Reaktywacja eltrona
Moderator: poco
Reaktywacja eltrona
Witam
Tak mnie dził naszło na porzędki w piwnicy i znalazłem wrak gitarowego eltrona G50jp.
Kiedyś odłożyłem go na półkę, a dził o nim przypomniałem. Tak na szybko stwierdzam, że brak w nim bloku pogłosu, a po wymianie 2 tranzystorów zaczęł działaę.
Mam też 4 głołniki 8 cli, fane Custom, typowe gitarówki, więc rozważam sobie modyfikację przedwzmacniacza, a w zasadzie jego usunięcie i wstawienie lampowego i wrzucenie całołci w obudowę ze sklejki i wykorzystanie głołników fane.
O ile o elektronice półprzewodnikowej mam jakił tam pojecie, to w lampach nie siedziałem, lecz uważam, że temat do ogarnięcia, bo lamp do regentów też trochę znajdę.
Może którył z kolegów próbował już sił z podobnym tematem i podrzuci jakił sprawdzony schemat przedwzmacniacza?
Tak mnie dził naszło na porzędki w piwnicy i znalazłem wrak gitarowego eltrona G50jp.
Kiedyś odłożyłem go na półkę, a dził o nim przypomniałem. Tak na szybko stwierdzam, że brak w nim bloku pogłosu, a po wymianie 2 tranzystorów zaczęł działaę.
Mam też 4 głołniki 8 cli, fane Custom, typowe gitarówki, więc rozważam sobie modyfikację przedwzmacniacza, a w zasadzie jego usunięcie i wstawienie lampowego i wrzucenie całołci w obudowę ze sklejki i wykorzystanie głołników fane.
O ile o elektronice półprzewodnikowej mam jakił tam pojecie, to w lampach nie siedziałem, lecz uważam, że temat do ogarnięcia, bo lamp do regentów też trochę znajdę.
Może którył z kolegów próbował już sił z podobnym tematem i podrzuci jakił sprawdzony schemat przedwzmacniacza?
A co się stało z oryginalnym głosnikiem ? Albowiem byłby on zdecydowanie lepszy od tych czterech.
Wogóle nie rozumiem sensu montowania 4, skoro wystarczę dwa takie a to z tego względu, że wzmacniacz ma wyjłcie 4 omowe, a te głołniki jakbył nie podłęczył to tracisz na skutecznołci zestawu, albo grozi uszkodzeniem kołcówki mocy. Zatem przypuszczam, że planujesz połęczenie szeregowo równoległe, co daje Ci wzrost skutecznołci o 6 dB, ale z powodu niedopasowania rezystacji (Głosniki te maja 8 omów) tracisz 3, czyli saldo jest takie, że zyskujesz tylko 3 dB, to samo uzyskasz łęczęc 2 głołniki równolegle.
Głosniki te nie posiadaję wysokiej skutecznołci, 8 calowe zazwyczaj max 94 dB, więc możesz uzyskaę max 97, dla porównania oryginalny głosnik Tonsila GD 30/50 ma skutecznołę 98 dB.
Nie rozumiem też dlaczego chcesz usunęę przedwzmacniacz. Można zamontowaę tam jeden stopieł lampowy ale podłęczony do wejłcia posiadanego już przedwzmacniacza, wystarczy jedna podwójna trioda np. ECC83, jak wywalisz obecny przedwzmacniacz, musisz dołożyę bardziej skomplikowany układ z korekcję i przydałaby sie jeszcze jedna trioda (jak ma byc przester).
Mam taki piec i planuję tez przedwzmacniacz lampowy, będzie oparty na płytce z magnetofonu ZK 120, ale nie będę naruszaę pozostałej struktury.
Wogóle nie rozumiem sensu montowania 4, skoro wystarczę dwa takie a to z tego względu, że wzmacniacz ma wyjłcie 4 omowe, a te głołniki jakbył nie podłęczył to tracisz na skutecznołci zestawu, albo grozi uszkodzeniem kołcówki mocy. Zatem przypuszczam, że planujesz połęczenie szeregowo równoległe, co daje Ci wzrost skutecznołci o 6 dB, ale z powodu niedopasowania rezystacji (Głosniki te maja 8 omów) tracisz 3, czyli saldo jest takie, że zyskujesz tylko 3 dB, to samo uzyskasz łęczęc 2 głołniki równolegle.
Głosniki te nie posiadaję wysokiej skutecznołci, 8 calowe zazwyczaj max 94 dB, więc możesz uzyskaę max 97, dla porównania oryginalny głosnik Tonsila GD 30/50 ma skutecznołę 98 dB.
Nie rozumiem też dlaczego chcesz usunęę przedwzmacniacz. Można zamontowaę tam jeden stopieł lampowy ale podłęczony do wejłcia posiadanego już przedwzmacniacza, wystarczy jedna podwójna trioda np. ECC83, jak wywalisz obecny przedwzmacniacz, musisz dołożyę bardziej skomplikowany układ z korekcję i przydałaby sie jeszcze jedna trioda (jak ma byc przester).
Mam taki piec i planuję tez przedwzmacniacz lampowy, będzie oparty na płytce z magnetofonu ZK 120, ale nie będę naruszaę pozostałej struktury.
Pisałeł wczełniej, że chcesz usunęę przedwzmacniacz stęd moja odpowiedęšł.
Co tych basów to nie można winię tylko przedwzmacniacz, ale cały układ. GDzieł na forum (trioda czy elektroda) był wętek o tym wzmacniaczu i była opinia, że został on zaprojektowany tak jak wzmacniacz Hi Fi, więc nie można sie dziwię, że ma taki szeroki zakres. Osoba od której kupiłem ten piecyk używała go do gitary basowej. Nie przeszkadza to aby używac go do gitary.
Wrcajęc do głołników, ciężko znaleźć jakieł sensowne informacje, nie wiadomo czy są one gitarowe, trzeba znaę ich charakterystykę przenoszenia i częstotliwołę rezonansowę. Osobiłcie wstawił bym tam oryginalny GD, albo inny znany i sprawdzony 12 calowiec i o rezystancji 4 omy, bo szkoda 3 dB.
Co tych basów to nie można winię tylko przedwzmacniacz, ale cały układ. GDzieł na forum (trioda czy elektroda) był wętek o tym wzmacniaczu i była opinia, że został on zaprojektowany tak jak wzmacniacz Hi Fi, więc nie można sie dziwię, że ma taki szeroki zakres. Osoba od której kupiłem ten piecyk używała go do gitary basowej. Nie przeszkadza to aby używac go do gitary.
Wrcajęc do głołników, ciężko znaleźć jakieł sensowne informacje, nie wiadomo czy są one gitarowe, trzeba znaę ich charakterystykę przenoszenia i częstotliwołę rezonansowę. Osobiłcie wstawił bym tam oryginalny GD, albo inny znany i sprawdzony 12 calowiec i o rezystancji 4 omy, bo szkoda 3 dB.
Te 3dB to raczej mało odczuwalna różnica jełli nie używasz tego wzmacniacza na próbach/koncertach.
Co do basu to sprawdęšłmoże jakie masz kondensatory na wejłciu sygnału do przedwzmacniacza. Podmieł na takie z niższę wartołcię, może w zupełnołci wystarczy.
Co do basu to sprawdęšłmoże jakie masz kondensatory na wejłciu sygnału do przedwzmacniacza. Podmieł na takie z niższę wartołcię, może w zupełnołci wystarczy.
------
Darek
Darek
Nie jest to mało odczuwalna róznica, jest to różnica dwukrotnego natężenia dęšłwięku.Darrex pisze:Te 3dB to raczej mało odczuwalna różnica jełli nie używasz tego wzmacniacza na próbach/koncertach.
Czyli jeżeli posiadasz głosnik o skutecznołci 98 dB i wzmacniacz mocy 50 W, to przy zmianie głosnika na 95 dB, potrzebujesz wzmacniacza już 100 Watowego aby uzyskac to co wczełniej. I odwrotnie jeżeli użyjesz do wzmacniacza 50 głołnika o skutecznołci 101 dB to będziesz miec dwa razy głołniej.
Dlatego głołnik i jeszcze raz głołnik, to jest najważniejsze przy sprzęcie gitarowym. A gitarowce to 12 calowce na sztywnym zawieszeniu ze skutecznołcię min 95 dB.
Tak, łwietnie, taka jest teoria. Teraz nałwietl jakie to ma zastosowanie praktyczne? Odkręcasz wzmacniacz na full, piszęc o tych 100W, czy przeważnie nie opuszczasz zakresu 1/3? Czyli teraz żeby otrzymaę ten sam zakres głołnołci po zmianie głołnika musisz dojłę do 2/3 skali potencjometra głołnołci? Otóż nie jest to tak prosto jak opisujesz, gdyż wzmacniacz gitarowy to nie jest urzędzenie liniowo wzmacniajęce dęšłwięk. W praktyce bardzo często używa się głołników o większej impedancji w celu większego "rozkręcania" wzmacniacza lampowego dla tych samych poziomów natężenia dęšłwięku. Cały czas jest to jednak różnica niewielka bioręc pod uwagę to, że w pewnym zakresie wzmocnienia wzmacniacz już nie zwiększa natężenia, zamiast tego dęšłwięk jest coraz bardziej nasycony. Mam i miałem sporo głołników, od Tonsilów do ElectroVoice'ów, które wkładam do swoich paczek i odczuwalnę oraz "dokuczliwę" (tak jak opisujesz) różnicę pomiędzy głołnikami odczuwasz przy głołnikach o różnicy skutecznołci około 6 dB, ponieważ dopiero ona jest zauważalnie odczuwalna przy niższych głołnołciach dla ludzkiego ucha.Czyli jeżeli posiadasz głosnik o skutecznołci 98 dB i wzmacniacz mocy 50 W, to przy zmianie głosnika na 95 dB, potrzebujesz wzmacniacza już 100 Watowego aby uzyskac to co wczełniej.
Zdecydowanie kłóciłbym się z tak bezwzględnym stwierdzeniem. Tutaj nie masz "rzeczy najważniejszej", tu wszystko w łałcuchu jest ważne na równi i wszystko kreuje brzmienie w takim samym zakresie.Dlatego głołnik i jeszcze raz głołnik, to jest najważniejsze przy sprzęcie gitarowym.
------
Darek
Darek
Włałnie na forum triody wyczytałem kiedyś o tym, że konstruktor w przedwzmacniaczy przyjęł błędne założenie i korekcja wyszła jak dla sprzętu HI FI. Zbyt mocnym elektronikiem nie jestem, bo co tu się dziwię, jełli studia kołczyłem zaocznie i to uzupełniajęco. VLF i KF, tu z racji pracy i hobby mam trochę pojęcia, jednak nie sądzę aby sama kołcówka wzmacniacza decydowała w jakimł większym stopniu o natężeniu tych basów. Jestem bardziej praktymiem niz teoretykiem i nic nie tracę eksperymentujęc. Chwilowo jestem na wyjeęšłdzie, jednak po powrocie postaram sie odgrzebaę pudła od głołników i wrzucię ich charakterystykę, co nie zmienia faktu, że są to 100% gitarówki z 1996, wypuszczone na rynek jako custom, na licznych forach opisywane jako te z przejrzystę kopułkę.
Darrex Twoja teoria z kondensatorami jest jak najbardziej słuszna, nawet jest o tym trochę w necie napisane. Jednak mam w domu trochę lamp a to z readiostacji, a to z regentów, a to z Dynacordów Gigant i zamiast wytapiaę czas wolę sobie coś tam podłubaę.
A co do teorii, że wzmacniacz jest 4 omowy, a głołniki 8 to zawsze można na szybko posilic się kołcówkę z eltrona 30, który miał jednę kolumnę 8 om i zaadoptowaę rpzwięzanie do 50jp.
Darrex Twoja teoria z kondensatorami jest jak najbardziej słuszna, nawet jest o tym trochę w necie napisane. Jednak mam w domu trochę lamp a to z readiostacji, a to z regentów, a to z Dynacordów Gigant i zamiast wytapiaę czas wolę sobie coś tam podłubaę.
A co do teorii, że wzmacniacz jest 4 omowy, a głołniki 8 to zawsze można na szybko posilic się kołcówkę z eltrona 30, który miał jednę kolumnę 8 om i zaadoptowaę rpzwięzanie do 50jp.
-
- Kontakt:
Bardzo dobry pomysł z tę wymianę preampu na lampowy. Wstaw coś z Fendera jełli chcesz czyste brzmienie, lub Mesą jełli chcesz mieę przester. Natomiast użycie 4 głołników spowoduje, że wzmacniacz będzie ciężki. I będzie brzmiał tak jak z jednym głołnikiem. Lepiej byłoby naprawię oryginalny głołnik.
Aby uzyskaę napięcia do przedwzmacniacza lampowego będziesz musiał przewinęę istniejęcy transformator lub włożyę obok drugi transformator. To jest troche pracy ale moim zdanie się opłaci.
Eagleaudio
Aby uzyskaę napięcia do przedwzmacniacza lampowego będziesz musiał przewinęę istniejęcy transformator lub włożyę obok drugi transformator. To jest troche pracy ale moim zdanie się opłaci.
Eagleaudio