Instrument lutniopodobny.

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Jerzy S

Instrument lutniopodobny.

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Tak jak już wczełniej pisałem postanowiłem zabraę się za budowę czegoś lutniopodobnego.
Instrument z założenia ma byę zbudowany z laminatu (żywica plus włókno szklane). Zdaję sobie sprawę, że urażę lutników materiałem, ale lubię różne eksperymenty, więc proszę o wyrozumiałołę :)

Może o samym instrumencie:
1. Zarówno korpus z gryfem jak i płyta rezonansowa będzie wykonana z wyżej wspomnianego laminatu.
2. Instrument będzie miał konstrukcję quasi monolitycznę sklejonę z dwóch częłci - dolna częłę korpusu będzie przechodziła w gryf, płyta rezonansowa w podstrunnicę. Ddatkowo instrument nie będzie symetryczny.
3. Ilołę strun 10 - strój póęšłnorenesansowy (g1, d1, a, f, c, G, D - zamiast F,) jednak inaczej niż w lutni struny będę pojedyłcze i trzy struny diatoniczne (C, B, A,).
4. Menzura - 650mm, oraz dla strun diatonicznych 700mm.
5. Siodełko, mostek plus strunocięg będzie zrobiony z orzecha.
6. Użebrowanie płyty sosna.
7. Klucze najprawdopodobniej od gitary klasycznej ale pojedyłcze.
8. Finalnie będzie jeszcze do niej zaprojektowana elektronika zbudowana z pickupów piezo lub co bardziej prawdopodobne z mikrofonów elektretowych plus preamp.

Na poczętku pokażę pierwszy etap, czyli budowę kopyta i matrycy, a także to co wyszło.

Przy podględzie zauważyłem, że zdjęcia są w odwrotnej kolejnołci niż powinny (brak opcji automatycznej segregacji wg daty), ale nie mam siły by je wklejaę jeszcze raz..
Załączniki
Tak to wygląda już po odcięciu nadmiaru tkaniny. Teraz zaczynam szlifowanie i wyrównywanie powierzchni.
Tak to wygląda już po odcięciu nadmiaru tkaniny. Teraz zaczynam szlifowanie i wyrównywanie powierzchni.
I wreszcie po ciężkiej pracy z żywicą i tkaniną szklaną, oraz po kilku godzinach schnięcia coś, co zaczęło przypominać lutnię ukazało się moim oczom :)
I wreszcie po ciężkiej pracy z żywicą i tkaniną szklaną, oraz po kilku godzinach schnięcia coś, co zaczęło przypominać lutnię ukazało się moim oczom :)
Pokrycie matrycy gruntem, malowanie lakierem, woskowanie, pokrycie warstwą silikonu w sprayu.
Pokrycie matrycy gruntem, malowanie lakierem, woskowanie, pokrycie warstwą silikonu w sprayu.
Matryca została wykonana z gipsu, zaprawy cementowej, a po wyschnięciu odwrócona właściwą stroną do góry i wszystkie puste przestrzenie wypełniłem pianką montażową.
Matryca została wykonana z gipsu, zaprawy cementowej, a po wyschnięciu odwrócona właściwą stroną do góry i wszystkie puste przestrzenie wypełniłem pianką montażową.
Przygotowanie formu do odlewu matrycy.
Przygotowanie formu do odlewu matrycy.
Ułożenie na płaskiej powierzchni, zabezpieczenie łączenia, woskowanie i nałożenie warstwy silikonu w sprayu.
Ułożenie na płaskiej powierzchni, zabezpieczenie łączenia, woskowanie i nałożenie warstwy silikonu w sprayu.
Po wyszlifowaniu szpachli nadszedł czas na malowanie kopyta.
Po wyszlifowaniu szpachli nadszedł czas na malowanie kopyta.
Teraz pora na warstwę szpachli gipsowej.
Teraz pora na warstwę szpachli gipsowej.
Dorobiona główka i wyszlifowane kopyto.
Dorobiona główka i wyszlifowane kopyto.
Nowy już był lepszy, ale główka ciut za wąska.
Nowy już był lepszy, ale główka ciut za wąska.
Pierwotny gryf okazał się za delikatny (pękał w rękach), więc trzeba było poczynić nowy.
Pierwotny gryf okazał się za delikatny (pękał w rękach), więc trzeba było poczynić nowy.
Nałożenie warstwy gipsu budowlanego i kreowanie kształtu.
Nałożenie warstwy gipsu budowlanego i kreowanie kształtu.
Pokrycie pianki bandażem gipsowym, jak się okazało był to kiepski pomysł.
Pokrycie pianki bandażem gipsowym, jak się okazało był to kiepski pomysł.
JSJS6933-2.JPG
Pianka montażowa jako podstawa do wykonania kopyta.
Pianka montażowa jako podstawa do wykonania kopyta.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Kibicuję ale nie wróżę niestety efektów.
Obawiam się że bez vacuum to tylko będzie dudnię. Albo chociaż płytę rezonansowę zrób w próżni.
Ja akurat jestem fanem takich materiałów więc cały projekt bardzo mi się podoba.
W ogóle na korpus jak już użył bym kompozytu szklano węglowego, a na top tylko węgla.
Ale to ja, ty rób po swojemu.
Laminat węglowy bardziej przypomina drewno, jest bardziej kruchy ale wytrzymały, szkło jest bardziej plastyczne. Jakiej żywicy i utwardzacza używasz??

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerzy S

ęšłĽywicy poliestrowej i utwardzacza MEKP, czyli prawie najtałszej.
Co do topu, to jeszcze się zastanawiam, zrobienie go z tego samego laminatu co korpus to był jeden z pomysłów. Myłlałem też o wykonaniu go z drewna, ale brak mi warsztatu.. Co do kompozytu węglowego, też rozważałem ale w grę wchodziły fundusze.
Pierwotnie płyta miała byę bez użebrowania, ale właśnie przez względ na niskę twardołę włókna postanowiłem takowe dopisaę do projektu.
Oczywiłcie sosna to najtałsze i najłatwiej dostępne z rozwięzał, ale na Dzieł dzisiejszy widzę, że lutnia będzie powstawała dołę długo, więc kto wie co się jeszcze zrodzi :)
popik10

ęšłĽywicy poliestrowej i utwardzacza MEKP, czyli prawie najtałszej.
No to wybrałeł najgorsze rozwięzanie :-(
Płytę wierzchnię zrób z klony z belkowaniem pod spodem.
Taka płyta jest do ogarnięcia potrzebny Ci tylko stabilny stół i ostry dobry strug.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerzy S

Wezmę to pod uwagę.
Na chwilę obecnę jestem na etapie szlifowania i gładzenia korpusu, a że czasu mało to i efekty jak po gruzie :)
Awatar użytkownika
Jerzy S

Szlifowanie i wygładzanie wstępne zakołczone już jakił czas temu :)
Praca idzie jak po gruzie, ale jednak posuwa się do przodu.

Już kilka błędnych decyzji za mnę, ale o tym za chwilę.

Ze względu na brak warsztatu i pieniędzy oraz możliwołci zdobycia w miarę taniego drewna rezonansowego (jako, że ma to byę instrument eksperymentalny i ęwiczebny dla potrzeb budowy) postanowiłem zamówię sklejkę lotniczę 2mm, czterowarstwowę brzozowę (koszt) WIELKI BłęD - jest bardzo delikatna i miękka.
Wycinałem tarczę zamontowanę na miniszlifierce, efekt zadowalajęcy.
Załączniki
JSJS9189-2.jpg
JSJS9188-2.jpg
JSJS9190-2.jpg
Awatar użytkownika
Jerzy S

Przepraszam za post pod postem, ale chciałem rozdzielię poszczególne etapy.
Następnę rzeczę było wycięcie kerfingu (wzorem gitar).
Drewno - sosna - podejżewam, iż może zaczęę pękaę pod obciężeniem, jest dołę delikatna (kolejny błęd). Oczywiłcie wycinałem ręcznie co jak się okazało nie jest aż takie męczęce, ale za to mocno pracochłonne :(
Cały nstrument będzie klejony Distalem. Nie jest to aż taka straszna herezja przy tym tworze, gdyż i tak jest zrobiony z laminatu szklanego.
Załączniki
JSJS8783-2.jpg
JSJS8785-2.jpg
JSJS9265-2.jpg
JSJS9269-2.jpg
Ostatnio zmieniony 2013-11-02, 22:47 przez Jerzy S, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jerzy S

Kolejna częłę - projekt rozetek (będzie ich trzy, każda mniejsza od poprzedniej i jednoczełnie o innym wzorze) i naniesienie go na płytę.
Rozetkę wymyłliła moja narzeczona za co jestem Jej wdzięczny :)
Oczywiłcie przy projektowaniu wzięłem pod uwagę moję cierpliwołę i zdolnołci.
Do ich wykonania używam pilników iglaków, nożyków snycerskich, dremela i papieru łciernego.
Załączniki
JSJS9270-2.jpg
JSJS9271-2.jpg
JSJS9272-2.jpg
JSJS9274-2.jpg
JSJS9331-2.jpg
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

ciekawe ciekawe... czekam na cięg dalszy ;)
Awatar użytkownika
Jerzy S

Najbardziej pracochłonne są rozetki - pierwszy raz coś takiego robię.
Na dobrę sprawę myłlę, że nie liczęc brzmienia (i czy w ogóle będzie toto grało) dobrze wybrałem materiały, przynajmniej jesli okaże się to przysłowiowę lipę, czegoś się nauczę a o to przede wszystkim tu chodzi :)
Cały czas myłlę o użebrowaniu. Pierwotnie chciałem daę tylko belki poprzeczne wzorem lutni, póęšłniej coś a'la użebrowania w gitarach klasycznych, ale ze względu na niskę twardołę i dołę dużę elastycznołę sklejki zdecydowałem się na użebrowanie podobne do tych jakie stosuje się w gitarach akustycznych (oczywiłcie z pewnymi modyfikacjami).
Awatar użytkownika
Jerzy S

Kolejny etap.
Rzeęšłbienie mostka - materiał orzech.
Ciężka praca, zwłaszcza że robiłem to w głównej mierze nożem. W prawdzie używałem też miniszlifierki i dłut do drewna oraz papieru łciernego, ale nóż jednak sprawdzał się najlepiej.
Załączniki
JSJS9459-2.jpg
JSJS9460-2.jpg
JSJS9461-2.jpg
JSJS9469-2.jpg
JSJS9462-2.jpg
Awatar użytkownika
Jerzy S

Teraz proszę lutników o zamknięcie oczu :P
Mianowicie będzie kilka zdjęę z użebrowaniem.
Wzorowałem się trochę na gitarze akustycznej, trochę na gitarze barokowej Stradivariego i trochę na wynalazku pewnego producenta o którym było kiedyś na forum - tworzęcego "użebrowanie pancerne".
Załączniki
JSJS9464-2.jpg
JSJS9472-2.jpg
JSJS9473-2.jpg
JSJS9475-2.jpg
JSJS9474-2.jpg
JSJS9476-2.jpg
Ostatnio zmieniony 2013-11-27, 15:07 przez Jerzy S, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jerzy S

Płytę rezonansowę postanowiłem ozdobię i jednoczełnie nałożyę podstrunnicę z tej samej sklejki co płyta. Obawiam się niskiej wytrzymałołci na łcieranie, ale ten instrument nie będzie raczej koncertował, więc dla celów ęwiczebnych uważam, że można zaryzykowaę :)

Po wstępnym złożeniu wszystkiego nałożyłem jednę strunę (nie mogęc się doczekaę brzmienia) i zaobserwowałem takę rzecz. Lutnia nie brzmi głucho, a wręcz szkliłcie. I teraz mam nadzieję, że w trakcie dalszej pracy wpadnę na pomysł jak dodaę jej trochę dołu.
Załączniki
JSJS9477-2.jpg
JSJS9479-2.jpg
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Mało dołu, bo zablokowałeł pracę membrany topu wzdłuż.
Spróbuj skrócię, odelżyę, przerobię jakoł wzdłużne żebra, zwłaszcza to łrodkowe, długie.

Teoretyzuję oczywiłcie. Naturalnie. :mrgreen:

PS. Projekt mi się bardzo podoba, czekam z zapartym tchem co z tego wyjdzie.
popik10

Bardzo to wszytko ciekawe :-D
Pancerne belki są rzeczywiłcie pancerne. :-D
Błędem jest również jednakowa grubołę całej płyty, ale rozumiem trudno stroię sklejkę :-)
Ożebrowanie powinno usztywniaę w częłci łrodkowej, przy bokach płyta powinna byę ciełsza.
ęšłĽeby stworzyę coś w rodzaju membrany głołnika.
łrodek jest membranę a cienkie krawędzie zawieszeniem.

Po skołczeniu poproszę koniecznie próbki :-D
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ