Pierwszy stratocaster

Miejsce na zdjęcia i opisy zbudowanych instrumentów

Moderator: Jan

informatkot

Pierwszy stratocaster

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Witam, przedstawiam swojego pierwszego strata.
Oto pełna specyfikacja instrumentu:
1) Korpus polski jesion. Klejony z dwóch kawałków. Doklejone jest dolne skrzydełko. Grubołę body 40mm. Gryf przykręcany bez płytki z delikatnym profilowaniem oraz wcięciem na dłoł.
2) Gryf z 5 kawałków: 2x klon, 2 x jesion po 4mm oraz przez łrodek sapeli 10mm. Gryf jest dołę masywny ale wygodny - raczej pełne "C". Grubołę przy siodełku 43mm.
3) Podstrunnica klonowa, a na niej widoczny jest subtelny rygiel. Radius 12".
4) Markery łrednica 6mm - naturalne, wykonane z sapeli.
5) Pręt dwustronny Goeldo.
6) Wykończenie gryfu oraz body politurę szelakowę. Wczełniej drewno dotarte do gradacji 2000.
7) Przystawki jak na gitarę tego typu przystało ręcznie nawijane. Na poczętku miały byę Merliny ale wygrały przystawki od Pana Darka Hathora: strat silver coils marki Hathor - prosto z manufaktury z Krakowa.
Neck - Alnico 2, 5,5k.
Middle - Alnico 5, 5,8k.
Bridge - Alnico 2&5 8,4k.
Brzmienie piękne, typowe dla stratocastera. Do tego nie brumię - jak na single oczywiłci. Jestem bardzo mile zaskoczony â?? piękne się odzywaję. Dla pewnołci całe body jest wyekranowane tałmę miedzianę. Więcej szczegółów na temat przystawek można się dowiedzieę na forum od Pana Darka. Swoję drogę dziękuję za te single za każdym razem cieszę się jak dziecko kiedy je słyszę :-)
8) Płytka tył oraz przód marki Boston.
9) Gałki białe Boston.
10 Siodełko TUSQ GRAPHTECH, TUSQ XL StratStyle PQL 5010-00, docisk strun rolkowy.
11) Progi - SINTOMS Nikiel Silver Extra Hard 12, 2.3mm wide. Wysokołę korony 1.4mm.
12) Płytka Jack Gotoh Jcs-1 CR.
13) Struny Fender 10-46.
14) Mostek Schaller Vintage Tremolo. Wyposażony w siodełka rolkowe. Blok stalowy 37mm.
15) Klucze blokowane D'ADDARIO PLANET WAVES PWAT-6R1 Auto-Trim Tuning Machines. Bardzo solidne jestem pod wrażeniem stabilnołci tych kluczy â?? jednym słowem przywięzałem się do marki!

Rafał Kot
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Pierwszy stratocaster

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Na prawdę super:) Jesion jak żywy, ładnie dobrany (i odpowiedniej klasy) osprzęt.
Powiedz, czy budujęc tę gitarę korzystałeł z naszego forum? Zachęcam do aktywnego uczestnictwa i pomocy innym kolegom tworzęcym swoje własne instrumenty od podstaw:)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Gratulacje wyględa zawodowo. Wrzuę jakieł sample dęšłwiękowe.
Pozdrawiam Janek
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Super. nic dodaę, nic ujęę. Ważne, że to jest Twoje. A jak zagada, to kwestia odbioru przez uzytkownika i sprzętu nagłałniajęcego.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
informatkot

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Sample nagram w najbliższym czasie. Jak będę gotowe to podlinkuję.

Zanim zbudowałem gitarę mnóstwo czasu spędziłem na czytaniu forum. Jest tu zgromadzony bogaty i praktyczny zasób wiedzy lutniczej. Poczęwszy od doboru drewna, sposobu jego łęczenia i obróbki. Szczegółowo przedstawione są także techniki wykołczenia olej, lakiery, politury. Dla amatora takiego jak ja najciekawsze są projekty różnego rodzaju narzędzi np. do nadawania radjusa, nacinania slotów na progi.

Na własnym przykładzie mogę jedynie potwierdzię. Klon to straszny psotnik. Zalecam dużo cierpliwołci i ostrożnołę w obróbce frezarkę - lubi pękaę. Ogólnie z drewnem nic na siłę. Zalecam przestudiowanie wętku na temat kierunków frezowania względem włókien.

ęšłĽyczę Wszystkim samych sukcesów w budowany własnego instrumentu.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Witheltz

Nieprzeczytany post autor: Witheltz »

No i ładnie. Jak uspokoi się z tę koronkę to może wpadnę pomacaę ;-)
Pozdrawiam Paweł B.
ODPOWIEDZ