Budowa klasyka - Torres

Relacje ,opisy i zdjęcia z budowy.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Jan

Budowa klasyka - Torres

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Po półtorej roku w kołcu dojrzałem do budowy klasyka. Zagłębiłem minimum potrzebnej wiedzy i zakupiłem minimum narzędzi, przetrenowałem pewne aspekty obróbki drewna i z optymizmem biorę się do Dzieła. Zaczynam od gryfu mahoniowego z przekladkę jesionowę. Gryf w stylu hiszpałskim z mocowaniem za pomocę klinów. Top będzie łwierkowy a nad tyłem się jeszcze mocno zastanawiam. Parę zdjęę z wstępnej obróbki gryfu. Belkowanie jak w tytule Torres.
Pozdrawiam Janek
Orfeo

Re: Budowa klasyka - Torres

Nieprzeczytany post autor: Orfeo »

No to trzymam kciuki i z przyjemnołcię będę łledził postępy w pracy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jan

Dzięki Arku mam nadzieję, że będę mógł liczyę na twoję pomoc jak gDzieł â??utknęâ?? po drodze do celu 😁.
Pozdrawiam Janek
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Głębokie wody widzę. Ale dobrze. Tak trzymaę.
Awatar użytkownika
Jan

Tylko akustyk to dla mnie gitara, jakoł nigdy do elektryków się nie przekonałem i już chyba tak zostanie.
Dzisiaj zaplanowałem wydłubanie główki i nic więcej. Muszę gDzieł odnaleęšłę w domu dłutka snycerskie - choę nie wiem czy szybciej nie będzie kupienie jakiegoł małego zestawu na necie 😂
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Ale idziesz jak burza:)

Zrób jeszcze na gotowo wejłcie główki w szyjkę - masz szablon profilu gryfu na 1-szym progu?
Potem deseczka z papierem 240 i wyprowadzisz płaszczyznę główki, potem wałki z papierem i wygłaskasz stopę gryfu, a w środku zostaw sobie to mięso:)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Mam dwa dni wolnego więc mam czas na zabawę. Trochę â??poskrobałemâ?? Top i zrobiłem jednę z opcji tyłu.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Jesionowy tył?
pozdrowienia
Piotr
Orfeo

Nieprzeczytany post autor: Orfeo »

Wrócę jeszcze do gryfu, czy nie brałeł pod uwagę fornirowania główki od frontu? Pytam w kontekłcie estetyki oraz osadzenia siodełka. Napisz jakie gatunki drewna rozważasz do budowy pudła rezonansowego.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jan

Nie chciałem oklejaę główki fornirem tylko zostawię z widocznę wklejkę. Kołę prożka wpuszczę 1mm w gryf. Pudło mogę zrobię
z mahoniu, jesionu lub z olchy - to mam. Wiem, że jeszcze pewnie sporo rzeczy mnie po drodze spotka dlatego materiał nie jest master class tylko drewno przyzwoite lutniczo 😁 To będzie moja pierwsza gitara więc sporo mogę jeszcze napsuę zanim będę w stanie zrobię instrument. Niestety profilu na pierwszym i dwunastym progu nie mam więc będę kształt robił tak jak to pokazuje na YT Pablo Requena żeby mieę przyzwoity kształt.
Ostatnio zmieniony 2019-04-29, 21:48 przez Jan, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Gryf jest klejony na odwrotkę więc jest mocny w przejłciu główki w szyjkę. Z tego względu można top główki odpułcię. To byłaby - jak Arek słusznie wskazał - kwestia estetyki. Dobrze, mniej rzeczy do spartolenia;)
Janek - zrób z mahoniu te placki i boki. Mahoł zagra. Nie wiem jak z jesionem, ale jest to na pewno twardszy zawodnik i może podbię Ci górę za bardzo, zabraknęę może mięsistego dołu i łrodka...to hipotezy, opukuj, wsłuchaj się w jesion, ale w porównaniu do mahoniu.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Wiem, że mahoł zagra😁 mam akustyka Guilda całego z litego mahoniu - ma potężny dęšłwięk. Natomiast nie słyszałem nigdy gitary ze łwierkowym topem i jesionowym pudłem dlatego rozważam także i tę opcję. Jesion to piękne drewno twarde jak klon tylko z porami i rysunkiem wyraęšłnym.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Zgoda. Ale pamiętaj, że pozostaje kwestia wystrojenia płyty. Konstrukcja narzuca pewne ograniczenia, stosunek powierzchni do grubołci, to sprawia, że zyskujęc pasmo (pełne) stracisz sztywnołę - bo z cienko.. itp. Dlatego pewne gatunki drewna przyjęły się w lutnictwie bo łatwo jest uzyskaę kompromis aspektu konstrukcyjnego i brzmieniowego. Niemniej próbuj z jesionem, ale pukaj w dekę i porównuj z czymł innym - aby mieę odniesienie.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Poranek trochę zmienił mi gryf na bardziej zaokręglony.
Pozdrawiam Janek
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Stopa bardzo ładna 😊
ODPOWIEDZ