Uratowana przed łmietnikiem

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
TeEn

Uratowana przed łmietnikiem

Nieprzeczytany post autor: TeEn »

Rozdział I â?? Spotkanie

Pewnego sobotniego, deszczowego przedpołudnia zapukał do mnie sąsiad mieszkajęcy piętro niżej. Dzierżył w swej wielkiej łapie instrument, którym była gitara elektryczna.
Odwiedzajęc sąsiada, na przestrzeni lat, wielokrotnie widywałem tę gitarę, stojęcę smutnie na stojaczku w kęcie pokoju. Pokrywał ję zawsze kurz, czasem w warstwie grubej, czasem cienkiej, ale na główce pod strunami zawsze w formie kożuszka.
Struny smętnie zwisały z maszynek pokryte rudę starołci, i zdawały się szemraę jakieł niezrozumiałe dla mnie wtedy zdania - dził wiem, że to była modlitwa.
Sęsiad odezwał się swym grubym, adekwatnym do postury, głosem:

- ęšłĽona kazała mi wyrzucię gitarę, bo jej przeszkadza, weęšłmiesz sobie na częłci?
- Jasne dawaj, nie wyrwę jej bebechów złomiarze, porzucajęc, jako odpad cenne dalekowschodnie, egzotyczne drewno.
â?? Odpowiedziałem równie grubym głosem zupełnie nieadekwatnym do mojej postury.

Sęsiad z wyraęšłnie ukojonę duszę wrócił do sobotnich porzędków, a szemranie strun kolebięcych się teraz wesoło przy główce zrobiło się wręcz radosne.

Rozdział IIâ?? Wstępne oględziny
gitara
gitara
Zerknięcie na gitarę pozwoliło ustalię mi jej wstępnę specyfikację
Model: aâ??la Jackson Performer Ps-2,
Kolorystyka: Czarny korpus bez pickguardu przetworniki czarne w czarnych ramkach, osprzęt chromowany błyszczęcy. Klonowy gryf w kolorze â??natural woodâ??, z czarnym lakierowaniem czoła główki, podstrunnica ciemna z punktowymi markerami z imitację masy perłowej.
Gryf: Profil gryfu U. Pomiar wykazuje na wysokołci I progu 24,4mm / XII próg 25,2mm. Menzura 25,5â??. Progi jakieł medium, nienaruszone i niepolerowane.
Klucze: otwarte, pordzewiałe i trzeszczęce w układzie 1x6, zabudowane w jedna podstawę.
Elektronika: 2 Humbuckery, 1 Vol, 1 Tone, Przełęcznik 3 pozycyjny
Mostek: â??Fender tremolo synchro very cheap copyâ?? â?? jest w komplecie z wajchę.

1. Popękane siodełko na odcinku E6-D4 â?? najprawdopodobniej gitara upadła na kant mebla.
siodło
siodło
2. Uszkodzona krawędęšłpodstrunnicy na wysokołci 5 progu, wgniotka 7x3mm - najprawdopodobniej gitara upadła na kant mebla.
3. Akcja drutów > 1cm ponad 12 progiem, skrzywienie osiowe na oko brak, skrzywienie wzdłużne â?? piękny banan wklęsły.
4. Pickupy 2x Humbucker, pokrętła potencjometrów, przełęcznik 3 pozycyjny â?? wszystko na miejscu bez objawów uszkodzeł mechanicznych.
gryf-humb
gryf-humb
03
03
5. Lakier w porzędku, bez większych rys â?? nawet ładny, choę nie lubię lakierów w pełni kryjęcych na gitarach.
07
07
08
08
6. Odkręcam płytkę, imitujęcę osłonę nakrętki pręta do regulacji gryfu. I tu niespodzianka â?? jest wyfrezowany kanał, a w środku kanału â?ł nie do wiary â?ł nakrętka. No to na bezdechu, klucz imbusowy w nakrętkę. Obrót â?ł iii â?łłałĂ˘?ł zaskoczenie kompletne, struny zbliżaję się do podstrunnicy, zanika banan. Będęc w stanie szoku podłęczyłem gitarę do piecyka. Gitara działa, potencjometry nie trzeszczę, przełęcznik funkcjonuje ale humbuckery dołę mocno szumię. Nad brzmieniem nie zastanawiam się przy tych strunach. Poszukuję gitarę sygnału radiowego podnoszęc i obracajęc gitarę, co wprowadza moje dzieci w stan zaciekawienia. I nic, żadnych głosów czy melodii. Z Sambę odbieranie radia było inspirujęce a tu â?ł ehhhh ta nowoczesnołę.

Rozdział III â?? Dylemat

â??â?ł decyzja â?ł zabię czy ułaskawięâ?łĂ˘??

â??â?ł zabraę życie, niszczyę, palię, grabię â?ł to jest łatwe - budowaę, poprawiaę jest wyzwaniem.â??

â??Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.â??

[jeden z cytatów tu nie pasuje, wskaż bohatera wypowiadajęcego niepasujęcę sentencję]

Koniec żartów, biorę gitarkę na warsztat, zrobię sobie testowę robotę.

Rozdział IV â?? Plan

Po rozkręceniu gitary ukazuje się korpus z lipy, oszlifowanie lakieru pozwala stwierdzię, że jest to lite drewno sklejone z czterech elementów o dołę równomiernym usączeniu w desce nr 3 patrzęc od dolnej częłci korpusu. Największy sąk ma 1,8cm łrednicy i znajduje się kilka cm nad zaczepem tylnym paska. Pozostałe sąki są małe (ok. 2mm) i nie stanowię problemu wizualnego. Jedynie top ma tak różne kolory, że lakierowanie transparentne odpada. Z ciężkim sercem postanawiam okleię top dwie warstwy, mahoł (0,6) a na to brzoza oczkowa (0,6).
Z wstępnych oględzin oraz oględzin dokonanych po rozkręceniu powstaje lista zmian:

1. Następi zmiana zarysu korpusu, bo tak :-) .
2. Korpus dostanie okleinę na top, reszta dostanie kolor jasny dęb â?? pokrycie lakier nitro (łwietny czas na próbę).
3. Gryf dostanie nowy kształt główki (+ okleina brzoza oczkowa) oraz nowy profil dężęcy do â??Câ?? i zostanie odchudzony do 22,5mm na I progu i 23,0 mm na XII.
4. Klucze zostanę wymienione na nowe.
5. Mostek zostaje ten, co jest - tremolo będzie zablokowane.
6. Siodełko trzeba wymienię.
7. Nad elektronikę zastanowię się, jeżeli po złożeniu drewna z założonymi strunami będzie jakoł grało i odchudzony gryf nie pęknie. Komora na elektronikę pomiełci ze cztery potencjometry i ze dwa przełęczniki. Na pewno trzeba ekranowaę wszystkie komory.

Rozdział V â?? Realizacja

Zmiana kształtu główki na mniej agresywnę
Rysunek i obciecie, docięcie, wyrównanie szlifowanie oraz klejenie.
09
09
10
10
Krawędęšłgłówki dostała klonowę okleinę ze względu na widoczne rożne odcienie doklejek.
11
11
12
12
Po zmianach kształtu wyględa to tak. Proporcje poleciały i niekoniecznie w dobrę stronę :-/ . Wyględa na to, że korpus jest za mały - przynajmniej takie mam odczucie. Zobaczymy czy nie będzie leciała na główkę, bo przecież korpus jest leciutki.
14
14
Po przymiarkach drobna poprawka ergonomii w miejscu łęczenia korpus-chwyt.
15
15
16
16
No i pokrycie drewna. 2x kapon i 2x nitro barwione kurkumę i póęšłniej będzie czyste nitro kładzione do skutku.
17
17
18
18
Powoli i spokojnie sobie robię ...

[Przepraszam za słabe foty z telefonu, ale takie warunki ołwietleniowe i moja zapominalskołę żeby zabraę prawdziwy aparat na strych]
Zdroof
Tomek
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Re: Uratowana przed łmietnikiem

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Ale ładnie ten czeczot wyszedł :) Ta glówka trochę za kwadratowa jak dla mnie. Bym wolał zaokręglonę (wiesz o jaki kawałek mi chodzi) ;)
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Takę fajnę główkę zepsuę.... jak pysk konia wyględa.. ;)

T.
Awatar użytkownika
TeEn

No taki był zamysł z ta główkę. Rozumiem ze wzorcem powinien byę Fender Strat?
A przez Ciebie molu muszę czyłcię teraz monitor :lol:
Zdroof
Tomek
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Strat też ma brzydkę :-P
Fajny kolor wyszedł z kurkumy choę przydałoby się zdjęcie w naturalnym łwietle, żeby ocenię dokładnie.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

michau25 pisze:Fajny kolor wyszedł z kurkumy...
Ciekawe jaki zapach panował przy malowaniu :D
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Haha, suuuper!

Gitara prezentuje się super, kształt i kolor oryginalny, podoba mi się bardzo!
Takie brzydkie gitary jak ta (pierwotnie) powinny byę unicestwiane:) Ale twoje miłosierdzie pokazało, że można jeszcze coś z tym zrobię:)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

PiotrCh pisze:
Takie brzydkie gitary jak ta (pierwotnie) powinny byę unicestwiane:) Ale twoje miłosierdzie pokazało, że można jeszcze coś z tym zrobię:)
W ciemnołci jeszcze błędzisz, wybaczam więc bluęšłnierstwa... ;)

T.
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Trza było ję zabię ;-)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

ach tam zaraz... przynajmniej ma na czym trenowaę swoje pomysły ;)

Tapnięte Tapatalkiem
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

Dlaczego jak patrzę na tę gitarę przypomniał mi dr. Frankenstein ? ;-)
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

sobie żartujemy, ale poczekajmy do kołca, jak będzie wyglancowana:)
Kształt korpusu jest na prawdę ok. dla oka, ładnie te rogi się prezentuję, mi trochę przypomina stylistykę gitar basowych, trochę. Główka jest oryginalna. Minus za fornir - wiem, że z bólem serca, ale tak wyszło:) Mi zawsze fornir będzie przypominał meble. Może lepiej na heblarkę ję i dokleisz top z litego drewka? Dłutem posługujesz się widaę bardzo sprawnie, dorzeęšłbisz tu i tam? pomyłl.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
TeEn

kombinat pisze: Dlatego, że z powodu m.in. takich tematów odchodzę z forum ludzie.
Zawsze można przeniełę tu: JAK NIE NALEęšłĽY TEGO ROBIę , jełli taka wola.
Nabijajcie sie do woli mam dużo dystansu i łwiadomołę, że to co robię mocno odstaje :-) ale jak zaznaczyłem to moja testowa robota.
Piniu pisze:
michau25 pisze:Fajny kolor wyszedł z kurkumy...
Ciekawe jaki zapach panował przy malowaniu :D
Nitro
Ostatnio zmieniony 2014-09-13, 00:00 przez TeEn, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdroof
Tomek
Awatar użytkownika
nusior

Nieprzeczytany post autor: nusior »

Popieram takie ratowanie przed łmietnikiem w celach edukacyjnych i mimo, że główka poczętkowo mi się nie podobała to już mi przeszło. I czeczocik fajny. Ogółem na plus!
ODPOWIEDZ