Gitarka dla znajomego :)

Miejsce na zdjęcia i opisy zbudowanych instrumentów

Moderator: Jan

donkirk24

Gitarka dla znajomego :)

Nieprzeczytany post autor: donkirk24 »

Witam, po uzyskaniu lepszego aparatu mogę pochwalię się moim dokonaniem a mianowicie
wystruganiem korpusu na wzór ibaneza fr1620 do gotowego gryfu od bc richa ironbirda :)

Korpus - 3 częłci jesionu, wykończenie matowe
Układ HH, 1 vol, 1 tone, przełęcznik 3pozycyjny

Elektronika i osprzęt od bc richa :)
Załączniki
DSCF3615.JPG
DSCF3616.JPG
DSCF3643.JPG
DSCF3647.JPG
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Super. Włałnie takie wykończenie lubię. Mało ozdobników typu pickguard, a drewno i te drobne detale daję wyględ. Tak trzymaj w dalszych działaniach.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
blazej

Nieprzeczytany post autor: blazej »

Zgadzam się z poco :)

To jest to! :)

Strasznie podoba mi się kolor i typ drewna na korpusie. Zdjęcie z bliska pokazuje to doskonale. Wręcz <3

łwietne, gratuluję! :)
Born to lose, Live to Win!
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Lakier ma plamy, to znaczy ze nierównomiernie położony.
Wbrew pozorom mat trudniej położyę niż połysk.
Pokrywka na poty też powinna chyba mieę zgodny z decha układ słojów. To takie rzeczy które rzucaję się w oczy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

z tę pokrywkę to bardziej umiejscowienie łrub i wpasowanie jest nie tak ,bo pewnie ułożenie słojów było zamierzone(chociaż ja bym dał pod kętem prostym :-P )
Pozdrawiam.
DR4MA.
poco
Moderator

popik. Te plamy mogę byę od tłustych łapek, ale co do reszty, zgoda. Masz niezłe oko. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
donkirk24

Niestety, sprej ma bardzo mały strumieł pokrywania lakierem... ułamek sekundy i taki efekt można zauważyę u mnie.

Z pokrywkę się połpieszyłem bo skleiłem kiedyś 2 obłogi jesionu jak sklejkę, i w tym przypadku słoje które lecę wzdłuż korpusu są z drugiej strony pokrywki...

Najważniejsze że znajomemu bardzo podoba :)
Kolejne instrumenty pójdę już do lakiernika albo z czasem zakupię pistolet i sam zacznę zabawę w lakierowanie :)
poco
Moderator

Sprejem trzeba umieę malowaę, to i mniej błędów wychodzi.Trzeba było zapytaę lakiernika jak, bo to tak samo , jak malowanie "punktem", a nie "kreskę". Poza tym nie doczytałeł instrukcji obsługi :-D ., gdzie podana jest odległołę z jakiej powinieneł aplikowaę lakier, bo za blisko, to właśnie takie punkty wychodzę, no i wejłcie i wyjłcie z lakierem na element lakierowany. Ale to wprawa i doświadczenie jest ważne.
Czy jakimł bezbarwnym zabezpieczyłeł, czy tylko sam spray? Jeżeli to ostatnie, to trwałołę wętpliwa. Szybko będę przecierki. A może tak ma byę? ;-)
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
donkirk24

Instrukcja doczytana ;) Nie ma co gdybaę, wiadomo że żeby mieę wprawę trzeba też posługiwaę się narzędziami praktycznie bez przerw ;)
Skoro na gryfie jest idealnie wręcz to na korpusie widaę takie plamki...
A znajomy tak jak i ja lubimy surowe wykończenie, np żeby było widaę pory drewna, a z czasem lekkie przetarcia albo wypolerowane od ręk i ubrał miejsca na korpusie też daję fajnego wyględu :)
Awatar użytkownika
hubertus

Nieprzeczytany post autor: hubertus »

poco pisze:Mało ozdobników typu pickguard
Ryszardzie, chyba mamy podobny gust ;-)
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Również sobie myłlę że im oszczędniej - tym bardziej elegancko.
Tylko pod gałki od potencjometrów coś bym dał - nawet czernione blaszki.
Szybko od dotykania mogę zrobię " buby ".
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
donkirk24

Chyba takie przyszłe otarcia, zadrapania, plamy itp dodadzę takiej surowołci, jeszcze większej, chociaż tak to trochę będzie psuło moję wizję tego modelu, powstanie jeszcze jedna gitarka z kształtem tego korpusu ale zupełnie do innych gatunków muzyki ;)
Na tej łwietnie się gra riffy, nie zamula, jesion i te picki to dobre połęczenie :)
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Jeszcze jedna niedokładnołę którę widzę to kieszeł na potencjometry ma nieładnę krawędęšł. O takie szczegóły trzeba dbaę bo to oddaje wyględ całołci. Ja wiem że nie przeszkadza to w grze, ale to sprzedaje instrument.
Frezowałeł to z ręki czy po szablonie??
Pozdrawiam
donkirk24

Kieszeł pod potki była wyfrezowana idealnie od ręki póęšłniej dopracowana, byłem zmuszony zrobię drugę klapkę bo na 1 spadł deszcz (zapomniałem schowaę podczas lakierowania) i się do niczego nie nadawała... :(
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Fajnie by wyględało jakby bindę daę na główkę jeszcze. Ogólnie wporzo, ale zawsze może byę lepiej. No i gryf mógłby byc też zrobiony ;)
ODPOWIEDZ