Kilka pytał laika
Moderator: poco
Kilka pytał laika
Poszukuje danych/instrukcji odnołnie przełęczników 3 pozycyjnych do przetworników Merlin Eclipse. Interesuje mnie schemat(nie koniecznie profesjonalny ale też nie pogardzę) jak zamontowaę taki przełęcznik.
-
Nie chciałem tworzyę nowego tematu więc zapytam tutaj. Czy mógłby ktoł z kolegów opisaę przetwornik typu soapbar? Chciałem zbudowaę bas 3 strunowy i w większołci projektów jakie znalazłem w sieci np http://www.avbasses.cz/3BOKP.htm stosowany jest tego typu pickup. Czym różni się on od singli, humbuckerów. Czy do gitary 3 strunowej można zastosowaę jakił inny przetwornik?
Soapbar to singiel ale nieco inny niż np. fenderowski. Ma pojedynczę cewkę ale dwa magnesy pomiedzy którymi znajduja się te "pręty" czy też łrubki
. W zwięzku z tym ma nieco inne brzmienie. coś pomiędzy zwykłym singlem a humbackerem. Najlepiej pooględaę nagrania np. na YouTube.
Do tej gitary możesz zastosowaę przetwornik jaki Ci się zamarzy, zależy które brzmienie Ci się spodoba. No i oczywiłcie będzie węższy bo tylko na 3 struny.

Do tej gitary możesz zastosowaę przetwornik jaki Ci się zamarzy, zależy które brzmienie Ci się spodoba. No i oczywiłcie będzie węższy bo tylko na 3 struny.
Okreslenie "Soapbar" (w tlumaczeniu mydelko) jest raczej opisem ksztaltu jaki ma przystawka. Soapbarem nazywa sie picka P90 firmy Gibson na przyklad . Jest to konstrukcja typu single coil. Rowniez humbuckery o ksztalcie takim jak pokazales w linku sa tak nazywane (przykladem bedzie Delano SBC HE Dual coil soapbar) . Rzecz jest wiec nieco nieprecyzyjna poniewaz nie okresla jakiegos konkretnego typu przystawki a tylko jej forme.
Do basu trzystrunowego szukalbym pickow z klinga a nie magnesami punktowymi.
Zebranie dzwieku bedzie wtedy rownomierne . Mozesz spokojnie uzyc do budowy latwiej dostepnych przystawek gitarowych , majacych taka konstrukcje.
Do basu trzystrunowego szukalbym pickow z klinga a nie magnesami punktowymi.
Zebranie dzwieku bedzie wtedy rownomierne . Mozesz spokojnie uzyc do budowy latwiej dostepnych przystawek gitarowych , majacych taka konstrukcje.
-
Tak jak wspomniałem wyżej przymierzam się do zbudowania basu trzystrunowego. Potrzebuję rady odnołnie przetworników. Czy lepiej będzie zastosowaę split coil jak w preclu czy mogę te same przetworniki rozdzielię i zastosowaę przy mostku i szyjce. W tym drugim przypadku martwi mnie tylko szerokołę przetwornika i czy ogarnie "aż" 3 struny. Podpowiedzcie co lepsze
Dołęczam obrazki zrobione na szybko.