Usłojenie gryfu

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

brodaczus

Usłojenie gryfu

Nieprzeczytany post autor: brodaczus »

Witam,

Czy takie uslojenie klonu na gryf jest prawidlowe? Czy nie jest zbyt pokręcone i z czasem nie ulegnie skręcaniu. Zwłaszcza ze nie ma wjlejki mahoniowej.
http://restauracja-gitar.pl/instrumenty ... l-390-eur/
a mama m
poco
Moderator

Re: Usłojenie gryfu

Nieprzeczytany post autor: poco »

Usłojenie sugeruje cięcie tzw flat sawn, ale w sumie, to nie wiemy, czy w gryfie nie ma prętów grafitowych, które w sposób zasadniczy zmieniaję mechanikę tego elementu.
Pręt napinajęcy też robi robotę, a "skutki" takiego wykorzystania można będzie ocenię po czasie.
Quarter sawn, jakie przyjęło się w gryfach, ma prostopadłe słoje tylko w częłci najbliższej łrednicy pnia, a pozostałe zawsze są lekko ze skosa.
Japołczycy słynę z poważnego podejłcia do materiału i wyrobu, więc można im ufaę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

Też jestem ciekaw co powiedzę bardziej dołwiadczeni.
Na moje oko amatora wyględa w porzędku - na ucięte z klina lub deski promieniowej, co po bokach gryfu dobrze widaę. Nie powinno się wyginaę na boki.
gryf.jpg
Obrazek
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

A Ja powiem tak. wiDziełem pokręcone gryfy cięte prostopadle i wiDziełem 20 letnie z całkiem płaskim słojem które były proste jak strzała. Jełli dobrze suszone ,przechowywane i zabezpieczone to kazde cięcie twardego klonu będzie dobre.
Pozdrawiam.
DR4MA.
brodaczus

Nieprzeczytany post autor: brodaczus »

Raczej prętu grafitowego nie będzie w tym gryfie, to budżetowa wersja Fendera Boogie, produkcja Indonezja. A nie czasem rift sawn? Słoje sa jakby gęstsze.
a mama m
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Rift sawn nie da takiego rysunku słojów, który pokazuje układ zamknięty ich przebiegu. http://www.hardwooddistributors.org/blo ... wn-lumber/
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ