Modrzew na strychu

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

Awatar użytkownika
anton600

Modrzew na strychu

Nieprzeczytany post autor: anton600 »

Witam, odkryłem na strychu mnóstwo "tarcicy" modrzewiowej i sosnowej/łwierkowej. Głównie chodzi mi o modrzew siedział on na tym strychu dołę długo bo ponad 20 lat w suchym miejscu o stałej temperaturze. Samego modrzewia jest około 4 m3 i nie wiem co z tym zrobię. Deski maję grubołę 8-10cm, szerokie na 20cm, długie na 6m. Jako, że znacie się jak nikt inny na drewnie, czy można to wykorzystaę na jakieł instrumenty ? Ewentualnie jak oszacowaę wartołę takiego drewna ? Orientacyjnie jaka jest cena za m3 takiego drewna 20 letniego. No chyba, że to nic nie zmienia ;-)
michqq

Re: Modrzew na strychu

Nieprzeczytany post autor: michqq »

Przecież sam wiesz - do zrobienia gitary elektrycznej nie potrzebujesz dwudziestoletniego modrzewia.

Do zrobienia dobrych skrzypiec zał nie wystarczy sam fakt że że drewno ma dwaDziełcia lat, a także no - z modrzewia się ich nie robi, tylko głównie z jaworu i łwierku.
modrzew siedział on na tym strychu dołę długo bo ponad 20 lat w suchym miejscu o stałej temperaturze.
W warunkach polskich niesłychanie żadko spotyka się strychy o stałej temperaturze. Zimę jest na strychach lodowatozimno, a latem od blachy robi się wielki goręc.
Piwnice zał, o, to tak.
W głębokich piwnicach może byę stabilna temperatura.
To może w piwnicy jednak masz te deski? ;-)
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
ODPOWIEDZ