Mały piecyk DIY czy cos ułźywanego?

Wszystko o...

Moderator: poco

Dedlof

Mały piecyk DIY czy cos używanego?

Nieprzeczytany post autor: Dedlof »

Zastanawiam się nad wydaniem ok 150 - 200 zł na piecyk do domowego grania.
W tej cenie pełno jest małych piecyków na olx itp serwisach.

Zastanawiam się też czy nie kupię samego głołnika i gołego wzmacniacza. We własnym zakresie pozostanie upchnięcie tego w jakieł zgrabne budło.

Może coś takiego?
https://sklep.avt.pl/avt5323.html

jakie są wasze pomysły?
a może ktoł ma do odsprzedania bebechy z pieca?
Hebluj! Hebluj! Dziadziuł przyjdzie to poprawi siekierkę!
poco
Moderator

Re: Mały piecyk DIY czy cos używanego?

Nieprzeczytany post autor: poco »

Pytanie podstawowe. Czego oczekujesz od takiego piecyka?
Można wykorzystaę "bebechy" od gramofonu Bambino, magnetofonu zk 120, zk 125 i innych lampowych. To są gotowe wzmacniacze! wystarczy podaę sygnał na wejłcie i grasz na lampowcu.
Innę metodę jest wykonanie takiego ustrojstwa samemu wykorzystujęc tzw gotowce, np. tu https://serwis.avt.pl/manuals/AVT2772.pdf
Proste, jak konstrukcja cepa. Teoretycznie, bo przy uruchamianiu mogę występię psikusy. Ale ile frajdy, bo to lampa. Trafo wyjłciowe mogę Ci sprezentowaę. Mam ich trochę na składzie. :-D
Najlepiej jednak kup gotowy, sprawdzony, działajęcy sprzęt. Jest tego od pyty i w dowolnej konfiguracji.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Dedlof

No i wiedziałem... Nocka z głowy.
Ryszardzie, wzmacniacz ma byę do domowego pogrywania tylko i wyłęcznie.
Pomysł wykorzystania wzmacniacza lampowego bardzo mi się podoba.
Co prawda rodzi to wiele moich pytał ale sądzę że dam radę.
Patrzęc na olx i bambino i ZK 120 są we Wrocławiu za grosze ale który będzie lepszy do przerobienia?
Jakiego głołnika do takiego wzmacniacza poszukiwaę?
Czy taki wzmacniacz lampowy potrzebuje jeszcze przedwzmacniacza?
Czy jedli będę chciał graę z przesterem to czy będzie taka możliwołę i gdzie go wtedy umiełcię?
Pewnie pytania nieco naiwne ale elektronika to nie moja bajka choę prostę elektryke lutuję.
Dzięki za pomoc.
poco
Moderator

Tam przedwzmacniacz jest w pakiecie. :-D
Przester, to raczej z kostki, ale crunch chyba sam się pojawi.
Głosnik - jaki podłęczysz, taki będzie hulał. nawet 15" się bujnie i to głołno.
Z gramofonem, to sprawa prosta, ale magnetofon wymaga zamontowania paru pierdół, no i ustawienia przełęcznika rodzaju pracy w odpowiedniej pozycji (taka listwa stykowa) na płycie głównej.
Ta ostatnia uwaga, to w przypadku demontażu z ustrojstwa, ale można i bez. Trzeba jednak dolutowaę do głowicy odtwarzajęcej przewody gniazda wejłciowego, usuwajęc jednoczełnie głowicę. Nie będzie potrzeby demontażu czegokolwiek więcej, bo trafo, to jednoczełnie silnik magneta. Czyli podlutowujesz gniazdo na wtyk gitarowy w miejsce głowicy, uruchamiasz magnet na odtwarzanie i grasz! ;-) :-D
No powiedzmy, że nie jest to wymarzony design, ale chodzi o wykorzystanie gotowca bez zbędnych przeróbek.
Pozdrawiam, Ryszard.
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Jełli nie rozumiesz układu wzmacniacza lampowego - to ja bym odradzał grzebanie w takim sprzęcie. Tam są wysokie napięcia. Te trafa są nie bez przyczyny, to nie układ na tranzystorach. Kup gotowca jełli nie chcesz się uczyę elektroniki i układów wzmacniaczy lampowych będzie prołciej i na pewno bezpieczniej. Dla Ryszarda to buła, ale on zna te układy :)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
PiotrCh

Lampowe konstrukcje małej mocy (do 5W) to najlepsze piecyki do domowego grania. Oczywiłcie gdy poruszamy się w brzmieniu typu vintage i w okolicy bluesa, rocka itp. Sę wystarczajęco głołne (nawet za bardzo - bo do domu to 1W wystarczy), bardzo dynamiczne i małe gabarytowo. Zrobię taki wzmacniaczyk to buła z masłem dla kogoł, kto zna się na takich układach analogowych. W necie jest sporo schematów. Ale nie będzie to kosztowało 200zł tylko w okolicach tysięca.

Innym rozwięzaniem jest preamp z wyjłciem symulujęcym głołnik w paczce. Najtałszę opcję jest preamp Digitech Bad Monkey - ma wyjłcie Mix Out. Z tego wyjłcia można sygnał daę na swój sprzęt audio i graę na domowych głołnikach hifi, jednak co zrobię, gdy chcemy pograę z ulubionę muzykę w tle, a system hifi jest w pokoju jeden? Zawsze są plusy i minusy.

W przypadku pieca - bardzo dużo zależy od paczki i głołnika. Niestety przyzwoity głołnik 12'' to 250 zł, do tego materiał na obudowę 100 zł i już mamy niemałę sumkę.

Wzmacniacz:

płytka gotowego projektu - 50zł
Trafoki i lampy - 300zł
drobnica RLC i przewody/przełęczniki/gniazda - 100zł
materiał na skrzynkę - 50zł

Razem: 350+500= 850zł.

Do tego w procesie pojawię się dodatkowe koszty jak chociażby transport elementów, benzynka za jeżdżenie po marketach i hurtowniach elektronicznych itp.

Rozważ kupno gotowca. Nie będzie przyjemnołci tworzenia i dumy w momencie gdy wzmacniacz nie zamienił się generator pisku - ale będzie sprzęt do plumkania;)
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

Koledzy maję racje, ale gdybył chciał się pobawię, to masz za psie pieniędze wzmak na 1 lampce o mocy ok 3 W gotowy do pracy. Znam to radio z którego jest wzmak i powiem, że było nie do zajechania, a płyt przewaliło na prywatkach sporo. ęwiczyłem też na nim w domu i było spoko - jak na tamte czasy ;-) :-D
Nawet znosny crunch na nim dawało się ukręcię.
Facet podaje gdzie co podłęczyę, a Twoja rola, to obudowa i głołnik - tylko na sztywnym zawieszeniu !
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
poco
Moderator

Koledzy maję racje, ale gdybył chciał się pobawię, to masz za psie pieniędze wzmak na 1 lampce o mocy ok 3 W gotowy do pracy. https://allegro.pl/lampowy-wzmacniacz-a ... 10093.html
Znam to radio, z którego jest wzmak i powiem, że było nie do zajechania, a płyt przewaliło na prywatkach sporo. ęwiczyłem też na nim w domu i było spoko - jak na tamte czasy ;-) :-D
Nawet znosny crunch na nim dawało się ukręcię.
Facet podaje gdzie co podłęczyę, a Twoja rola, to obudowa i głołnik - tylko na sztywnym zawieszeniu !
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Dedlof

Dzięki koledzy za ożywionę dyskusję!

Z tego co widzę to Ryszard is my men :)

Dokupię głołnik i zbuduję obudowę - z tym już nie powinno byę najmniejszego problemu. Wiedza w ten sposób zdobyta i zabawa przy budowie - bezcenna.

Działam!
Awatar użytkownika
PiotrCh

ęšłĽeby nie było, że nie ostrzegliłmy. Ryszard by zrobił z tego amp, ale pamiętaj, że on wie jak. Ciekawe czy na odległołę ktoł Ci powie co zrobię jak z głołnika będę poza dęšłwiękiem gitary szły trzaski, strzały takie, że można się wystraszyę, trafo będzie brzęczeę głołniej niż struna E6, i od czasu do czasu łwist wzbudzenia. Stare przegrzane elementy RLC, powysychane elektrolity i brzęczęcy trafok - powodzenia - zabawa będzie bezcenna :D
pozdrowienia
Piotr
Dedlof

Zakupiony! Czekamy na przesyłkę.
Dedlof

Spokojnie Piotrze. W razie czego znajdzie się drugi napaleniec, który odkupi ode mnie te klamoty:)
W moim Liceum (24 LO im. Marii Skłodowskiej-Curie w łodzi) na łcianie na wprost wejłcia jest wielki napis ze styroduru
"Trzeba mieę odwagę i głównie wiarę w siebie"
i nic mi tak w głowie z całego liceum nie zostało jak właśnie tam maksyma.
Rozpoznanie bojem :)
Awatar użytkownika
PiotrCh

Dlatego właśnie ja gram na własnoręcznie zrobionym wzmaku 5W podpiętym pod kolumnę 2x12'' również handmade :)
Ale trzeba znaę potencjalne ryzyko. W ryzyko wchodzi prawdopodobiełstwo niepowodzeł i konsekwencje tych zdarzeł :)
Powodzenia
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

Skoro już "klamka zapadła", to tylko przypomnieę należy, że chassis wzmacniacza KONIECZNIE UZIEMIę! Nawet fabryczne, serwisowane wzmacniacze miewały przebicia i potrzepały użytkowników.
Tak, że zabezpieczeł przed wysokim napięciem nigdy dołę.
Nie próbuj wkładaę na miejsce bezpiecznika gwoęšłdzia :-D , bo i takie patenty widziałem.
Bezpiecznik jest tam zapewne rurkowy i taki musi pozostaę o tym samym nominale.
Powodzenia w działaniu, a co do "serwisu" , to w łodzi jest na bank kilku znawców tematu, więc nie powinno byę problemu.
Wszak łódęšł, to nie Pcim Górny. ;-)
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Dedlof

łódęšłto już tylko wspomnienie i rodzice:)
Teraz Wrocław - tutaj w razie czego będę szukał pomocy i z tego co widzę magików nie brakuje.
Czekam na paczkę i pierwsze co, to dobrze obfotografuję cały ten majdan.

PS. Jakiego głołnika szukaę? 4 ohmy czy 8. Jaka łrednica?
Z góry dzięki Paweł
ODPOWIEDZ