Witam. Kupiłem w Castoramie panel palisandrowy i poprzecinałem go po bokach, które są o wiele jałniejsze od wierzchniej strony deski... Z tyłu zresztę też jest jasne drewno. Mam głupie pytanie... Czy paslinadry są jakoł bejcowane? xD Bo jakoł nie mogę dociec odpowiedzi na moje dręczęce mnie pytanie na żadnej stronie internetowej... Przy obróbce będę musiał również zeszlifowaę tę wierzchnię (ciemnę) stronę i ona również będzie jasna... Pomocy
I przy okazji jeszcze pytanko o grubołę podstrunnicy do basu. W moim Skywayu jest to jakieł 5 mm. Myłlałem, by u siebie zrobię na 6 mm, a póęšłniej, w trakcie szlifowania nabędzie ona grubołci 5 mm.
jezeli to jest faktycznie palisander to po zakołczeniu szlifowania drobniutkim papierkiem można sobie zaolejowaę wtedy będzie ciemniejszy.
a masz ten palisander w całołci z jednego kawałka , bo ja to widziałem takie klejone nie dołę że z szerokołci to z długołci też, na złęcze grzebieniowe (chyba tak to się nazywa nie pamiętam)
-|======|
-\/\/\/\/\/\/
/\/\/\/\/\/\
|======|
Co, do grubołci, to nie wiem, ale wydaje mi się, że nie powinno to mieę znaczenia (chociaż w gitarze wszystko ma znaczenie ja nie wierzę)
Mam jeszcze pytanko jedno... Gdybym zabejcował tę deskę (z czegokolwiek jest ona zrobiona) na palisandrowy kolor, to czy podczas dociskania strun kolor nie ulegnie zniszczeniu?
moze i palisander (za słabe foty ), ja widziałem kiedyś w obi takie klepki i żałuję że wtedy nie kupiłem, bo teraz tyko klejonki.
Ja myłlę że jak porzędnie nacięgniesz kolorkiem to powinno byę ok, za 2 latka możesz powtórzyę operację (moje zdanie)
Jezeli to klepka , to byc moze jej jedna strona jest czyms impregnowana , stad roznica w barwie. Zla wiadomosc to , ze zdjecia sa niestety nie za bardzo czytelne. Dobra , ze zazwyczaj material podlogowy jest robiony z twardego drewna , wiec jest szansa , ze bedzie dobry na podstrunnice. Perwersja jest tylko to , ze lutnicy amatorzy musza kupowac jakies prefabrykaty podlogowe , zeby sklecic instrument. Brak fachowego sklepu gdzie mozna by nabyc elementy i drewno do budowy gitar to powazny feler....
Chcialbym widziec tego kto na podstawie fot okresli dokladnie rodzaj drewna...Mozna niestety tylko w przyblizeniu powiedziec co to jest. Palisandrow jest kilka rodzai i kilka rodzai drzew egzotycznych sprzedaje sie jako palisander.
Jeszcze o grubosci podstrunnicy... 5 mm to jest podstrunnica gruba. Niektorzy lutnicy twierdza , ze przy cienszej gitara ma wiecej tonow wysokich w brzmieniu.
u Henglewskich można kupię drewno na podstrunnice palisander 40 zł niecałe może ie jest to tanio jak na kawałek drewna ale ja kupiłem i jest bardzo ładny i pewne że palisander.
Poza tym tonewood.pl pan Malinek całkiem do rzeczy gołę
I jeszcze jedno... Zależy, czy jest szlifowane, czy strugane. Drewno strugane będzie miało nieco ciemniejszy odcieł, niż szlifowane. Poza tym uwaga techniczna: klepka na podstrunnicę ma mieę układ słojów prostopadły do powierzchni chwytni (tył gryfu). Inaczej z czasem będzie się paczyę i odklejaę na bokach chwytni :twisted:
Palisander to super drewno.
Dziwnę rzecz zauważyłem - palisander przyklejony do olchy pozostał jasny (jasnobręzowy), a przyklejony do topoli natychmiast łciemniał robięc się "palisandrowy" - choę nie wiem, czy to możliwe, żeby jakieł rodzime gatunki tak wpływały na cokolwiek.
Nie chciałem zakładaę nowego tematu - ktoł wie jakie zwięzki chemiczne znajduję się w drewnie palisandru, które nadaję mu "orientalny", kadzidłowy zapach?