tele shopiK trenigowy 2 - plany, przymiarki, wątpliwołci

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
shopiK

tele shopiK trenigowy 2 - plany, przymiarki, wętpliwołci

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Ruszam powoli z pracami nad drugę gitarkę treningowę. Tym razem próbuję sił z "nowę technologię" - neck thru body oraz bejcowaniem - czyli kolor transparentny z widocznę strukturę drewna. Zgodnie z założeniami sprzed ponad roku. Tym razem będzie to gitarka w kształcie i z osprzętem telecastera.

Póki co dopieszczam szablon, mam już sklejony gryf (czeka na wizytę u stolarza, celem przejechania na grubołciówce). To może jeszcze specyfikacja, a potem pierwsze dwa pytania:

Specyfikacja:
Korpus (skrzydła): Mahoł
Gryf: 5 częłci: klon, mahoł, klon, mahoł, klon :-)
Podstrunnica: merbau, albo wenge... nie pamiętam :-)
od razu... żeby nie było - drewno nie telecasterowe, ale jest to prezent od młodzieży, z którę pracuję i takie byę musi.
Klucze: gotoh sgm-05
siodełko: na razie grafitowe
mostek: Boston (typ tele)
przystawki: Merlin Tele
elektronika: troszkę lepsiejsza niż najtałsza
reszta hardwareu: chiłszczyzna

I teraz pierwsza wętpliwołę:
To będzie gitara NTB bez topu, czyli widoczny będzie łrodkowy element gryfu. Zrobiłem sobie wizualizację, bo zastanawiam się, czy robię binding, czy nie... Jełli będzie binding to tylko na górze gitary - tył tej gitarki będzie zaoblony, jak w stratocasterze (także wycięcie na brzuszek)
Tył gitary będzie ciemniejszy, więc teoretycznie binding by fajnie odcinał... Ale nie wiem
Co sądzicie?

Edit:
Jeszcze drugie pytanie: Jakie są za i przeciw, żebym najpierw skleił wszystkie dechy (gryf i korpus) a potem dopiero wycinał. Na zdjęciach google widzę, że wycina się kształt, a potem dokleja skrzydła. Boję się, że mi się coś poprzesuwa przy klejeniu i... No i, że będę miał problemy z włałciwym dociłnięciem elementów.
Załączniki
tele_ntb_wizualizacja.jpg
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

Witam.
Jełli chodzi o lakierowanie i biinding to dla mnie jest to sprawa gustu więc sie nie wypowiem( aczkolwiek zawsze kolejne doświadczenie{+5 do skilla:P} natomiast przy klejeniu zawsze łatwiej doklejaę prostokętne klocki niż już z wyciętym kształtem. przynajmniej dla mnie:P
Pozdrawiam.
DR4MA.
Awatar użytkownika
shopiK

DR4MA pisze:Witam.
biinding to dla mnie jest to sprawa gustu

Ja się właśnie pytam, czy się podoba :-)

Co do wycinania. Zrobiłem sobie szablon całołciowy -razem z gryfem (nie wiem, może to błęd w sztuce) i wycięłem go w całołci na tałmówce - oczywiłcie jest to mało wygodne, a póęšłniej i tak będzie frezarka, ale dało się. Jeszcze będę się zastanawiał.
Awatar użytkownika
shopiK

Cenna uwaga. Tak właśnie kaszaniasto wyszło przy moim pierwszym projekcie( bo paski były za szeroko), ale i tak został cały zamalowany na solid kolor. Tu może byę podobnie. Dzięki!

Tu na wizualizacji paski namalowałem na oko. W moim gryfie łrodkowy pasek klonu jest węższy, ale i tak problem może się pojawię. Pomierzę, zobaczę.
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Jak dla mnie widoczne NTB przez łrodek korpusu słabo pasuje do klasycznego i tradycyjnego kształtu tele. Ja bym zrobił normalny korpus z głębokim frezowaniem od dołu, tak jak w tej gitarce. Ale to tylko moja opinia.

Binding jak najbardziej dodaje wizualnie klasy telecasterowi.
Awatar użytkownika
shopiK

Odi pisze:Ale to tylko moja opinia.
No i bardzo dobrze. O takie opinie mi chodzi. Wiadomo, że są czysto subiektywne, bo tu się o estetykę rozchodzi.

Cały czas się waham. Jest opcja, że top pomaluję na solid kolor (jakił metalic), a tył pozostanie barwiony bejcę.

Powinien, byę klonowy top, ale ze względu na względy użyję tylko tego drewna które otrzymałem :-)
Darrex
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Darrex »

Mnie z kolei bardzo podoba się opcja z widocznym NTB w tym tele. Pomimo klasycznego wyględu coś w konstrukcji dodano i usprawniono (NTB). Nie rozumiem tego sztywnego trzymania się tylko jednego założenia.
Dodatkowo paski "rozjeżdżajęce się" przy zwężeniu przed główkę powodujęce "rozszerzanie się" wklejki mahoniowej, to także bardzo atrakcyjny dodatek dla oka. Nic z tych rzeczy nie zepsuje instrumentu, a jedynie doda mu atrakcyjnołci, oryginalnołci i przykuje oko na dłużej, niż kolejna oklepana kopia :) Pamiętajcie, że to instrument lutniczy, a według mnie instrumenty lutnicze różnię się od wielkoseryjnych właśnie takimi smaczkami. Zamiast pójłę na łatwiznę i kopiowaę wszystko kropka w kropkę jak leci sam osobiłcie poszedłbym takę drogę jak shopiK:) Ale to tylko moja osobista opinia.
------
Darek
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Shopik..... Trzymam kciuki. Poza tym uważam, że Darek ma rację.... czyli widoczne NTB podkrełli wyjatkowołę instrumentu i już na pierwszy rzut oka bedzie widaę, że to nie kolejna zerżnięta kopia tylko konstrukcja z góry przemyslana i usprawniona w zamysle twórcy. Nie zakrywaj tego niczym.....

Pozdrawiam i kibicuje.
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
shopiK

No to prawie jestem już zdecydowany. Jeszcze kwestia bindingu - czy to nie będzie za dużo usprawniania?
OlseNN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

@shopiK: Za dużo usprawniania, tzn. że będzie nadmiar elementów ozdobnych? Eee, dobry binding zawsze w cenie, a jełli nie chcesz, by się aż tak bardzo rzucał w oczy, to zamiast białego plastikowego zrób drewniany. Będzie bardziej subtelny, a przy bliższym przyjrzeniu się gitarze będzie robił większe wrażenie, moim zdaniem. :)
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Jak chcesz uniknęę frezowania, klejenia, i całej zabawy, to możesz zrobię taki "fake binding". Wymaskowaę krawędzie korpusu przed barwieniem, i będzie naturalny drewniany.
Ale ja to bym pyknęł jakił ładny plajstikowy ;)

T.
Awatar użytkownika
shopiK

OlseNN pisze:Za dużo usprawniania, tzn. że będzie nadmiar elementów ozdobnych?
To o to mi chodziło. Nie o robotę, bo się bawię w to nie dla zarobku, a dla przyjemnołci.
Ok. To chyba postanowione. Ale binding będzie plastikowy nie drewniany (na to się nie rzucę). Poza tym pickguard też wybrałem specjalnie trójwarstwowy - czarny z białym w środku. Powinno się komponowaę jakoł. Dziękuję za wypowiedzi.
cherlawyleon
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cherlawyleon »

"Masked binding" wyględa bardzo ciekawie i naturalnie. Nie jak przyklejony kawał plastiku. Taki zrobiłem na jednej gitarze i subiektywnie oceniam go jako bardzo efektowny.
Obrazek
Awatar użytkownika
shopiK

Tylko popatrz oczami wyobraęšłni jak będzie wyględał na korpusie NTB, który nie ma topu. Na tyle gitarki będzie wyraęšłnie widaę, że to nie prawdziwy binding. Jakby był top, albo chociaż zwykły solid body to jak najbardziej. U mnie, moim zdaniem się nie sprawdzi.
cherlawyleon
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cherlawyleon »

No ale z drugiej strony przy NTB trzeba by frezowaę kanał na bindę przed przyklejeniem skrzydeł a tak to póęšłniej skleię, żeby się spotkało idealnie będzie bida. No chyba, że na poklejonej desce zrobię kanał póęšłniej kołcówkę kanału precyzyjnie dłutem.
ODPOWIEDZ