Przybyłem

Tu możesz się przywitaę i przedstawię (wymagane)

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
SebastianL

Przybyłem

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Czełę

Nazywam się Sebastian, mieszkam na Górnym łlęsku. Buduję gitary klasyczne, choę chciałbym się też rozwijaę w instrumentach historycznych, szczególnie w budowie lutni oraz wiol.

Historię z lutnictwem zaczęłem skromnie, od regulacji dokonywanych na własnej gitarze, Mayones KTM. Były to czynnołci typu ustawienie menzury, równanie progów itp. Nawijałem również przetworniki. Póęšłniej wpadały mi w ręce różne instrumenty i zdarzały się też poważniejsze naprawy, jak wymiana podstrunnicy albo klejenie główki. Zapragnęłem wtedy, by w przyszłołci spróbowaę zajęę się tematem poważniej. Po skołczeniu technikum rozpoczęłem studia na Politechnice łlęskiej i przy okazji zaczęłem wiele podróżowaę. Po drugim roku porzuciłem gitarę elektrycznę na rzecz strun nylonowych.

Podczas pewnego przygodowego wyjazdu do Francji, nauczyłem się zarabiaę pieniędze grajęc na ulicy, w Carcassonne. Wtedy zapragnęłem sprawię sobie lepszy instrument. Okazało się, że na wymarzonę gitarę mnie nie staę. Postanowiłem więc zbudowaę ję sam. Po kilku tygodniach zgłębiania dostępnej w sieci wiedzy, w paęšłdzierniku 2017 roku, zamówiłem deski na pierwszę gitarę. Pracę rozpoczęłem pod koniec grudnia, a instrument był gotowy pół roku póęšłniej, z poczętkiem lipca 2018.

Od tego czasu zbudowałem cztery gitary. Rozwijam warsztat, uczę się, planuję budowę kolejnych instrumentów. Mam nadzieję, by kiedyś uda mi się uczynię lutnictwo sposobem na życie.

W najbliższym czasie zaprezentuję swoje instrumenty.
Ostatnio zmieniony 2020-06-16, 12:24 przez SebastianL, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jan

Re: Przybyłem

Nieprzeczytany post autor: Jan »

No jak powiedział tak zrobił - witaj Sebastian we włałciwym miejscu dla takich zakręconych pozytywnie ludzi. Mogę zdradzię forumowiczom, że Sebastian buduje gitary klasyczne i bardzo ciekawie potrafi to relacjonowaę o czym będziecie mogli się przekonaę. Korzystaj z przepastnych zasobów forum na pewno znajdziesz tutaj ciekawe tematy w różnych działach.
Jeszcze raz witam.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Serdecznie witamy kolejnego zakręconego :) Z niecierpliwołcię czekam na zdjęcia.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Czełę Sebastian:)
Gitara klasyczna to nie w kij dmuchał, prawie tak trudna jak pierwszy telecaster ;)
Czekam na prezentację i liczę po cichu na ciekawe dyskusje :)
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Witam kolegę i życzę sukcesów, liczęc podobnie jak pewnie wszyscy forumowicze na ciekawe projekty i stosowne do nich dysputy.
Sędzę, że znajdziesz tu wszystko, no prawie wszystko :-D , co pozwoli Ci uzupełnię warsztat.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ