Rowek pod żyłkę robię na głębokołę samej żyłki.... lepiej nie zapuszczaę się głębiej bo osłabimy materiał.
Jełli chodzi o wstawianie żyłki to tak:
najpierw przygotowuję krawędęšłpłyty aby na całym obwodzie miała jednakowę grubołę (wg księżki Kamiłskiego jest to 4,2mm ).
Następnie w ruch idzie znacznik do żyłki. Na całym obwodzie zaznaczam sobie tym znacznikiem jak przebiegaę będzie żyłka. Następnie biorę skalpel i po łladach znacznika zaczynam wycinaę rowek pod żyłkę. Po wycięciu pewnego odcinka wygrzebuję materiał z rowka tzw. wyżynakiem do żyłki i sprawdzam głębokołę, wpuszczał krótki kawałek żyłki. I tak cały rowek. A na koniec czyłcimy rowek drobnym papierkiem łciernym (np 500).
Shopik.... ostrzenie dłut wbrew opinii powszechnej nie jest takie trudne. trzeba mieę odpowiedni kamieł.... ja osobiłcie używam sztucznego kamienia japołskiego, ten kamieł jest dwustrunny o gradacjach 1000/6000. Jest to wodny kamieł i stale go przechowuję w wodzie i pięknie ostrzy wszelkie narzędzia, które da się ostrzyę na kamieniu. Jełli dłuto goli włosy to znak, że jest już odpowiednio ostre

takim narzędziem pracuję się przyjemnie i co najważniejsze precyzyjnie.
[ Komentarz dodany przez: Piniu: 2014-08-20, 15:25 ]
Przeniosłem posty o ostrzeniu do nowego watka. I jak mi jeszcze ktoł taki długi offtop zrobi...