Les paul junior od epiphona
Moderator: poco
Les paul junior od epiphona
Czełę,
Wymyłliłem sobie, zrobienie małej renowacji epiphone les paul junior. Chcę go pozbyc lakieru i pomalowaę na nowo. Pierwszy problem, który zrodził się w mojej głowie to jak potraktowaę gryf po zdjęciu strun i odkreceniu. Czy powinienem popułcię pręt napinajęcy, czy zupełnie się nim nie przejmowaę?
Wymyłliłem sobie, zrobienie małej renowacji epiphone les paul junior. Chcę go pozbyc lakieru i pomalowaę na nowo. Pierwszy problem, który zrodził się w mojej głowie to jak potraktowaę gryf po zdjęciu strun i odkreceniu. Czy powinienem popułcię pręt napinajęcy, czy zupełnie się nim nie przejmowaę?
Ostatnio zmieniony 2017-08-02, 07:27 przez Bartek_G, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Les paul junior od epiphona
Co Ty chcesz psuę!? Chyba coś spożyłeł lub wcięgnęłeł !!!
Poza tym, to gryf jest wklejany, więc go nie zdemontujesz. Chyba, że masz jakęł domowej roboty podróbkę.
Poczytaj na forum jak koledzy usuwali lakier z gitar, jeżeli w ogóle jest potrzeba usuwania!
Wystarczy pewnie tylko zmatowaę, naprawię ewentualne ubytki i położyę nowy lakier. Ale, jak liczysz na łatwę rewitalizację po gruntownej demolce, to już nie mój problem.
Pozdrawiam, Ryszard

Poza tym, to gryf jest wklejany, więc go nie zdemontujesz. Chyba, że masz jakęł domowej roboty podróbkę.
Poczytaj na forum jak koledzy usuwali lakier z gitar, jeżeli w ogóle jest potrzeba usuwania!

Wystarczy pewnie tylko zmatowaę, naprawię ewentualne ubytki i położyę nowy lakier. Ale, jak liczysz na łatwę rewitalizację po gruntownej demolce, to już nie mój problem.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Szanowny Panie Moderatorze 'poco' serdecznie dziękuję za wywód, który absolutnie nic nie ma wspólnego z odpowiedzię na mój problem. Odnoszę wrażenie, że chciałeł zrobię sobie mocne wejłcie i pokazaę 'leszczowi' jego miejsce w szeregu. Brawo. Nawiasem mówięc epi les paul junior, gryf ma wkręcany a nie jak piszesz...wklejany. Ale pewnie miałeł na myłli gibsona i tak Twoje niedopatrzenie jest pewnie spowodowane czynnikami zewnętrznymi a nie Twoję butę. Jakbył jednak, miał ochotę odpowiedzieę i wskazaę rozwięzanie mojego problemu, będę zobowięzany. Pozdrawiam.
Bartek - jak długi czas przewidujesz mieę gryf poza gitarę? Dwa dni? TyDzieł? Miesięc? Bo jak na "chwilę" to raczej nie powinno byę problemu jak nie poluzujesz pręta. Ale.. jak masz bardzo grube struny, to jest szansa, że pręt jest naprężony dołę mocno i bez nacięgu wygnie gryf w drugę stronę. Jeżeli masz normalny zestaw to nie ma problemu na krótki okres. Z drugiej strony, nic nie stoi na przeszkodzie by zluzowaę pręt. Będziesz spaę spokojnie 
T.

T.
Po pierwsze primo, tu na forum nie ma Panów; po drugie primo , to na forum prowadzimy rozmowy, a nie wojnę podjazdowę i nie jest praktykowane pokazywanie komukolwiek jego miejsca w szyku; po trzecie primo, przeczytaj post jeszcze raz, to dostrzeżesz mój punkt widzenia sposobu zmiany lakieru/koloru korpusu; po czwarte primo fakt, takiego sprzęcicha nie miałem w ręku, więc niewiedza o sposobie połęczenia gryf - korpus dopuszczalna (tak jak napisałeł , wzorowałem się na LP i zdjęciach LP junior w ocenie łęczenia gryf-korpus, albowiem nie szukałem do spodu w necie informacji na ten temat).
Ponieważ jest to forum, uzyskasz kolego i inne podpowiedzi, albowiem każdy z forumowiczów ma swoje doświadczenia i przemyłlenia zwięzane z tematem.
A może pójdziesz na rozwięzanie w stylu "relic" ?
Pozdrawiam, Ryszard
Ponieważ jest to forum, uzyskasz kolego i inne podpowiedzi, albowiem każdy z forumowiczów ma swoje doświadczenia i przemyłlenia zwięzane z tematem.
A może pójdziesz na rozwięzanie w stylu "relic" ?
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Bartek - widzisz sam, że dostajesz odpowiedzi w stylu: będzie deszcz albo nie będzie, a jak będzie to popada i przestanie.
Zdemontuj gryf i zobacz czy linia styku z podstrunnicę jest prosta. Jak nie jest to wyreguluj ję prętem właśnie i w tym stanie gryf sobie może bezpiecznie leżeę.
Usunęę lakier możesz na wiele sposobów, na zimno, na ciepło, cyklinę, szlifierkę, papierem, chemicznie, szkłem. Każda z technik jest dobra pod warunkiem, że się ję lubi i rozumie. W zależnołci od grubołci i twardołci lakieru będziesz miał mniej lub więcej roboty.
Załóż wętek w dziale plany i projekty i pokaż jakieł fotki. Opisz tam założenia i cele swoich zmagał - to pomoże wczuę się kolegom z forum w Twój punkt widzenia i łatwiejsza będzie wymiana zdał.
Zdemontuj gryf i zobacz czy linia styku z podstrunnicę jest prosta. Jak nie jest to wyreguluj ję prętem właśnie i w tym stanie gryf sobie może bezpiecznie leżeę.
Usunęę lakier możesz na wiele sposobów, na zimno, na ciepło, cyklinę, szlifierkę, papierem, chemicznie, szkłem. Każda z technik jest dobra pod warunkiem, że się ję lubi i rozumie. W zależnołci od grubołci i twardołci lakieru będziesz miał mniej lub więcej roboty.
Załóż wętek w dziale plany i projekty i pokaż jakieł fotki. Opisz tam założenia i cele swoich zmagał - to pomoże wczuę się kolegom z forum w Twój punkt widzenia i łatwiejsza będzie wymiana zdał.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Pamiętaj, że od planowanej nowej powłoki lakierniczej (transparent, kryjęca) będzie zależało czy musisz bardzo ostrożnie łcięgaę lakier czy możesz trochę brutalniej działaę. Jak ma byę transparent, to nie możesz uszkodzię drewna.. więc trzeba bardzo delikatnie pod koniec usuwaę/skrobaę/szlifowaę. Bo każdy głęboki wżer w drewno to problem.. większy albo mniejszy. Szpachla, albo inne metody wypełniania ubytków.
T.
T.
Czełę, serdecznie dziękuję za rady. Korpus przygotowałem do naniesienia nowej warstwy koloru â?łdził będęšłjutro...wielki Dzieł. Częłci do projektu (wykołczeniowe) już jadę do paczkomatu. Pozostaje mi jeszcze pomyłleę nad przystawkami â?ł
Efekt kołcowy â?ł
Jednoczełnie chciałem podziękowaę za rady â?ł
Jednoczełnie chciałem podziękowaę za rady â?ł
Ostatnio zmieniony 2017-08-10, 04:53 przez Bartek_G, łącznie zmieniany 1 raz.
Bys dał troche zdjec z samej roboty.
---------
Ĺatwiej kijek pocienkowaÄ, niĹź go póĚĹniej pogrubasiÄ ]

Parówa jestem. Mam tylko jedno dodatkowe ze szlifu...
Parówa jestes ]:P
---------

Spoko. Niedługo zacznę robię mayo ktm2. Udokumentuję wszystko â?ł