Co w trawie piszczy... w sumie lista niezbędnych elementów jest dołę krótka.
Silnik, sprawa oczywista. Musi byę. Tutaj nie ma co szaleę i ładowaę potwora o dużej mocy. Z prostego powodu - niezbyt mocny silnik jest "bezpiecznikiem", utrudnia uszkodzenie polerowanej powierzchni jak się ktoł za mocno przyłoży. Po prostu się zatrzyma... myłlę, że silnik w przedziale 0,4-1,0 kW w zupełnołci wystarczy. Ja mam 1,1 kW ale tylko dlatego, że wycięgam go ze szlifierki walcowej, nie chciałem kupowaę kolejnego. Gdybym miał kupię to w okolicy 750W (1HP). Obroty również ważne, ale to raczej będzie miało wpływ na zakup kół pasowych i koła polerskie. Nie może kręcię za szybko i za wolno. Motur u mnie ma chyba 1440 obr/min. Prędkołę kół trzeba sobie wyliczyę samemu, po tym jak się te koła nabędzie. Albo odwrotnie - majęc silnik, dwa koła pasowe i znajęc obroty po przełożeniu, dobieramy łrednicę koła. A skęd wiedzieę jaka ma byę ilołę obrotów dla koła? W różnych miejscach w necie można znaleźć prędkołci liniowe w zależnołci od polerowanego materiału.
Dla plastiku i drewna , dla satyny 15 - 20 m/s, poler 15 - 18 m/s i na lustro 20 - 25 m/s.
I jeszcze przyda się to:
obroty/łrednica mm/prędkołę m/s
800/250/10
800/300/12
800/350/14
800/400/16
1400/250/18
1400/300/22
1400/350/25
1400/400/29
Teraz trzeba sobie powyższe poskładaę do kupy..
Koła pasowe - super wygodny jest system optibelt, spory wybór łrednic, szybki montaż i demontaż.
Potrzebny jest jeszcze jakił pręt, na który założymy koła. Uważam, że nie ma się co pchaę w gwintowane pręty z marketu. Koło pasowe (optibelt) musi byę pewnie zaciłnięte na osi, a pręt gwintowany tego nie gwarantuje. Poza tym gładki pręt będzie sztywniejszy, co ma spore znaczenie, bioręc pod uwagę, że dla wygody operowania korpusem, gryfem, a nawet całę gitarę, potrzebny jest pręt ok 1m długołci. U mnie jest pręt o łrednicy 30mm. Trzeba sobie jeszcze skombinowaę gwint na kołcach pręta. Wskazany drobnozwojowy, ale przede wszystkim na jednym kołcu lewy, a na drugim prawy. Chyba nie trzeba tłumaczyę dlaczego.
Niestety nie znalazłem nakrętek M30 lewych z drobnym zwojem, więc kupiłem M24 i zostały przetoczone na M30.
Tarcze polerskie - raczej większe niż mniejsze. Minimum wg mnie to 300mm, bo inaczej jest ryzyko spotkania gitary z wałkiem albo innym ruchmym elementem. Ilołę kół - minimum dwa, ale raczej trzeba pod dwa na stronę, chyba, że ktoł kupi odpowiednio grube. Wygodnie mieę tak z 5cm grubołci. Osobne koła na stronę to mus - nie można mieszaę gradacji pasty polerskiej.
Na koniec jakał podstawa, zdecydowanie sztywna. Warto tak zaprojektowaę konstrukcję by była podparta zaraz pod mocowaniem osi - inaczej może mieę tendencję to oscylacji. Koła nie są jakoł super wyważone, a przy sporym ramieniu, jakie daje 40-50 cm osi, niewiele potrzeba by telepaę.
Wałek, mocowanie wałka, koło pasowe i te sprawy..

Mocowanie

Kuko

No i poklejone do kupy

Pasty polerskie

A... na koniec - wskazana ochrona twarzy i jakał maska. Trochę syfu się robi, dołę drobnego.
T.