Elektryczne Ukulele

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

PawelM
Kontakt:

Elektryczne Ukulele

Nieprzeczytany post autor: PawelM »

Witam.
Taki projekt chodził mi po głowie od dłuższego czasu, mam ukulele standardowe barytonowe ale niestety nie gra ono tak jak powinno , jest po prostu z wiadomego kraju :wink: , Jednak ten instrument od dawna mi się podobał i postanowiłem wykonaę coś takiego w wersji elektrycznej.
Z góry zaznaczam że jak z obróbka drewna względnymi możliwołciami manualnymi i dostępem do prawie w pełni wyposażonego warsztatu nie ma problemu tak moja wiedza dotyczęca lutnictwa jest czysto teoretyczna w małym stopniu-to co udało mi się wyczytaę czy zanalizowaę.
na poczętek przedstawiam to co już przede mnę ludzie zrobili, mniej więcej tak to miało by wyględaę:

http://www.youtube.com/watch?v=-2IPoY9GzMM

http://www.youtube.com/watch?v=9umml_WreR4

Tu coś podobnego ale z nieco za krótkę menzurę:

Obrazek

jasna sprawa że uzyskanie takiej "jakołci" dęšłwięku może okazaę się nie do zrobienia ale chociaż coś podobnego.

Posiadałem dwa stare zdaje się delfiny i z nich "wycięgnęłem" pewne przydatne elementy-trudne do wykonania od podstaw między innymi:
zdaje się "chwytnia":

Obrazek

Tutaj widaę gryf , po wyjęciu progów obróceniu i przeszlifowaniu uzyskałem kawał ładnego drewienka:

Obrazek

Tu progi:

Obrazek

Tu wstępne założenia czerwone linie oznaczaję miejsce łcięcia:

Obrazek

Co do menzury postanowiłem wykorzystaę obliczona w moim ukulele:

Obrazek

okazało się że przy menzurze 50cm przedziałki wypadaję identycznych wielkołci jak w planie strato. w 70%-ułatwia to sprawę.

Jako że na elektronice gitarowej nie znam się praktycznie wcale, wymyłliłem coś takiego, mostek zastosuje klasyczny tz. jak w akustyku a w formie pickap'u użyje czegoś takiego:

http://www.allegro.pl/item797344665_prz ... szawa.html

Mam tu już praktycznie wszystko co potrzebuje.
Tu ta przystawka w akustyku(w drugiej częłci filmu):

http://www.youtube.com/watch?v=T9FkqZhVypU

Tylko teraz nie wiem czy jełli ustawie tę przystawkę po środku czyli struny ( w ukulele 4 najciełsze od akustyka) będę od 2 "miejsca" na przystawce do 5 a skrajne pozostanę wolne będzie to odpowiednio działaę czy każda struna ma przypisane miejsce na pickup'ie?
Mile widziane inne pomysły w tej kwestii się nie znam więc założyłem że taka opcja będzie prosta i względnie tania-nie ukrywam nie chcę na ten "eksperymentalny" projekt wydaę za dużo.

Jak jestełmy przy temacie strun zastanawia mnie jeszcze kwestia: czy jełli zrezygnuję z tego regulowanego mostka, to będzie to działaę tz. stroię itp?, zdaje się nie jest to obowięzkowe w elektryku.

Jeszcze szukam drewienka na korpus , mam ładny kawałek 8 lat suszonej zdaje się czerełni czy wiłni ale nie wiem czy się to nada?
Jełli nie to gdzie można takie włałciwe drewienko znaleźć, bo belki 2 metrowej nie kupie dla 40cm?

Uke stroi się G-C-E-A od górnej struny.

Zdaje mi się przedstawiłem cały "problem" :) jełli ktoł byłby w stanie pomóc byłbym bardzo wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 2009-11-17, 18:17 przez PawelM, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam Pawe
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Pozwole sobie napisac jak ja to widze...
Tak czy inaczej rzecz wiaze sie z pokazna porcja majsterkowania. Dlatego najlepiej jest zrobic wszystko od poczatku i solidnie. wybieranie polsrodkow moze w koncu rozczarowac.
Pierwsza rzecz ... Wybierz sobie taka menzure jaka jest dla Ciebie najlepsza , jest to proste.
Obliczenia pozycji progow mozna co prawda zrobic "recznie" ale pokazna ilosc kalkulatorow "progowych" jest dostepna online. Wpisz tylko w Google haslo "fretcalc" a dostaniesz cala game programikow , ktore wykonaja chetnie cale obliczenia za ciebie...
Napewno jestes w stanie znalezc drewno ktore nada sie na gryf. Klon , brzoza , mahon itd...
Mozna zrobic trussrod typu vintage samemu.Jak i zreszta kazdy inny . Na forum znajdziesz opis produkcji trussa typu ETS.
Mostek , dobrze , zeby byl metalowy , pozwoli to uziemic lepiej struny
a picek z klingami bedzie lepszy od punktow determinujacych polozenie strun , w wypadku wiekszej szerokosci mozna go wsadzic pod katem.Prosty pasywny system elektroniczny Volume-tone jest latwy do zrobienia.
Wlasciwie jest to dobry punkt aby rozpoczac systematyczny i dokladny opis , jak zrobic instrument od podstaw.
Zastanow sie i napisz co ma miec Twoj instrument , sprobujemy opisac wszystko od poczatku.
Pozdrawki
PawelM
Kontakt:

Więc tak, co do menzury ten programik łcięgnęłem sobie już pewien czas temu ,sprawdziłem jak to wyględa i wyszło mi dokładnie to co jest na planie tego strato. posiadam ten plan w pdf'ie i po ustawieniu 70% mam dokładnie takie wymiary jak potrzebuję, więc myłlę że najprołciej będzie wydrukowaę taki plan i z użyciem suwmiarki naniełę odpowiednie odległołci progów.
Co do trussrod , szczerze przyznam chciałem ten element pominęę mam rozumieę że jest to ten pręt napinajęcy, przy 4 cienkich strunach i twardej chwytni myłlę że nie będzie to konieczne, ale jak wyżej nie znam się w tej kwestii z pewnołcię był by to element mocno utrudniajęcy sprawę.
Co do pickapu przyznam że wiele mi ten zwrot nie mówi:
"picek z klingami będzie lepszy od punktów determinujęcych położenie strun"
wnioskuję że chodzi o to aby nie było tych "kropek" i nie będzie trzeba zwracaę uwagi na rozstaw, ale to też pomierzyłem i wyszło mi że zrobię rozstaw tak jak w akustyku i nic nie trzeba będzie zmieniaę.

Co do systemu elektronicznego nie bardzo wiem co działaę.
Oczywiłcie postaram się dokładnie opisywaę i fotografowaę a może nawet filmowaę postępy, o ile uda się rozwięzaę dylematy i ruszyę z pracami.
pozdrawiam Pawe
PawelM
Kontakt:

Udało mi się wstępnie załatwię jesion na korpus, a w oczekiwaniu na niego zabrałem się za chwytnię, została zwężona o 5mm z obu stron i odcięte zbędne fragmenty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzeba jeszcze po dopracowywaę w pewnych miejscach.

Dalej mnie męczy sprawa systemu elektronicznego, poczytałem o tym i nie bardzo wiem na co się zdecydowaę ,ale z tego co wyczytałem wychodzi na to że taka jak wyżej podałem przystawka jest to praktycznie ta sama konstrukcja co pickup do elektryka tylko gorszej jakołci więc może jednak zostaę przy tym? wymienię przystawkę nie będzie potem trudno a może jeszcze na moim akustyku bym chwile powalczył z nię :)
pozdrawiam Pawe
Tyrciusz

Nieprzeczytany post autor: Tyrciusz »

ale to ma byę przystawka od akustyka?
PawelM
Kontakt:

dokładnie tak, tyle że jedyna sprawa której w tym przypadku nie rozumiem to podpięcie masy do strun w elektryku ponoę tak jest, a w przystawce nie?
pozdrawiam Pawe
Tyrciusz

jełli chcesz używaę tej przystawki musisz mieę metalowe struny.
PawelM
Kontakt:

No w akustyku z założenia są metalowe struny(takie też będę w tym uke), zastanawiam się czy opcja strun od elektryka -4 najciełszych, będzie lepsza od tych samych ale z akustyka? czy struny między tymi instrumentami różnię się jakoł znacznie?
pozdrawiam Pawe
PawelM
Kontakt:

Miałem możliwołę przyjrzenia się takiej przystawce, (pożyczona od kumpla).
Na akustyku wyszło coś takiego:

http://w926.wrzuta.pl/audio/3Yy4zNyKPRB ... ._revalver

Jakołę nie jest może zadowalajęca ale to było na żywca podłęczone do wyjłcia mikrofonowego- włęczone wzmocnienie sygnału(dopiero wtedy słychaę ję było)(na line in nie mogłem odpalię), potem otwarte przez Reaper'a a w nim symulacja wzmacniacza Revalver, co chwila sprzęgało ale moim zdaniem ja gDzieł z podpięciem i ustawieniami namieszałem.
Wsadziłem ję pod ukulele i podobnie działało a nawet lepiej bo struny były bliżej przystawki dęšłwięk był "pełniejszy" i mniej sprzęgało.
okazało się ze te srebrne kropki ustalajęce położenie strun to atrapa -pod pokrywę znajduje się jeden podłużny magnes owinięty w około, tu działa to na + bo nie będę musiał robię rozstawu pod te otwory.
Ogólnie myłlę że mogło by to w tej opcji wypalię, i teraz kolejne pytanie czy do tego małego elektronicznego układu tone/volume będzie można w przyszłołci podpięę jakęł innę przystawkę- coś lepszego jakby ta nie do kołca była satysfakcjonujęca?
pozdrawiam Pawe
PawelM
Kontakt:

Widzę że o pomoc ciężko ale cóż, trzeba działaę dalej :) .
Dził dostałem wyczekiwane drewienko na korpus, klejone tak jak widaę na zdjęciu ponoę sezonowane-dostałem je więc i tak jestem bardzo zadowolony :wink: .
W między czasie kształt główki której już za bardzo zmienię się nie dało nakłonił mnie do zastosowania kształtu Gibsona Les Paul , a poza tym jakoł bardziej pasuje do "klasyki" ukulele.
Przeniosłem kształt za pomocę "szablonu" na drewno i obrysowałem ołówkiem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jako że z powodów zdrowotnych nie miałem możliwołci pracy w warsztacie zabrałem się za przygotowanie progów, zostały wyczyszczone i wstępnie wypolerowane z użyciem "pilniczka" do polerowania paznokci ( łwietny sposób zaczerpnięty z waszego forum)

Obrazek

W rzeczywistołci wyględa to lepiej :)

Do specjalnej frezarki dostępu nie mam(stołowa), wycinaę korpus zamierzam ręcznie odpowiednie brzeszczoty piłka włołnicowa i wykończenie ręczne: pilniki i kostki z papierem łciernym.
Przystawka już jest w drodze(zobaczymy co z tego wyjdzie).
W sprawie mostka zdaje się zakupie standardowy do elektryka z regulację menzury i wysokołci tak będzie myłlę najlepiej , wykorzystam 4 z 6 "mocował". np coś takiego:

http://www.allegro.pl/item812372641_mos ... cznej.html

Da to tez taki efekt że jełli trzeba będzie wymienię pickup to ten rozstaw strun pozwoli na to.

cdn. :)
pozdrawiam Pawe
PawelM
Kontakt:

Próbowałem w Krakowie załatwię piłę tałmowę i kogoł kto chciałby mi to wycięę, byłem w kilku miejscach i albo mieli za grubę i nie dali by rady, albo liczyli sobie sporo za sporo. Wracajęc do domu zakupiłem brzeszczoty różnych grubołci i zaczęłem sam "wykrawaę".

Zostawiam 1-1.5mm zapasu aby potem wyprowadzię to na "gładko" nie obawiajęc się o zacięcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do grania daleka i niepewna droga ale zastanawiałem się już nad piecykiem do tego sprzętu, nie posiadam żadnego i byłby to mój pierwszy wzmacniacz. Na razie wybrałem Marshalla MS2- malutki jedno W'atowiec ale na poczętek do domu wystarczy, a i będzie można łatwo pograę na jakimł wypadzie :) .
Obrazek
pozdrawiam Pawe
Tyrciusz

no klasa tę włosówkę :) ja gorzej wycinam wyrzynarkę :P jakiej firmy i jakiej grubołci i rodzaju używasz brzeszczotu?
PawelM
Kontakt:

Kupiłem na sztuki w sklepie z "artykułami metalowymi" więc jakiej firmy to nie mam pojęcia :)
Włosówka ma grubołę 0.5mm, do tego w łagodniejszych łukach zwykłym brzeszczotem do drewna ,tyle że takim o połowę ciełszym(widaę leżę na warsztacie), ma on szerokołę 1cm i lepiej nim manewrowaę niż standardowym.
Szczerze przyznam że używałem tej piłki pierwszy raz i jeszcze gdzie nie gdzie wyszło to nie tak jak chciałem ale szlifowanie powinno załatwię sprawę :wink:
pozdrawiam Pawe
PawelM
Kontakt:

Mało czasu ale coś tam udało się zrobię :wink: .
Skołczyłem wycinanie, zaczęłem szlifowanie i wyprowadzanie do wczełniej namalowanych linii.
W międzyczasie dotarł mostek.

Obrazek

Obrazek

W momencie gdy będę miał idealny kształt z kętem prostym wokół całego korpusu, zacznę łcinanie krawędzi i ich szlif ,chciałbym aby zaokręglenie wyszło mniej więcej tak(bez tego łcięcia na górze):

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Pawe
Tyrciusz

krawędęšłmożesz zaokręglię frezarkę oczywiłcie z łożyskiem :) zaoszczędzisz czas :)
ODPOWIEDZ