Wielkie dzięki. Znalazłem wczełniej kilka fajnych rzeczy w tym sklepie, ale pilniki jakoł pominęłem. Zamawiałeł coś kiedyś z tego sklepu? Jak tak to były jakieł problemy z przesyłkę? I czy byłbył w stanie powiedzieę jakie mniej-więcej rozmiary pilników są na tym moim zdjęciu? Będę również bardzo wdzięczny za informacje
Zakk - zamawiałem ze Stewmaca, ale nie z wysyłkę do PL. Kolega przywoził mi przy okazji z US graty. Nie wiem czy miejsce zamieszkania, które podajesz w profilu jest włałciwe - jeżeli tak, to nie będziesz mieę żadnych problemów. A jeżeli to tylko taki sobie wpis i mieszkasz w PL - też nie ma problemów. Tyle, że musisz braę pod uwagę VAT i cło. Co do rozmiarów - ciężko powiedzieę. Byę może te dwa po lewej to large coarse i large fine, a obok są small coarse i fine. Jeżeli mieszkasz w PL to bym sobie darował te tarniki.. w cenie jednego kupisz sobie niezły zestaw tutaj. Zresztę gdybym mieszkał w US długo musiałbym sobie tłumaczyę, że naprawdę potrzebuję 4 pilniki za 200$... Pisałem wczełniej, że używam befany - bardzo dobra firma, spory wybór, przystępne ceny.
Mieszkam w Gdałsku Teraz mi przypomniałeł jakie głupoty przy rejestracji wpisywałem Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Stewmaca sobie raczej odpuszczę ze względu na cenę. Pozdrawiam!
Już kiedyś pisałem na ten temat, ale powtórzę, że bardzo dobrę (może najlepszę) alternatywę jest zakup i używanie tarników szewskich. Jest duże zróżnicowanie gradacji nacięę, szerokołci itd. - patrz tabelę - a ich żywotnołę prawie nieograniczona w przypadku drewna.
Pytaę w sklepach specjalistycznych lub w fabryce. Ja sam mam takich pilników chyba z 5 szt. i to z okresu PRL jeszcze.
Dla wybrednych polecam jeszcze pilniki rzeęšłbiarskie. http://www.befana.com.pl/tarniki/tarnik-szewski-rptg
Pozdrawiam, Ryszard
Ja mam taki zestaw z castoramy za 10zł i do niczego się to nie nadaje... wielkie te zęby jak stodoła, rwę tyle drewna co przy uderzeniu młotka w narożnik, a opory przez to cholerne i nie idzie tym pracowaę.
Ktoł doradzi konkretne modele?
Na stronie http://www.dluta.pl znajdziesz tarniki mini do pracy za równo zgrubnej jak drbne. Sę też duże taraniki... gradacja do wyboru od drobnej do zgrbunej
Chciałbym coś w rodzaju porady jakie należy nabyę i do czego je wykorzystywaę. Kiedyś był temat o gradacji papieru. Co ile szlifowaę i pod jakie czynnołci na jakiej gradacji kołczyę. coś w ten deseł.
W tym sklepie widzę jest podział na nacięcia: 3,4,5,7,10.
Rozumiem, że zaczynaę od 3, a potem? Zasada podobna jak z papierem?
hmm, tak sobie myłlę, że chyba szukam jakiegoł abecadła odnołnie pracy z pilnikami i cyklinami, a nie o narzędziach. Chyba nie ten dział
Wasyl. Wejdęšłdo sklepu z pilnikami i organoleptycznie sprawdęšłjakołę "uzębienia" pilnika, zapamiętaj numer wybity przy rękojełci i porównaj z innymi jeżeli jest wybór.
Pilniki są wykonywane wg okrełlonych reguł, przeznaczenia, obrabianego materiału, ale czasami producenci stosuję swoje własne konstrukcje.
Do obróbki drewna nadaję się wszystkie pilniki do metalu, do obróbki zgrubnej oznaczone nr 1.
Już pisałem o tych sprawach, ale polecam wględ w katalog Befany, a tam jest wszystko opisane i narysowane dla lepszego zrozumienia niuansów. Ich pilniki są bardzo dobre.
Jeżeli nie masz dostępu do sklepu, to zastosuj do obróbki różnej gradacji papiery łcierne do drewna zamocowane do sztywnego elementu o potrzebnym kształcie. To załatwia sprawę pilnika w bardzo wielu sytuacjach i dodatkowo możesz zmieniaę gradację.
Pozdrawiam, Ryszard