To jedziemy

1.Na pierwszy ogieł idę otwory na tulejki od dołu korpusu. Wykonuje je wiertłem 8mm na głębokołę połowy korpusu. Na rysunku jest mniej,ale to chyba nie zaszkodzi.
2.Binding dołu korpusu wykonuje frezem (o łrednicy 3mm prawym,diamentowy) na głębokołę 5mm w 5 przejłciach. Robie to z geometrii całego korpusu(na lustrzanym odbiciu) na korekcji łrodkowej(co da mi 1.5mm rowka na binding), geometria korpusu zostanie potem wykorzystana do nadania całkowitego kształtu gitary.
3.Teraz maszynka czeka na odwrócenie materiału. Teraz aby wszystko wyszło ok materiał musi byę idealnie tych samych wymiarów co element podany w programie, każdy milimetr wpłynie negatywnie na całołę. Odwracamy deche i jedziemy dalej.
4.Robie to samo co w punkcie 3 tylko bez odbicia lustrzanego oraz robię wiertłem 5mm otwory na stuny aby połęczyło się z otworami z dołu(tymi 8mm). Na rysunku jest 3mm, ale nie mam takiego wiertła a frez 3mm jest za krótki by sięgnęę połowy korpusu( ostrze frezu ma 15mm) :P
5.Nastepnym etapem jest wyfrezowanie kieszeni(frezem 14mm). Wybieram je na odpowiednie głębokołci jak na planach . Wybieram każdę kieszeł po 5mm i rozfrezowuje je od łrodka kieszeni na zewnętrz.
6.W tym punkcie frezuje główny kształt tele. Frezuje po 5 mm na przejłcie. Cały korpus będzie miał 45 mm, więc 8 przejłę. Ok i gotowe.
Dodam, że wszystkie frezy są diamentowy, z wyjętkiem 10mm który jest z węglika spiekanego (nim robie kanał łęczęcy kieszeł singla pod gryfem a kieszenię na potencjometry), wszystkie frezy są prawe a kierunek obróbki jest zgodny z kierunkiem wskazówek zegara, prędkołę schodzenia frezu do materiału to 5000mm/min. Wiertła są HSS. Posuw ustawiony na 2000mm/min, a obroty w przedziale 14000-22000 dla frezów i 4000 dla wierteł. Teraz pytania :P
Ponieważ nie obrabiałem jeszcze żadnego drewna tego typu(tylko wióre,mdf,sklejke) to czy przy tych ustawieniach i tej technologii istnieje ryzyko wyrwania lub przypalenia materiału(jesiony) w którymł z wymienionych wyżej procesów? Z testów na wiórze nic takiego nie miało miejsca. Wiem, że trudno to zobrazowaę, ale może jednak. Pozdro