Wariacja na temat LP

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Andriu.Rg

Wariacja na temat LP

Nieprzeczytany post autor: Andriu.Rg »

Czełę, rok po pierwszej desce przyszedł czas na kolejnę, a nawet sztuk 2, bo zaraziłem kolegę i razem wespół w zespół dłubiemy, bo tak się miło złożyło, że kolega ma warsztat stolarski i sporo czasu.

Specs:
- korpus: mahoł, wykończenie: korzeł karelski
- gryf: mahoł
- podstrunnica: wenge, 16"
- 24 progi medium
- skala 648mm
- 3-warstwowy binding biel-abalon-biel
- 1x humbucker Tesla Plasma-71
- 7 strun STB
- mostek stały
- 1x volume
- preamp ARTEC VTB1

Jestełmy coraz bliżej finału, idzie wcale nieęšłle, udaje się unikaę wszystkich problemów i błędów, jakie pojawiły się przy poprzedniej gitarze, mimo iż szarpnęliłmy się na gryfy wklejane. Następna stacja - otwory na klucze i binding główki.
Top przed bejcowaniem, ogólnie będzie czarno z widocznę strukturę korzenia.
Póki co jedna fota i projekt (trochę modyfikowany na bieżęco), jak będzie się działo coś rewolucyjnego, dam znaę:

Obrazek

Obrazek
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Fajny kształt deski, podoba mi się, łęczy w sobie klasykę z nowoczesnołcię ;-)
Jak rozumiem do szatałskiej muzyki :-D.
Czego bym się obawiał to biała w większołci binda z jasnym topem. Oczywiłcie jełli taki zostanie. Ale nie wyględa to ęšłle.
Chętnie zobaczył bym zbliżenie tej bindy.
Gryf już wklejony??
Bo jełli tak mimo wszytko przy frezowaniu łatwiej operowaę deskę bez niego, a widzę że kieszeni na pickup nie ma.

Jak to by powiedział mój kolega - jest progres.
I bardzo dobrze, podoba mi się.

Poprosimy o więcej zdjęę
Pozdrawiam
Witheltz

Nieprzeczytany post autor: Witheltz »

Witam. Nie wyłwietlaję mi się zdjęcia w tym temacie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

mi też nie. pomaga klip prawym myszy i "pokaż obrazek"
Pozdrawiam.
DR4MA.
Witheltz

Nieprzeczytany post autor: Witheltz »

Pomogło. Zapowiada się ciekawie, i też bym chciał zobaczyc jak wyględa binding na zbliżeniu.
Pozdrawiam.
Andriu.Rg

Za zamieszanie ze zdjęciami przepraszam, nie doczytałem instrukcji zamieszczania plików.
Odpowiadajęc na pytania - top będzie bejcowany na czarno i byę może przecierany. Póki co były próby z bejcę i lakierem i myłlę, że przy kilku warstwach i polerce może byę fajny efekt.

Gitara pomyłlana jako szatan - higainowy pickup i booster dadzę radę, liczę też, że mahoł będzie robił swoje.

Gryf jeszcze luzem, czeka na swój binding oraz kieszenie, które faktycznie planowałem wykonaę przed wklejeniem.

Gryzę się jeszcze trochę z tematem montażu mostka w odpowiednim miejscu, ale myłlę, że powoli łapię i nie zrobię kiksa.

A progres faktycznie jest, bo wzięłem sobie do serca radę kolegi Popika -
Pracuj powoli a dokładnie, każdego ciłnie na złożenie instrumentu, ale "co nagle to po diable" jak to mówię.
Poniżej zamieszczam zdjęcia (łęcznie z poprzednimi - dla wygody oględania). Binda jeszcze do przeszlifowania mniejszym ziarnem. Myłlicie że jest koniecznołę wypełniania mikroszczelin między topem a bindę? Wydaje mi się, że lakier to ogarnie...
Załączniki
frez tyłu - ku przestrodze: trzymaj pion przy obróbce! ;)
frez tyłu - ku przestrodze: trzymaj pion przy obróbce! ;)
Binda
Binda
progress - 50%
progress - 50%
projekt
projekt
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Czym kleiłeł bindę?? Tzn. jakim klejem i w jaki sposób??
Ja polecam rozwięzanie na tałmę gumowę daje bardzo dobre efekty.

Darek ma rację, mogę zostaę łlady, a jak mogę zostaę to lepiej to zrobię.
Pozdrawiam
Andriu.Rg

Bindę kleiłem klejem SCIGRIP #16 Weld-On w tubce. Dobra rzecz, tałmę można było zdjęę po kilkudziesięciu minutach, a binding był dosłownie przyspawany do drewna.

Używałem jakiejł sprytnej tałmy, którę kolega miał na wyposażeniu, ale cholera wie co to było. Niby papierowa, ale czymł powlekana, idealnie się rwała, ale nie rozcięgała. W każdym razie - dała radę.

Pójdę za namowę szanownego koleżełstwa i wypełnię mikroszczelinki. Trzeba robię powoli i dokładnie :D
Andriu.Rg

Witajcie, gitara na ukołczeniu, ale niestety pojawił się mały problem i potrzebowałbym rady. Dzisiaj założyłem skrajne struny i mimo wczełniejszych obliczeł okazuje się, że siodełka w mostku są tak ustawione, że istnieje niebezpieczełstwo, że struny na wyższych pozycjach będę mi zjeżdżaę z progów :/ Jak to, panie, tera poprawię?

Z dobrych wiełci - nawet trzymana w kupie na łcisk ma taki sustain, że aż miło!
Załączniki
CAM00346.jpg
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Wybacz prywatę i offtop, ale mógłbył się podzielię opinię na temat tego hammera? :) Niedługo czeka mnie kupno pilarki z wózkiem i każde info użytkowników jest bezcenne. Może temat z recenzję?
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Trochę bida.
Ratowałby Cię mostek z mniejszym rozstawem strun. Można ewentualnie podpiłowaę trochę siodełka, ale to zależy od samych siodełek, czy się w ogóle da, no i czy Cię urzędza ten milimetr góra, myłlę, różnicy.
Andriu.Rg

Ender, pytaj kolegę LouCipher'a przez PW, to jego zabawka :)

Makowy, pierwsze mi to przyszło do głowy i chyba tak też zrobię. Milimetr to zawsze o milimetr więcej niż 0 milimetrów. Problem też w tym, że w ogarnialnej cenie nie widzę mostków do 7-ki z mniejszym rozstawem. Sę wersje tune-o-matic, ale na to już trochę za póęšłno.

A sprawdzałem z 10 razy czy jest ok... :D
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Za póęšłno nie, ale na pewno trochę roboty z wpuszczeniem w korpus i zamaskowaniem łladów po obecnym.
Andriu.Rg

Mniej więcej to miałem na myłli mówięc że "trochę za póęšłno" ;) Pokombinuję z szerokołcię siodełek. Thx.
Andriu.Rg

darek, gdyby to tylko była kwestia niewłałciwego miejsca montażu... :(
Mostek jest idealnie wycentrowany, przez co obydwie skrajne struny zbliżaję się niebezpiecznie do krawędzi.

A prawda jest taka, że pewnie wszystko będzie dobrze, a ja panikuję, i jak będzie wszystko złożone do kupy, to będzie spoko. Czego sobie życzę :)
ODPOWIEDZ