stare archtopy

Na każdy temat ...

Moderator: poco

Awatar użytkownika
PiotrCh

stare archtopy

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

https://www.youtube.com/watch?v=OnUgQVwqBd4

Piękny utwór, zagrany z serca. Po tym jak usłyszałem to nagranie wiedziałem, że muszę swojego starego niemieckiego archtopa wyremontowaę. Prace już są posunięte - oby się udało:)
pozdrowienia
Piotr
popik10

Re: stare archtopy

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Oj nie tylko stare tak gadaję, to zacny typ gitary jest.
Bardzo osobliwy.
P
Ps.
Remont remontem, buduj nowę ;-)
Awatar użytkownika
PiotrCh

ja jestem zachwycony jakę górkę gra ta gitara..a włałciwie ten pan.
Jak się wcięgnę przy tym remoncie to ukulele - archtop tenor może powstanie:)
pozdrowienia
Piotr
wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

Piotr pokarz tego arch topa ,ciekawy jestem jak on wyględa .Fakt jak pisał Popik 10 arch topy to inna bajka ale wcięga jak diabli .Fajnego picka mogę Ci polecię http://www.bartolini.net/product/5jnb/ brzmi rewelacyjnie .
pozdrawiam ww
Awatar użytkownika
PiotrCh

czełę Wojtku - miło widzieę:)

Panowie

inna bajka i warto się zanurzyę na moment. Fotki pokażę jak jakieł znajdę, a będę szukał, żeby pokazaę przed-po.

Jest w nim tylko nalepka mała przyklejona jak w smyczkowcach: Musik Kniebuchler (z kropeczkami) Endingen a.K. Więcej nie ma żadnych sygnatur.

Jest zrobiona z 3warstwowej sklejki a na topie fornir, ładny, z wzorem, falę itp. Top ma rysy podłużne okazujęcymi zęb czasu. Gryf był osadzony nieosiowo i dlatego robię mu nowe gniazdo.

Gryf pomimo tego, że nie miał żadnego pręta, po odklejeniu podstrunnicy jest prosty. Sklejony z dwóch klepek wzdłuż z przeklejkę w środku. Możliwe, że z jednej deski i obrócone o 180st. Gryf dęšłwięczny przy pukaniu.

Generalnie robota raczej manufakturowa bez nadmiernej jakołci. Jednak warto poprawię to i owo.

Z pikapami już przesądzone - bo kiedyś wydłubałem dwa otwory pod humbuckery - więc trafię do niej znów, dwie 490 Gibson R i T. Do tego korekcja i volume na 4potkach i przełęcznik 3W.

Gitara otrzyma nowę podstrunnicę, ramki z pickguardem i strunocięg (padouk),
no i dostanie nowy lakier skrzypcowy + politurę;) Gryf zazbroję dla lepszej stabilnołci.

Z fotkami u mnie na bakier, ale staram się pstrykaę wszystkie etapy dla porównania. Na koniec wrzucę na 100%:)
pozdrowienia
Piotr
popik10

Jak dwa picki to rozumiem belkowanie wzdłużne?
Szkoda, przy krzyżowym inaczej pracuje płyta, akustycznie chyba lepiej się odzywa.
P
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Widziałem tego archtopa i PiotrCh będzie miał trochę zabawy właśnie z powodu belkowania. Kiedyś już o tym pisał, ale najlepiej jak sam to zaprezentuje. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Tak, wzmocnienie to dwie belki wzdłużne. Niestety wnęki na pikapy zaburzaję ich przebieg więc będę troche "przerobione" bez otwierania pudła:) Takie bajpasy doklejone. Remont tej gitary niestety zbiegł się z jej przerobieniem (elektronika).

Do grania akustycznego archtopy robi się przede wszystkim z litego drewna natomiast kontrowersyjna teza jest taka, że pikapy (głównie te zamontowane do topu - nie do pickguardu czy gryfu) graję odpowiednim dęšłwiękiem właśnie na sklejce. Stęd sklejkowe konstrukcje również w najzacniejszych gitarach oraz upodobanie sklejkowego soundu przez gitarzystów z pierwszej półki.

Jednym słowem - jak już gitara jest ze sklejki - to pikapy dokręcone do niej są uzasadnionym pomysłem, a jak będzie - mam nadzieję, że wystarczajęco na moje potrzeby:)
pozdrowienia
Piotr
popik10

Sklejkowe akustyki też graję ;-)
Pewnie, że lite jest lepsze ale nie dyskwalifikujmy sklejki w akustyce. :-)
Myłlę, że to bardziej kwestia belkowania. Belki wzdłużne w zasadzie biegnę od klocka gryfowego do stopy gitary. Krzyżowe kołczy się sporo przed kerfingiem.
Jak już zrobię formę do topu pod sklejkę spróbuje zrobię w prasie taka płytę z belkami krzyżowymi.
P
Edyta:
Daj w ramkach P90 i nie ruszaj belek, a te picki co masz w pudełeczku wsadęšłdo czego innego. Przecinanie czy skrobanie belek i pogrubianie ich z drugiej strony to chyba niefortunny pomysł.
Awatar użytkownika
PiotrCh

już za póęšłno - belki są naruszone bo pikapy już grały w tym pudle. Ta wętpliwa innowacja została popełniona kilka lat temu i teraz jak to łpiewał pewien artysta "ratujmy co się da" :)

Konstrukcja sklejkowa jest bardzo sztywna. Belki zostanę naprawione.
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ