Wymiana progów

Wszystko zwięzane z lutnictwem, a nie pasujęce do innych działów

Moderator: Jan

Xaber

Wymiana progów

Nieprzeczytany post autor: Xaber »

Witam. Mam gitarę bez progów takę jak na zdjęciach niżej:
http://screenshooter.net/102660515/nmobnch
http://screenshooter.net/102660515/ylhncxk

Teraz pytanie do Was. Czy warto mi się bawię w wymienianie progów opierajęc się na filmikach na youtubie czy lepiej oddaę do lutnika? Z góry dziękuję :)

Ps. Jełli istnieje możliwołę wymiany i szlifowania progów w warunkach domowych to bardziej bym się nastawiał właśnie na takę opcję.
poco
Moderator

Re: Wymiana progów

Nieprzeczytany post autor: poco »

Kolego Xaber. Regulamin na tym forum obowięzuje i radze zaczęę od niego.
Pozdrawiam, Ryszard.
via vita curva est
poco
Moderator

Opieraę się wolno na wszystkich informacjach, które uznajemy za pomocne.
Skoro jednak jesteł na forum lutniczym, to spróbuj sam tego, na co się zdecydowałeł uczestnictwem w naszym forum. To nie jest trudne, ale wymaga cierpliwołci i przede wszystkim -chęci.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Nie wiem czy dobrze widzę na zdjęciu - łlady po usuniętych progach sugeruję, że podstrunnica jest lakierowana na czarno i jest sporo odprysków lakieru. Jeżeli to ma byę estetycznie zrobione to sporo zabawy. Nie wiem czy da się to w prosty sposób zrobię. Weęšłpod uwagę, że nabijajęc progi w takie poszarpane sloty nie masz pewnołci, że wszystkie równo siędę. Jeden próg będzie miał więcej lakieru pod spodem inny mniej. Pokaż jakieł zbliżenia podstrunnicy.

T.
poco
Moderator

Jak usunie cały ten syfiasty lakier, to dopiero będzie widaę z czym ma do czynienia. Te odpryski, to chyba tylko farba.
Patrzęc od czoła podstrunnicy, to jaki kolor ma drewno? Chodzi mi o identyfikację gatunku drewna. To z kolei pozwoli na podpowiedzi włałciwe dla dalszych czynnołci.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jerzy S

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Widocznie napisałem w łmietnikowym temacie, gdyż tam mój post wraz z postem Xabera (nota bene o tym samym tytule) znalazłem :) Powtórzę więc raz jeszcze:
Poczytaj dokładnie jak się wymienia progi i jakich narzędzi potrzebujesz. Na niektóre narzędzia są "patenty" które wielu z nas tu wykorzystuje. Jełli nie dasz rady, w najgorszym wypadku oddasz gitarę do lutnika i ten policzy Cie za progi, szlif, wymianę podstrunnicy, prostowanie gryfu, wymianę pręta, siodełka etc (zależy co popsujesz) - to w wersji pesymistycznej :) Ja do pierwszej wymiany progów podchodziłem z już dołę dużym zapleczem informacyjnym Teoretycznym) i jednoczełnie z ubogim warsztatem narzędziowym i wyszło, ale zabierałem się do tego jak pies do jeża :) Jełli jesteł cierpliwy i pokorny to sobie poradzisz.
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Moim zdaniem - jak w aktualnym stanie nabijesz progi to estetycznie na pewno nie będzie. A poza tym nie masz pewnołci, że wszystkie siędę równo. Twoja decyzja - zdzieraę lakier z podstrunnicy, nabię progi, pomalowaę, czy może próbowaę zaszpachlowaę, ponownie nacięę sloty i nabię progi.

T.
ODPOWIEDZ