Dzieł dobry wszystkim!
Gram na gitarze akustycznej. Postanowiłem zajęę się lutnictwem, pójłę na studia. W tym roku już mi się nie uda, ale może w przyszłym... Wiem, że podczas rekrutacji trzeba przedstawię jeden ze swoich wykonanych instrumentów. Chciałbym się za to zabraę i zbudowaę skrzypce... ale kompletnie nie wiem od czego zaczęę, co mam robię, jakie narzędzia będę mi potrzebne, jakie wymiary maję mieę poszczególne częłci instrumentu (wiem, że są różne modele). Może Wy mi pomożecie? . Byłbym ogromnie wdzięczny. Z góry dziękuję za wszystkie rady, porady i odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Witam, kolego! No to ambitny plan, ale ........ . Włałnie tych ale jest od pyty. Zresztę, koledzy violiniłci zapewne zabiorę głos rzeczowy i konkretny w temacie. Póki co, to polecam przełledzię wszystko to, co na forum zgromadziliłmy dzięki właśnie takim fachowcom, w stosownym dziale/działach, albowiem czasami posty mogę byę w innych tematach. M.in. materiały lutnicze - drewno. narzędzia , itd. To jest kobyła temat ! Ale , do odważnych i pilnych łwiat należy. Musisz mieę jednak łwiadomołę, że to jest drogi zawód.
Pozdrawiam, Ryszard
Hmm. Mam mocno mieszane uczucia.
Może wybierz inne studia skoro cię to nie interesuje.
Budowa instrumentów to naprawdę coś trudnego i łatwego zarazem. Ale nie działa to niestety tak że jednego dnia coś postanawiamy, następnego robimy.
Witaj, zabierz się do tematu najpierw teoretycznie. Literatura, artykuły, poradniki, filmy na YT, artykuły na forach a wtedy zaczniesz wiedzieę o co pytaę bo na razie twoje pytanie jest w tak ogromnej dozie ogólnołci, że nie ma sensu na nie odpowiadaę bo opowiedzieę o WSZYSTKIM nikt tobie nie da rady. Zacznij od siebie i od odrobienia przynajmniej podstawowych zagadnieł z budowy instrumentu.
Jełli chodzi o budowę instrumentu, to dobrze jest graę na instrumencie, jaki się chce zbudowaę. Budujęc instrument jako ktoł, kto na nim gra i wie czego należy od niego oczekiwaę, znacznie ułatwi osięgnięcie celu.
No to co powiedział Sebastian to od tego powinniłmy zaczęę, zbudowaę instrument na którym nie umie się graę to nieporozumienie jednak. Bez umiejętnołci gry na danym instrumencie nie jesteł w stanie zbudowaę nic sensownego. Więc już masz podpowiedęšłod czego powinieneł zaczęę - czyli od budowy instrumentu na jakim grasz - gitara. Tematów gitarowych masz na forum bardzo wiele więc zapraszam do pogłębionej lektury powiększonej o artykuły z internetu i filmiki na YT. Jak przyswoisz już podstawowę wiedzę to będziesz wiedział o co pytaę.
Poza tym jeżeli to maję byę studia lutnicze to na AM w Poznaniu musisz mieę ukołczonę szkołę muzycznę.