Squier Strat - Kompletna renowacja

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
Bisson

Squier Strat - Kompletna renowacja

Nieprzeczytany post autor: Bisson »

Witam!
Kilka lat temu zakupiłem dla brata za łmieszne pieniędze taka gitarke. Jest to squier stratocaster za okolic lat 80 przynajmniej tak wychodzi wg numeru. Gitara była niekompletna, na szybko dorobiliłmy co trzeba i jakoł to smigało, brat sporo jej używał a kupił supie inne wiosło a to trafiło do kęta. Przy okazji ostatnich łwiat poruszyliłmy temat i doszedłem do wniosku że to całkiem fajny sprzęt i że bardzo chce się nim zajęę:)
Z lutnictwem nie miałem wczełniej do czynienia, co nie oznacza, że nie mam doświadczenia w różnego rodzaju pracach manualnych.. zresztę mam nadzieje , że pokaże co nieco w tej relacji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wstawiam kilka fotek strata, jutro pocięgnę temat dalej bo póęšłno już. W każdym razie będzie to całkowita renowacja. Tego typu projekty to dla mnie czysta radołę i nie zamierzam odpułcię żadnego detalu. Gitara ma kilka wad które jednak przytoczę póęšłniej. Tymczasem do następnego! Mam nadzieje że jakał taryfa ulgowa dla poczętkujęcych obowięzuje :)
Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Squier Strat - Kompletna renowacja

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Gitarka wyględa na przyzwoitę. Napisz coś o drewnie korpusu, elektronice i osprzęcie. Na jakołę gitary elektrycznej wpływa i drewno i osprzęt.
Wstawiaj ciut większe fotki, może nie trybem inline tylko jako załęczniki otwierane w nowych kartach, więcej będzie widaę. Co oprócz wymiany progów planujesz?
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Bisson

Czołem.
Wracamy do tematu.
Postaram sie zamiełcię większe fotki albo zapodam linki, zobaczymy jak wyjdzie.
Plan jest tak:
Całkowite odnowienie i przywrócenie jak najlepszej formy technicznej gitarki. Zajdę też zmiany stylistyczne.

Oczywiłcie wymiana progów, szlify, naprawa ubytków, prze lutowanie elektroniki, zdarcie miliona warstw lakieru z korpusu, prostowanie gryfu... Niestety nie obędzie się bez ponownego pasowania gryfu do korpusu bo primo gwinty wkrętów mocujęcych sa zerwane a dwa secundo ktoj już przy tym grzebał i nie ma tam dostatecznie precyzyjnego spasowania.

Od razu informuję że prace nie będę ułożone w jakimł łcisłym porzędku, będe robił z doskoku to na co mam ochotę chyba że kolejnołę jest wymagana technologicznie. A więc WIłTA WJO!

Zaczęłem od wstępnego demontażu:
Uszkodzone i "naprawiane" kawałkiem drewiena gwinty wkrętów.
Uszkodzone i "naprawiane" kawałkiem drewiena gwinty wkrętów.
siodełko ze zbyt głębokimi nacięciami oraz totalnie zjechana nakrętka pręta, cudem udało się odkręcić wbijając płaski śrubokręt...
siodełko ze zbyt głębokimi nacięciami oraz totalnie zjechana nakrętka pręta, cudem udało się odkręcić wbijając płaski śrubokręt...
Wytarcia na podstrunnicy
Wytarcia na podstrunnicy
Mostek z przydko zeszlifowanymi wózeczkami... ktoś usunoł chrom z górnej części i zaszły jakimś syfem. - będą malowane.
Mostek z przydko zeszlifowanymi wózeczkami... ktoś usunoł chrom z górnej części i zaszły jakimś syfem. - będą malowane.
mostek
mostek
syfilis pod wózkami i niestety wytarcia od śrubek regulujących wysokość. Niestety to zostanie ale będzie mało widoczne.
syfilis pod wózkami i niestety wytarcia od śrubek regulujących wysokość. Niestety to zostanie ale będzie mało widoczne.
brak dolnej klapki.. się zakupi i dołoże jeszcze dwie sprężyny aby trochę ustabilizować  "Trollolo"
brak dolnej klapki.. się zakupi i dołoże jeszcze dwie sprężyny aby trochę ustabilizować "Trollolo"
Dobra na razie tyle. Trzeba coś zaczęę działaę.

Na pierwszy ogieł idę progi.. Od razu mowie.. wszystko co zwięzane z gitarę robię pierwszy raz...
Grzejemy i wyciągamy ...
Grzejemy i wyciągamy ...
więcej pary!
więcej pary!
nawet nieżle idzie.. przy okazji zauważyłem że takie gotowanie świetnie czyści drewno , podniosi oraz prostuje włokna co napewno zaliczymy na plus.
nawet nieżle idzie.. przy okazji zauważyłem że takie gotowanie świetnie czyści drewno , podniosi oraz prostuje włokna co napewno zaliczymy na plus.
Podstrunnica po wyjęciu progów i lekkim zabezpieczeniu porypanych krawędzi kropelka.
Podstrunnica po wyjęciu progów i lekkim zabezpieczeniu porypanych krawędzi kropelka.
Po tej operacji rowki ponownie naciołem cienkę piłę do drewna aby usunęę zanieczyszczenia i lakier z boków podstrunnicy.
Generalnie chce zachowaę lakier Poli na gryfie,, wykonaę naprawy i położyę nowę cienkę warstwę. Powody są dwa. Chce zachowaę oryginalne logo oraz napisy i bardzo podoba mi się zżółknięty kolor lakieru. Jedynie podstrunnica i jej boki będę potraktowane inaczej.

Przyszedł czas na nakrętkę ...
zakupiłem nową oryginał fendera ale niestety NIE PASUJE!
zakupiłem nową oryginał fendera ale niestety NIE PASUJE!
Nowa jest za gruba i ma mniejszy gwint ... ale nic.. dawaj na maszyne i działamy nie bedę przecież odsyłał. 20 minut i nakrętka stoczona i nagwintowana na nowo. Po zamontowaniu działa jak należy.
Oczywiłcie progi dunlopa na zdjęciu trafię do strata :-D
kręci się...
kręci się...
Nakrętka gotowa to teraz trzeba jej gniazdo naprawię. Jest wyłupane przed siodełkiem. Zdecydował się wstawię w to miejsce kawałek czarnego rogu i porzeęšłbię.
Uszkodzenie
Uszkodzenie
wstępne wyciecie na róg
wstępne wyciecie na róg
zwierzęce resztki do wyboru :P
zwierzęce resztki do wyboru :P
wklejamy...
wklejamy...
kropelka + pilniki
kropelka + pilniki
na tym etapie wystarczy. Przed malowaniem się pogłaska.
na tym etapie wystarczy. Przed malowaniem się pogłaska.
Tyle na dził.
Przy okazji pytanie. Zauważyłem że korpus jest z litego drewna. póęšłniej wstawię fotki. Widzę też że ma już na sobie co najmniej 3 grube warstwy.. Chyba najlepszę opcję będzie zdarcie tego wszystkiego i nowa cienka warstwa? Planuję barwię drewno ale zobaczymy jakie ono jest.

Na noc jeszcze prostytucja gryfu
Na noc jeszcze prostytucja gryfu
CDN... liczę na waszę pomoc :)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Poczętek dobry, ale mam uwagi do kołcówki tego działania.
Otóż, nie zapodałeł na czym polega "krzywołę" gryfu (banan w którę stronę i kiedy się objawił, przed, czy po usunięciu progów.
"Prostujęc" w ten sposób gryf oględnie mówięc naprawiasz jedno, a psujesz drugie - poziomica!
Ten banan gryfu mógł byę skutkiem uszkodzenia pręta , gdzie luz nakrętki spowodował, że struny zrobiły robotę.
Wyginajęc gryf w przeciwnym kierunku - zdjęcie-chcesz robię za pręt truss roda. Jego napinanie spowodowało by samoistnie to samo, co te łciski.
Takie prostowanie na sucho nie zawsze kołczy się sukcesem, gdyż musisz mieę łwiadomołę, że na gryf składaję się przynajmniej trzy elementy drewniane, czyli skunk (chyba, że go u Ciebie nie ma), podstrunnica , no i samo drewno gryfu.
Sklejone fabrycznie trzymały gryf w linii, bo bez naprężeł, a tu po wielu latach i zaniedbał z prętem mogły następię zmiany wynikajęce z pracy drewna, przesunięcia na warstwie kleju, luz na slotach progów, itp.
Moim zdaniem nie było potrzeby prostowania, a jedynie prawidłowy szlif podstrunnicy, nabicie i zablokowanie progów, szlif progów.
Nie wiem, jakę metodę będziesz szlifował podstrunnicę, ale tutaj należało by zastosowaę zasadę podobnę jak w urzędzeniu https://www.youtube.com/watch?v=uRq8B30kb1I.- przejrzyj filmiki dotyczęce zastosowania tego ustrojstwa.
Co do otworów łrub, to pomyłl o użyciu nakrętek dwugwintowych typu Rampa, stosowanych do połęczeł w drewnie.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

przy okazji zauważyłem że takie gotowanie łwietnie czyłci drewno , podniosi oraz prostuje włokna co napewno zaliczymy na plus.
A tak.
W przypadku instrumentów smyczkowych to ponoę pomniejsze wgniecenia/zagniecenia w płycie wierzchniej (miękkiej bo łwierkowej) daje się tak nareperowaę.
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
Awatar użytkownika
Bisson

Spokojnie spokojnie to prostowanie to nie wyginanie sciskami tylko delikatne wyprostowanie a pozniej dokrecenie nakrętki aby utrzymaę profil. Szlifował będę klockiem. Gryf był wykrzywiony w górę tzn tworzył się wklęsły łuk od nacięgu strun.
Sam steward macdonad w jednym ze swoich filmów mówił że tak należy robię bo poleganie tylko na pręcie przy dużym ugięciu to szalełstwo, trzeba mu pomóc a on ma za zadanie utrzymaę kształt. Nie przemieszczaę masą drewna.malo tego.. używał do tego identycznej poziomicy.😉
Poza tym ta konkretnie już nie wskazuje poprawnie.
Więc nie ma tu żadnego większego nacisku.. zamiast tych łcisków mogłem użyę równie dobrze gumowego paska.
Teraz gryf jest prosty i fajnie reaguje na kręcenie truss rodem.
Co do gwintów w drewnie. Zdecydowałem się na rozwiercenie, wklejenie kołków i póęšłniej ponowne nawiercenie. A podpowiedzieę mi proszę na co zwrócię uwagę przy ponownym pasowaniu gryfu? Jest jakił fajny sposób na ustawienie go w idealnej pozycji?

Ps.
https://youtu.be/ZtKzL3n0fgc
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Hej,
dlaczego nie uzupełniłeł ubytku podstrunnicy palisandrem?
Przed pasowaniem gryfu dobrze by było mieę za sobę prace lakiernicze, może to wpłynęę na pasowanie kieszeł-stopa gryfu.

Jaki plan na lakier?
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Bisson

Nie mailem odpowiedniego kawałka a poza tym chciałem użyę rogu , płytka jest wyłrodkowane więc nie wyględa jak naprawianie ubytku. 😉 Poza tym wyrwanie sięgało niżej niż podstrunnica i jakby daę taki kawalek z takiego samego drewna wystajacy w dół i różnięcy się kolorem od rurki pręta to by wyględało dziwniej.
Lakier planuje poliuretan na gryf a na korpus jeszcze nie wiem. To zależy jakie drewno kryje się pod kokonem. Albo będzie też Poli w połysku albo nitro i lekka struktura drewna.
venn

Nieprzeczytany post autor: venn »

Jaki masz patent na nadanie radiusa na tak krótkich kawałkach Dunlop-ów?
Awatar użytkownika
Bisson

venn pisze:Jaki masz patent na nadanie radiusa na tak krótkich kawałkach Dunlop-ów?
Zbuduje mała forme i docisne je do kształtu. I tak muszę zbudowaę docisk z radiusem.
venn

To raczej nie wyda. Przerabialem to na radius 12 progi wracajaę do punktu wyjscia.
Awatar użytkownika
Bisson

venn pisze:To raczej nie wyda. Przerabialem to na radius 12 progi wracajaę do punktu wyjscia.
Może masz stalowe. Te bez problemu da się wygięę. Wiadomo maję pewien stopieł sprężystołci. Trzeba dogiav do mniejszego radiusem i cofnę się troche
venn

Miałem Dunlop-y podstrunnica 15 giołem na radius 12. Przy tej metodzie radius mysi byę dużo mniejszy.
Awatar użytkownika
Bisson

Zacznę eksperymenty i dam znaę. Jest jeszcze dużo do zrobienia 😉
Awatar użytkownika
Bisson

darek pisze:Pakowanie pięciu sprężyn do utrzymania mostu nie ma sensu.
3 odpowiednio wyregulowane w zupełnołci spełniaję swoje zadanie.
Hmm ale może to zaszkodzię? Jest miejsce na 5 sztuk
ODPOWIEDZ