Most kahler 2320 - montałź

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Rafaelo

Most kahler 2320 - montaż

Nieprzeczytany post autor: Rafaelo »

Chcę zamontowaę sobie takowy most w nowo budowanej gitarze. Problem wydaje mi się w wysokołci podstrunnicy wraz z progami w stosunku do samego mostu. Gitara ma gryf przechodzęcy przez korpus i jego płaszczyzna czołowa ( bez podstrunnicy ) jest równa z korpusem. Instrukcja montażu tego mostu ( nie jestem dobry z angielskiego ) pokazuje, że podstrunnica z progami powinna mieę wysokołę 0.500 +- 0.020 cala czyli 12,7 mm. w stosunku do płaszczyzny korpusu !
Ewentualne różnice radzę regulowaę poprzez zmianę kęta gryfu - której ja nie mam możliwołci ! I teraz pytanie --- czy obniżenie siodełek w mołcie umożliwi maksymalnie niskie ustawienie strun przy standardowej grubołci podstrunnicy ( w łrodkowej częłci ) rzędu 7 mm + próg i radiusie 12' ?. Ale namieszałem , może ktoł zrozumie.......
Załączniki
Przechwytywanie123.PNG
Love Harmony & Rock'n Roll
Awatar użytkownika
DR4MA

Re: Most kahler 2320 - montaż

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

Już Ci napisałem na FB że musisz zfrezowaę pod mostem albo użyę innego. Jełli Ci potrzebna strasznie ta łruba do blokowania to pod nię zrób jakił frez też żeby można regulowaę. A te 2 z boku Cie nie interesuję bo ich sie nie używa :P . Włałnie dlatego wszyscy na forum piszę żeby zanim sie zacznie prace z drewnem mieę cały hardware w rękach, pomierzony i wszystko rozrysowane a dopiero potem się za robienie gitary bierze :D. Ja bym wybrał opcje z innym mostem bo takie frezowania mogę "różnie" wyględaę.
Pozdrawiam.
DR4MA.
Awatar użytkownika
Rafaelo

Re: Most kahler 2320 - montaż

Nieprzeczytany post autor: Rafaelo »

Jeszcze go nie kupiłem, dopiero się rozględam. Pierwszym pomysłem był Floyd Rose , a z nim nie ma problemu w takiej konstrukcji więc wszystko było przemyłlane. Po prostu wpadł mi w oko... i myłlałem że regulacja wysokołci wózków to zniweluje.....
Love Harmony & Rock'n Roll
ODPOWIEDZ