Czym wypełnią ubytki po klejeniu gryfu?

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

Grzesiek75

Czym wypełnię ubytki po klejeniu gryfu?

Nieprzeczytany post autor: Grzesiek75 »

Kupiłem ostatnio Epi LP Standard z klejonym gryfem. Niestety w kilku miejscach są ubytki i mam pytanie czym najlepiej je wypełnię,: szpachlówka do drewna, samochodowa, czy może czymł innym?
Jełli było to przepraszam, ale nie znalazłem!
Obrazek
Obrazek
lutnik.pl

Re: Czym wypełnię ubytki po klejeniu gryfu?

Nieprzeczytany post autor: lutnik.pl »

Hm... wyględa kiepsko... najbardziej wytrzymała będzie wstawka. Kitowanie elementów nołnych to kiepski pomysł.
Trening czyni mistrza.
Awatar użytkownika
Jerzy S

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Wstawka na pewno by się przydała, bez dwóch zdał. A co do wypełnienia drobnych ubytków używam szpachli na bazie akrylu.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

W tym przypadku wstawka jest raczej problematyczna. Wczełniej, przed sklejeniem trzeba było pomyłleę o innym rodzaju wzmocnienia.
Najwłałciwsza będzie szpachla z pyłu drzewnego, ale nie przesądza to o innego rodzaju szpachli. Trzeba dobraę kolor, lakier będzie dobrze.
Nie mam przekonania do szpachli akrylowej w zastosowaniu do instrumentów, chyba, że dwuskładnikowa. Ta pierwsza sprawdza się w meblarstwie, no i jest zawsze "miękka", a to wpływa na tłumienie. Nie są to wprawdzie duże powierzchnie do załatania i pewnie nie zauważy się drobnej zmiany, ale chodzi o zasadę.
Ja używam szpachli robionej na bazie kleju skórnego +pył + kreda malarska + ugier lub siena palona jako barwnik podstawowy + bejca wodna.Po wyschnięciu jest twarda, ale daje się ładnie obrabiaę, barwię, lakierowaę.
Można też stosowaę gotowa szpachlę np. Tikkurila.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Grzesiek75

Nieprzeczytany post autor: Grzesiek75 »

Gryf będzie czarny, sam nie dam rady dobra koloru jak w oryginale. Czy szpachla na bazie kleju kostnego i pyłu musi byę z dodatkiem kredy (czy kreda jako barwnik)?
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

To jest szpachlówka stosowana w meblarstwie od wieków, a rolę kredy jest wypełnienie. Poza tym kreda barwi się idealnie, łatwo obrabia. Można zrezygnowaę z pyłu drzewnego przy korzystaniu z szybkiej potrzeby wyschnięcia miejsca szpachlowanego.
Sposób lakier nitro (capon) + pył drzewny jest o tyle dobrym rozwięzaniem, że nie wprowadza wody do materiału, ale jednoczełnie nie ma tych innych włałciwołci - może byę problem z adhezję przy nakładaniu kolejnej warstwy i może się ona potem złuszczyę; potem, czyli np. podczas lakierowania. Położyę na niego można tylko bejcę na bazie nitro.
Co do lakierowania, to znajdziesz na forum opisy sporzędzone przez kolegów i powinieneł daę sobie radę bez problemu. Zwłaszcza, że to czarny. Ale żeby nie było tak cacy, to wiedz, że czarny kolor wymaga idealnego przygotowania powierzchni, albowiem widaę na nim wszystkie niedoróbki.(dla lakierników samochodowych, to prawdziwe wyzwanie). :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ