Czy ktoł z was orientuje się jakie są zasady dopasowywania strun do instrumentów? Przypułęmy że chce wykorzystaę struny od gitary klasycznej do instrumentu szarpanego o znacznie mniejszej menzurze (np. do harfy) - skęd mam wiedzieę do jakiego dęšłwięku nastroię okrełlonę strunę przy okrełlonej mniejszej menzurze struny drgajęcej?
Przypułęmy że wezmę menzurę struny drgajęcej nowego instrumentu i długołę ta odmierzę na gitarze od mostka do okrełlonego progu - powiedzmy że odległołę ta wynosi od mostka do drugiego progu. Czy wtedy np strunę D z gitary klasycznej mogę nastroię do E w nowym instrumencie?
Do tej pory robiłem to na wyczucie ale nie jest to chyba najbardziej profesjonalny sposób
Może są jakieł proste wzory? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Do dopasowania potrzebne są w kalkulatorze długołę menzury czyli około podwójna odległołę od progu zerowego do dwunastego, dżwięk z numerem oktawy np E2 i naprężenie podawane przez producenta strun. https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?f=22&t=3950
pzdr Andrzej
Sangu pisze:
Przypułęmy że wezmę menzurę struny drgajęcej nowego instrumentu i długołę ta odmierzę na gitarze od mostka do okrełlonego progu - powiedzmy że odległołę ta wynosi od mostka do drugiego progu. Czy wtedy np strunę D z gitary klasycznej mogę nastroię do E w nowym instrumencie?
Na zdrowy rozum chyba tak.
Jak masz strunę która fabrycznie daje "D" przy swojej pełnej długołci i skrócisz ję na progu przyciskajęc palcem tak że drgajęca częłę struny wydaje dęšłwięk "E", to możesz tę drgajęcę częłę niejako przeniełę do nowego instrumentu który ma mieę "E" w "identycznej długołci kawałku".
W szczególnosci - kawałek ten to może byę cała menzura tego nowego instrumentu.
Skrzypce â?? przyrzÄd do Ĺaskotania wnÄ trza ucha za pomocÄ tarcia koĹskiego ogona o wnÄ trznoĹci barana.