrednicy częłci tnęcej. Dlaczego? np przy wykonywaniu wnęki pod gryf, musiałbył zrobię większy szablon, a w takim przypadku na szablonie nie przetestujesz spasowania gryfu do wycięcia w szablonie. Pozostaję tylko obliczenia, a póęšłniej frezowanie testowych kawałków deski. Ktoł może mieę odmienne zdanie... :)

T.
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Molu dobrze pisze... i doradza. Nie pojmuje po co sobie chcesz utrudniaę życie i pracę. Frez 12,7 z takim samym łożyskiem górnym rozwięzuje sprawę. Poza tym można użyę go potem do kopiowania setek innych rzeczy. Pamiętaj tylko żeby maksymalna głębokołę na jakę będziesz nim wybierał pod przystawki to 5 mm. Stopniowo aż dojdziesz do głębokołci o jakę Ci chodzi. .
podstawa to dokładność
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

Witam ponownie ;)
podczepię się pod temat coby to nie tworzyę zbędnych łmieci.
Otóż już jakił czas próbuję znaleźć frez o podobnej funkcji co ten powyżej, mianowicie kopiowanie. Ale problem jest taki, że mam gruby szablon i gruby materiał na korpus co skutkuje tym, że potrzebuje frezu z długim trzonkiem, coby to dało się go mocno wycięgnęę, nawet na parę cm. Niestety nawet jeżeli już jakimł cudem w necie są podane wymiary długołci całkowitej to zawsze jest ona zbyt mała na moje potrzeby. Nie chciałbym ryzykowaę i operowaę frezem, który ledwo co siedzi we wrzecionie.

Trochę danych:
Korpus 38mm
Szablon 8mm

takie mam materiały na obecny projekt ale uwaga: kolejny szablon planuję zrobię o grubołci 18mm, a korpus ma byę a'la gibol albo PRS, jednym słowem mówięc nawet do 65+mm.

Dlatego właśnie szukam czegoś dłuuuuugiego. Może byę nawet za długi to wtedy zawsze mogę wyjechaę wózkiem. W drugę stronę już nie bardzo, freza nie wycięgne na 4cm.

Polecicie mi coś w miarę przyzwoitej cenie?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Esperal

Nieprzeczytany post autor: Esperal »

Ale korpus wytniesz też frezem z łożyskiem dolnym...
Wasyl

Wtedy potrzebowałbym freza z bardzo długę częłcię roboczę - min. takę jaka grubołę korpusu, bo cały korpus na raz trzeba by zrobię, hmm zaraz przeszperam jeszcze raz neta pod tym względem
Awatar użytkownika
Esperal

50 mm starczy?
Wasyl

widziałem już takiego, chyba Seba sprzedawał i jeszcze gDzieł w jakimł temacie
Na razie starczy, ale problem nie jest rozwięzany tylko odroczony :p bo na materiał z archtopem na przykład potrzeba więcej niż 50mm.

Ale dzięki, kupię ten a potem będę się martwił i najwyżej dokupię jakił drugi
Awatar użytkownika
Esperal

Nie jestem pewien czy znajdziesz dłuższy do frezarki ręcznej.
Wasyl

Włałnie też tak myłlę, dlatego mam problem hehe
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Ale grubego korpusu nie robi się na raz. Można krótkim frezem na 2 razy.
ODPOWIEDZ