Mój mały projekcik

Dyskusje na temat budowy gitar akustycznych.

Moderator: poco

Broneek-13

Mój mały projekcik

Nieprzeczytany post autor: Broneek-13 »

Witam panów, ostatnio mało pisałem, więcej sie edukowałem.. doszedłem do kilku wniosków i co ciekawe, wchodzę na forum a tutaj takie rzeczy! czyżby ta łwięteczna atmosfera tak wpływała ? :-o
a mianowicie, ktoł rzucił hasłem że brakuje zainteresowania na akustyczne instrumenty, otóż kurdełe... zrobiłem swoję gitarę elektrycznę, w sumie zrobiła to za mnie maszyna.. te wszystkie frezarki, grubołciówki nawet ręcznie nie szlifowałem!
mimo że dumny z niej jestem bardziej niż z dziecka, to jednak nie poczułem tego ducha artystycznego rzemiełlnika..
Ktoł powiedział że człek staje sie lutnikiem, gdy zrobi swoj pierwszy akustyczny instrument.. instrumenty perkusyjne mam już za sobę, ale to jest łatwizna..

to mnie zmotywowało... obmyłliłem sobie w głowie gitarę na której sam będę grał, będę chwalił się nię, wyrywał dziewuchy i tak dalej..

tylko mam kilka wętpliwołci...
otóż, wiele gitar wyględa podobnie.. Nie chce aby moja także była!
czy kształt pudła i jego wysokołę stanowczo wpływa na dęšłwięk ?
bo chciałbym wykonaę pudło ala firebird, w dodatku troche odchudzię szerokołę między tylnę a przednię płytę...

To w sumie moja główna wętpliwołę, a może po prostu ciekawołę?
następna, to czy drewniane wstawki w pudle, maję duże znaczenie ? ich ułożenie ma tylko za zadanie wzmocnię konstrukcje czy ma walory brzmieniowe ?

To w sumie tyle, od tego projektu będę starał się używaę ręcznych narzędzi, strugów, pilników, dłut redukcja rachunków za energie :mrgreen: a tak serio to uważam, że tę dusze instrumentu, warto nadaę rękoma, niżeli ostrzem frezarki..

Z góry dzięki, mam nadzieje że uda mi się zrealizowaę to ,,marzenie "
pozdrawiam !
btw. przeczytałem oczywiłcie na forum wętek o charakterach żebrowania, ale to nie wyczerpuje tematu, z jakiego drewna itp
Ostatnio zmieniony 2013-12-23, 07:10 przez Broneek-13, łącznie zmieniany 1 raz.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

otóż, wiele gitar wyględa podobnie.. Nie chce aby moja także była!
czy kształt pudła i jego wysokołę stanowczo wpływa na dęšłwięk ?
Nie jestem lutnikiem ale uważam że tak. A to z prostej przyczyny. Płyta wierzchnia to membrana, a pudło to pudło głołnika. To jaki ma kształt, żebrowanie, materiał i grubołci decyduje o brzmieniu w największym stopniu.

Pozdrawiam
Broneek-13

czyli lepiej zabraę się za odwzorowanie jakiegoł danego modelu żeby nie spartolię prawda?
ale kurde, materiał i czas nie pozwala na moje eksperymenty z kształtami, czy są jakieł materiały w języku polskim które chociaż w pewnym stopniu mnie naprowadzę ?
cuda wianki :-o
http://www.youtube.com/watch?v=mJF_P0Jq1mw

w tej gitarce zastosowane takie ,,odchudzenie" o którym napomknęłem, kształt też taki telecasterowy chyba, a brzmi przyzwoicie..
Co sądzicie ?

jeszcze tutaj coś..
http://www.youtube.com/watch?v=4doareecmKQ
popik10

Według mnie wszystko zależy od tego jak chcesz graę.
To pierwsze było pod prędem - wtedy wszytko można ustawię.
Ciekaw jestem jak gra bez prędu.
A założeniem przy instrumentach akustycznych (przynajmniej dla mnie) jest akustyka instrumentu. I w takiej formie powinien on graę przede wszystkim.
Kolejna jego funkcjonalnołcię może byę pręd. Ale to już pochodna.
czy są jakieł materiały w języku polskim które chociaż w pewnym stopniu mnie naprowadzę ?
Nie bardzo rozumiem jakiego naprowadzenia oczekujesz??

Pozdrawiam
Broneek-13

przeczytałem na forum o żebrowaniu, o ich rodzajach- ale z jakiego drewna je wykonaę ? czy to działa na zasadzie, że wrzucam sobie tam co mi sie podoba, a nóż uzyskam fajne brzmienie..
Czy raczej zakres materialu nadajacego się na żebra jest mniejszy ?
popik10

Sam powiem nie wiem co Ci doradzię. Tylko zagraniczne publikacje.
Ja żebrowanie zrobiłem ze łwierka, ten sam materiał co płyta. Może byę tez jodła. Wiem, że robi się także z lipy, a nawet balsy wzmacnianej węglem.
Co do grubołci to liczy się suma dołwiadczeł. Wzmocnienia te maję równoważyę deformację pudła zwięzanę z nacięgiem strun, a jednoczełnie byę na tyle delikatne by nie blokowaę (usztywniaę) płyty.
ęšłĽebrowanie spodu to już rzecz wtórna. Jest większe pole do popisu. Mahoniowce też wchodzę w grę.

Pozdrawiam

PS. Jak znajdziesz lutnika który strzeli Ci na ten temat wykład do sam się to takiego zapisze na kolejny. To bardzo zamknięte łrodowisko, dla tego tez powstało to forum, żeby odczarowę ten zawód.
Awatar użytkownika
Jerzy S

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Pozwole sobie na kilka słów.
Jełli to Twój pierwszy instrument akustyczny, to zbuduj go w takim kształcie, żeby Ci sie podobał wizualnie (przede wszystkim). Dlaczego? Prosta odpowiedęšł- jełli nie będzie grał tak jak chcesz by grał, a prawdopodobnie tak będzie, to przynajmniej będziesz miał ładnę ozdobę na łcianie. Jełli jednak jakimł cudem będzie spełniał Twoje wymagania brzmieniowe, to tym chętniej będziesz na nim grał :)
popik10

Każda droga jest dobra do budowy następnych :lol:
Pozdrawiam
Broneek-13

tym bardziej że znalazłem w kołcu skład tarcicy w moim miełcie, maję nawet egzotyczne ! musze wpałę tam z wilgociomierzem i obadaę teren
http://www.tartakpila.pl/kontakt.html
Broneek-13

mimo jej wdzięków i kręgłołci... niestety :oops: dlatego czas zabraę się za kolejnę, aż do skutku :-P btw. jak będę miał aparat to wrzucę fotki jak wyszła, bo zupełnie zapomniałem :-?
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Broneek-13 pisze:mimo jej wdzięków i kręgłołci... niestety :oops: dlatego czas zabraę się za kolejnę, aż do skutku
czyli,że aż zacznę dziewuchy reagowaę czy aż zaczniesz robię dobre gitary?? :lol:
Broneek-13

pierwsze przez drugie oczywiłcie ! 8-)
ODPOWIEDZ