Przyrząd do giącia progów

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
molu

Przyrzęd do gięcia progów

Nieprzeczytany post autor: molu »

Witam

Sobie kiedyś wyprodukowałem maszynkę do gięcia i prostowania drutu progowego. Dolne prowadzenie to łożyska o łrednicy 22mm. Góra - jakieł duże podkładki. Potrzebne są 4 łożyska. Można by użyę tylko dwóch, ale pomiędzy dwoma złożonymi łożyskami powstaje rowek, który jest prowadzeniem dla drutu. Dzięki temu nie wylatuje łatwo drut podczas kręcenia.
Pod tym linkiem jest pdf z rysunkem ustrojstwa. łożyska nr 2 są przekładane w zależnołci od tego czy chcemy gięę czy prostowaę drut. Nie mam żadnej miarki, skali, itp pozwalajęcej na ustawienie promienia gięcia, trzeba sobie metoda prób i błędów ustawię. łożyska mocowane na łrubach.
Całołę zamocowałem na kawałku mdfu, bo akurat to było pod rękę. Można kombinowaę z tworzywem, aluminium, drewnem, itp.. Wrzuciłem rysunek, bo może ktoł w potrzebie, a nie ma pomysłu jak skonstruowaę.

T.
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Fajny rysunek.

W temat gięcia progów nigdy się za bardzo nie wgłębiałem. Na ostatnich podstrunnicach robiłem zmienny radius. ęšłĽeby progi miały takę samę krzywiznę jak podstrunnica wyginałem je w rękach sprawdzajęc przełwit. Po nabiciu kołcówki progów wchodziły słabiej i trzeba było je mocno dobijaę. W pewnym momencie przestałem więc gięę progi i zaczęłem nabijaę prosto z pudełka (Sintoms, maję dosyę mocny radius). W efekcie progi przylegały tak samo, kołcówki trochę lepiej ale też trzeba było mocniej dobijaę.

Zastanawiam się więc, czy radius powinien byę zbliżony do radiusu podstrunnicy, czy też może wskazane jest, aby był kilka cali mniejszy.
Awatar użytkownika
molu

Powinien byę mniejszy. Nie ma wtedy ryzyka, że kołcówki się podniosą do góry.

T.
Awatar użytkownika
molu

Re: Przyrzęd do gięcia progów

Link do rysunku coś nie działa.. poprawny odnołnik tutaj

T.
Awatar użytkownika
molu

No to się pochwalę nowę kręciołkę.

Obrazek

Tu łrubka, tam dziurka... jeszcze dopieszczanie i będzie gotowa.

T.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

No i git. Brawo ty!
Victor

Nieprzeczytany post autor: Victor »

Super. Jak ustawiasz jakił konkretny promieł (tzn masz tam np jakęł podziałkę z drugiej strony)? To łrodkowe kółko jest gładkie, cz ma zagłębienie na stopkę progu?
Awatar użytkownika
molu

Raczej - jak będę ustawiał.. :) Na razie nie ma podziałki, ale wkrótce zrobię. Dorobiłem dzisiaj jeszcze jednę dziurę na łożysko i teraz można też prostowaę drut. Kółko ma szczelinę na trzpieł progu. To są dwa złożone ze sobę stalowe kółka, pomiędzy jest podkładka. Czyli można sobie dowolnie szczelinę regulowaę.

T.
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Trzeba było podejłę to bym Ci wytoczył pierłcionki na łożyska z łukiem - co by się progi nie kaleczyły.
Nawet z plastiku by były ok.
Pozdrawiam
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
molu

W sumie to nie wpadłem na to, ale progi nawet się nie kaleczę. Będę pamiętał przy kolejnej ;).
Podziałki jednak nie będzie, zaznaczyłem tylko gdzie jest promieł 20". Niewielka odległołę pomiędzy łożyskami powoduje, że wystarczy bardzo mała zmiana położenia kółka napędowego, aby zmienię promieł gięcia. Zmiana o "jedno oczko" czyli np z 10" do 12" to chyba mniej niż pół obrotu pokrętłem. Nawet nie widaę tego na skali, że coś się przesunęło w pionie. Teraz rozstaw osi łożysk to 27mm. Musiałbym daę przynajmniej 50mm rozstaw by zwiększyę pionowy ruch kołka napędowego pomiędzy kolejnymi promieniami. Chciałem małę, zwartę konstrukcję, ale jak widaę są pewne niedogodnołci.

T.
ODPOWIEDZ