Gitara dąbowa strat
Moderator: poco
Gitara dębowa strat
Mój nowy projekt to gitara stratopodobna.
korpus dęb jednoczęłciowy, drzewo cięte w latach 80tych przez mojego tatę,
suszony naturalnie.
szyjka (w planach) mahoł bardzo stary z drewna rozbiórkowego z futryny okiennej którę podarował mi mój znajomy,
podstrunnicę prawdopodobnie zrobię z dębu.
Czas realizacji będzie długi gdyż pracuję w branży budowlanej
i w sezonie czasu mam jak na lekarstwo.
korpus dęb jednoczęłciowy, drzewo cięte w latach 80tych przez mojego tatę,
suszony naturalnie.
szyjka (w planach) mahoł bardzo stary z drewna rozbiórkowego z futryny okiennej którę podarował mi mój znajomy,
podstrunnicę prawdopodobnie zrobię z dębu.
Czas realizacji będzie długi gdyż pracuję w branży budowlanej
i w sezonie czasu mam jak na lekarstwo.
Niecierpliwie czekam na kolejne relacje z budowy.
Czy mogę mieę prołbę odnołnie umieszczania zdjęę? Fajnie byłoby oględaę postępujęce prace, bo teraz widzę fajny korpus zamieniajęcy się w dechę
T.
[ Komentarz dodany przez: Piniu: 2013-04-26, 08:18 ]
Zdjęcia wrzucamy od najstarszego do najnowszego, wtedy będzie dobrze
Czy mogę mieę prołbę odnołnie umieszczania zdjęę? Fajnie byłoby oględaę postępujęce prace, bo teraz widzę fajny korpus zamieniajęcy się w dechę

T.
[ Komentarz dodany przez: Piniu: 2013-04-26, 08:18 ]
Zdjęcia wrzucamy od najstarszego do najnowszego, wtedy będzie dobrze

Ten klocek to jedno z mocował wzornika pod wpusty który znajduje się pod korpusem.
Z tyłu jest drugi szerszy klocek, obydwa mocowane w otwory w których docelowo będę przykręcone kołki paska, są jeszcze dwa klocki boczne ustalajęce korpus coby na boki mi nie uciekało, te z wiadomych przyczyn mocowane są już tylko we wzorniku i tylko blokuję.
Zdjęcia dodawałem po kolei od dechy do korpusu, nie wiem dlaczego wyszło wspak.
Wczoraj udało mi się zaczęę zaokręglaę krawędzie korpusu
A w weekend zaczynam szykowaę materiał na szyjkę. Trussrod przyjdzie w przyszłym tygodniu. Dalej zobaczymy jak z czasem będę się wyrabiał.
Dzięki wam panowie mam więcej zapału i determinacji do pracy!
Z tyłu jest drugi szerszy klocek, obydwa mocowane w otwory w których docelowo będę przykręcone kołki paska, są jeszcze dwa klocki boczne ustalajęce korpus coby na boki mi nie uciekało, te z wiadomych przyczyn mocowane są już tylko we wzorniku i tylko blokuję.
Zdjęcia dodawałem po kolei od dechy do korpusu, nie wiem dlaczego wyszło wspak.
Wczoraj udało mi się zaczęę zaokręglaę krawędzie korpusu

A w weekend zaczynam szykowaę materiał na szyjkę. Trussrod przyjdzie w przyszłym tygodniu. Dalej zobaczymy jak z czasem będę się wyrabiał.
Dzięki wam panowie mam więcej zapału i determinacji do pracy!
łwietnie się zapowiada. Sam prawdopodobnie również wybrałbym mahoł na szyjkę do dębowej deski.
------
Darek
Darek
Najbardziej przeraża mnie lakierowanie. Chciałbym wykonaę dobrej jakołci lakierowanie w nitro z pistoletu. Pistolet jaki posiadam to tani chiłczyk, podobnie mała sprężarka 25l.
Muszę odrobię pracę domowę poczytaę o lakierowaniu i porzędnie się do tego przyłożyę.
Zastanawiam się między bejcę orzechowę (spirytusowę) a naturalnym kolorem dębu bez dodatków?
Muszę odrobię pracę domowę poczytaę o lakierowaniu i porzędnie się do tego przyłożyę.
Zastanawiam się między bejcę orzechowę (spirytusowę) a naturalnym kolorem dębu bez dodatków?
Każde drewno inaczej się barwi , jak używałem bejcy spirytusowej (orzech ) do klonu to wyszedł kolor siny (beznadziejny ) a jak ten sam klon pokryłem bejcę mahoniowę to wyszło ok (coś ala palisander )
ps: Rozumiem że to wariacja na temat stratocastera , chociażby ze względu na kieszeł gryfu i górny róg jest chyba trochę inny (może to kwestia zdjęę ) A główka gryfu będzie tradycyjna czy będzie odbiegaę od oryginału ?
ps: Rozumiem że to wariacja na temat stratocastera , chociażby ze względu na kieszeł gryfu i górny róg jest chyba trochę inny (może to kwestia zdjęę ) A główka gryfu będzie tradycyjna czy będzie odbiegaę od oryginału ?