Bluesowy mini-wzmak z pudełka

Wszystko o...

Moderator: poco

blazej

Bluesowy mini-wzmak z pudełka

Nieprzeczytany post autor: blazej »

Witam!
Kołczę właśnie budowę bluesowego wzmacniacza, opartego na pudełku po wódce, czy czymł w tym rodzaju :P
Jako, że z elektroniki jestem zielony - do budowy wykorzystałem gotowy schemat z 5watowego comba. Budowę rozpoczęłem od wyfrezowania otworów we frontowej częłci skrzyneczki - jeden na głołnik, no i drugi na panel.
Ten ostatni również wykonałem samemu: na kompie narysowałem szablon, który następnie wycięłem ploterem i nakleiłem na płytkę ze złotę powierzchnię (jak w Marshallach :P). Następnie przemalowałem całołę i odkleiłem szablon. Polakierowałem go dla bezpieczełstwa i tak oto panel był już skołczony :)
Wracajęc do samego pieca - wyfrezowane otwory już są. Czas więc na podwieszenie do głołniczka. Nie chcęc obciężęę już bardziej frontowej częłci - stwierdziłem, że warto umiełcię go na tylnej. przycięłem więc ze sklejki 4 trójkętopodobne "haki" i całołę wkleiłem wikolem do łrodka.
Resztę prac raczej widaę na fotkach - zbiłem z listewek ramkę na płótno i rozcięgnęłem je na niej :). Całołę również została wklejona do wewnętrz. Układ elektroniczny poskręcałem z moim czazis i w tej chwili wklejam ostatnie elementy :)
Przełęczniczek rzecz jasna jest tutaj vintage'owy :P w kołcu to bluesowy piec!

Jutro podokręcam wszelkie drobiazgi i maszyna będzie gotowa :)
Postaram się przed wyjazdem wrzucię fotki całołci :)

Jakkolwiek nie będzie on zachwycał brzmieniowo - marzyłem o takim klimaciarskim mebelku :)

Fotografie w następnym połcie :)
Born to lose, Live to Win!
blazej

Starałem się relacjonowaę cały proces budowy, ale gDzieł straciłem i tak 3 sztuki z przygotowywania i malowania panelu na potki :/
szkoda.

W każdym razie oto całołę (starałem sie poukładaę w kolejnołci) :)
Załączniki
30.jpg
29.jpg
28.jpg
27.jpg
26.jpg
25.jpg
24.jpg
23.jpg
22.jpg
21.jpg
20.jpg
19.jpg
18.jpg
17.jpg
16.jpg
15.jpg
14.jpg
13.jpg
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Robota fajna, podobajęca się, ale to brzmienie...
Nie lepiej lampka, tylko to pudeł było by w sumie małe na głołnik 12 cali
Ciekawym jak zagra na takiej pierdziawce ;-)
Pozdrawiam
blazej

Oczywiłcie, że byłoby lepiej. Ale po 1 - pudełko jest za małe, a po drugie - $$$ :P
Lampka oczywiłcie w planach - takie połęczenie byłoby bajeczne... (w sensie - dobre brzmienie i wyględ). Ale niestety kaska to pewne ograniczenie i jak na razie będzie to jedynie pierdziawka o nowym wyględzie :)
popik10

Sorki za pierdzawkę ;-)
Ale 5 w lampkę bez obudowy można zrobię za około 120 zł + głołnik.
To nie są zabijajęce koszty. A moc i brzmienie powalajęce.
ęšłĽaden tranzystorek temu nie równy. Faklem że lampa niesie ze sobę więcej niebezpieczełstw.
Pozdrawiam
blazej

nie ma problemu - nie odebrałem tego negatywnie. Fakt jest faktem, że to brzmienie ciężko polubię :D

Tak na marginesie był to wzmak Dibeisi (czy jakoł tak). W necie jeszcze czasem sie pojawia :)

A co do lampy: koszty rzeczywiłcie.... kuszęce, ale musiałbym kogoł znaleźć do pomocy, bo jestem w tych sprawach zielony :oops:
blazej

Dodaję obiecane fotki finalnego efektu :)

Generalnie wzmak przypomina kolorystycznie te niebieskie Laneye :P
Albo mi się wydaje...

W każdym razie tak się całołę prezentuje. Na tę chwilę jedyne co bym zmienił (pomijajęc układ elektroniczny :P) to czarne nakrętki na wtyki :/
Powinny byę srebrne jak reszta. Ale to akurat łatwy do zmiany detal :)

Zaraz wyjeżdżam, więc będę odpowiadał wieczorkiem.
Załączniki
9.jpg
8.jpg
7.jpg
6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
popik10

Bardzo ładnie to wyględa, duży pozytyw za wykonanie.
Widaę dobre podejłcie do tematu.
Pozdrawiam
blazej

Dziękuję bardzo :)

Szczerze powiedziawszy trochę się bałem, bo jako aktywny czytelnik forum - znam poziom poprzeczki, jakę stawia się tutaj za wszelkie wyroby :P
Tym milej mi słyszeę takę opinię :)
Awatar użytkownika
diadem

Nieprzeczytany post autor: diadem »

Witaj
Tak z ciekawołci postanowiłem zapytaę o elektronikę. Jełli możesz to napisz jaki salak siedzi w kołcówce i czy przedwzmacniacz to 4558.
Pozdrawiam
blazej

Wybacz brak odpowiedzi, ale muszę najpierw zapytaę: Kolega z Tablicy? :-D
Awatar użytkownika
diadem

Nie, na Tablicy nie kupuję.
Po prostu wpisałem sobie w Google Dibeisi i trochę czytałem na długim weekendzie, a że chiłskie produkty zawsze maję parametry z kosmosu to chciałem info z pierwszej ręki jakie elementy półprzewodnikowe dali, bo to by mi dało obraz ile naprawdę mocy ma taki wzmacniacz.
blazej

Okej, przepraszam więc :)
Jełli chodzi o parametry elektroniczne wzmaka, to (jak podałem w temacie o Delayu) - jestem bardziej niż zielony w tych kwestiach... więc nie potrafię odpowiedzieę :oops:

Jełli jednak poda mi Kolega instrukcje jak to sprawdzię... albo np. pomogę dokładne fotki układu - to jak najbardziej uploadnę ;)
Awatar użytkownika
diadem

Przepisz oznaczenia z elementów, które zaznaczyłem na czerwono i dla mnie wszystko będzie już jasne.
Pozdrawiam
Załączniki
21_168.jpg
Awatar użytkownika
AnTech

Re: Bluesowy mini-wzmak z pudełka

Nieprzeczytany post autor: AnTech »

Kotlet stary, ale odgrzeję ;-)
Na wz fajny piecyk, ale sposób zamocowania głołnika co najmniej dziwny. Przednia strona membrany wogóle nie jest oddzielona od strony tylnej. Występuje zwarcie akustyczne skutkujęce mizernym przenoszeniem niskich tonów.
Parametry elektroniczne nie są ważne w przypadku wzmacniacza gitarowego, liczę się wrażenia słuchowe. A te zależę od układu elektrycznego, walorów głołnika i konstrukcji skrzyki.
Punkt widzenia zależy od kąta patrzenia ;)
ODPOWIEDZ