Renowacja "DEFIL JAZZ wczesny T-II. ok 70r"

Wszystko zwięzane z lutnictwem, a nie pasujęce do innych działów

Moderator: Jan

WildGoat

Renowacja "DEFIL JAZZ wczesny T-II. ok 70r"

Nieprzeczytany post autor: WildGoat »

To jest gitara którę nabyłem dzisiaj za 100 zł. Nie jest opisana, facet kupił ję razem z mieszkaniem i nie wiedział co to. Pierwsze pytanie: Czy ktoł może mniej więcej powiedzieę z czym mam do czynienia? A drugie to czy ten gryf się do czegoś nadaje. Jak widaę na zdjęciu jest przykręcony łrubę, a podstrunnica nie jest drewniana. Gitara ogólnie jest w miarę w dobrym stanie i chociaż ma już swoje lata pudło rezonuje wspaniale. Nie moglem za bardzo ocenię brzmienia bo nie mam akurat przy sobie dobrych strun(te na zdjęciu są zniszczone). Moje ogólne wrażenie jest takie, że warto włożyę w nię trochę pracy. Co sądzicie?
Ostatnio zmieniony 2013-12-22, 11:25 przez WildGoat, łącznie zmieniany 3 razy.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Sędzę, że odpoczynek w koszu pozwoli Ci kolego ochłonęę, a jego lektura zrozumieę - dlaczego.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Przywróciłem temat, ale ma wadę. Nie mogę obejrzeę zdjęę przedmiotu, zatem rozmowy na ten temat są bezprzedmiotowe. Przynajmniej dla mnie.
Zmieł metodę zapodawania zdjęę.

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Usunęłem zdjęcia bo i tak nic nie było. Proszę wrzucię je inaczej.
WildGoat

Obrazek
WildGoat

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2013-12-20, 19:07 przez WildGoat, łącznie zmieniany 2 razy.
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Stara i zaniedbana gitara, nasuwa się zaraz wniosek - Defil. Ale małe kropki, główka i klucze nie wyględaję na defilowskie, chociaż z tej perspektywy nie można kategorycznie tego stwierdzię.

Jełli podstrunnica nie jest drewniana to z czego jest zrobiona, z panelu podłogowego?

Edit: teraz widzę na zbliżeniu tę podstrunnicę. Skoro gryf jest przykręcany, to możesz zrobię nowy, prosta sprawa. Ale jełli ten gra i nie jest zwichrowany, to czy jest to uzasadnione lub konieczne? Zależy od ciebie, od tego co chcesz zmienię i uzyskaę. Kup nowe struny i potestuj brzmienie.
WildGoat

No przypomina to bardziej podłogę u mojej babci w kamienicy... Widziałem że kilka osób na forum remontowało defile . Nie zależy mi zupełnie na tym gryfie, ale czy to pudło jest warte tego żeby zrobię do niego nowy?
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Jełli to defil to jedynie pudło jest coś warte.
Pozdrawiam
WildGoat

Dzięki popik za subiektywnę acz konkretnę opinie. :) Szczerze mówięc chciałbym zrobię nowy gryf głównie dlatego, że z moję wrażliwołcię na estetykę musiałbym zażywaę aviomarin przed użyciem :/ Ten gryf jest obrzydliwy... Testowałem dzisiaj na nowych strunach i brzmi bardzo ładnie pomijajęc problemy ze strojem zwięzane z ustawieniem menzury i nowymi strunami. Brzmieniem bardzo przypomina mi gitarę Django Reinhardta któremu dzisiaj podgrywałem ;) Czuję, że może z tego coś byę. Teraz pojawia się pytanie jakie mogłyby byę ew. problemy z mocowaniem nowego gryfu. Ten jest na łrubie więc podejrzewam, że mogłyby byę konieczne modyfikacje pudła. Czy ktoł już się z tym problemem zetknęł?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

eee.. nie jest wcale tak zaniedbana.... na podstrunnicę cos ktoł nakleił chyba, bo wyględa jak bręzowy carbon :)
WildGoat

Ta podstrunnica jest taka na 100% fabrycznie zrobiona. Nic nie było w tej gitarze zmieniane. Chyba że przez lutnika. Rzeczywiłcie nie jest bardzo zaniedbana. pudło jest w bdb stanie. Jedyne do czego można sie przyczepię to popękany lakier ale to chyba nic dziwnego w tak starej gitarze... Z resztę i tak chce przemalowaę. Czekam na odpowiedęšłdot. mocowania gryfu :) Może ktoł coś wie...
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Tzn jaka filozofia z tym mocowaniem? Nie da się odkręcię tej łruby czy oprócz niej trzyma też klej?

Popękany lakier wyględa całkiem ładnie, przynajmniej na topie. Fajnie jest mieę chociaż jednę takę 'oldskulowę' gitarę :-)
WildGoat

łruby jeszcze nei odkręciłem bo gitara stoi u kolegi ale raczej sie da. Chodzi mi o to czy ten rodzaj mocowania będzie miał wpływ na przymocowanie nowego gryfu,który nie będzie na łrubę. Czy nie trzeba będzie modyfikowaę pudła... Bo gryf wchodzi w pudło bardzo płytko i trzyma się na łrubie. Bo jełli byłaby koniecznołę dołożenia drewna od łrodka w celu przymocowania nowego gryfu to trzeba by wtedy chyba otworzyę pudło, a tego bym nie chciał :/
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Pisze na telefonie dla tego tak się ograniczam.
Zerknijw na to link
Jest to jeden ze sposobów mocowania gryfu. Ale ciężko coś doradzaę jak nie widaę gniazda gryfu.
Ponadto jełli nie defil i gryf ma np. klonowy a nie bukowy jak to w defilach. To warto się zastanowię nad modernizację
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ