Jaką gitarą wybraą
Moderator: poco
Jakę gitarę wybraę
Witam. Jestem poczętkujęcym lutnikiem amatorem i dotychczas udało mi zrobię korpus do tele który podmieniłem w kupionym używanym squierze, wszystko wyszło fajnie i udało mi się sprzedaę ten sprzęcik, nabywca zadowolony. W międzyczasie zrobiłem też gryf do tele który wyszedł zadowalajęco jak na pierwszy raz. Chciałbym teraz spróbowaę zrobię kolejnę przekładkę korpusu ale z jakęł innę gitarę. Nie wiem tylko jakę gitarę kupię. Chciałbym żeby była to w miarę prosta budowa z przykręcanym gryfem, a przede wszystkim żeby był to model dołę chodliwy, który póęšłniej będzie szansa sprzedaę. Doradzicie coś? 
Budżet 500-800 zł
Re: Jakę gitarę wybraę
Dodam tylko że chciałbym żeby gitara była bez pickguardu albo z możliwołcię prostego montażu przetworników bez pickguardu.
-
Ogólnie trudny rynek do pokonania bariery wejłcia. Mnóstwo w obiegu używanych tanich gitar. Do tego COVID trudnołci są nawet ze sprzedażę markowych gitar w rozsądnych cenach. Takie jest moje subiektywne wrażenie.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
No ogólnie już to zauważyłem, ale chodzi mi bardziej o to żeby się czegoś po prostu nauczyę nawet jeżeli na tym nic nie zarobię bo lubię sobie pomajsterkowac i wkręciłem się troszkę. Poza tym poluję na coś np. ze zniszczonym lakierem na korpusie albo z uszkodzonym korpusem w inny sposób żeby wyjłę przynajmniej na swoje lub delikatnie na plus. A może jest ktoł w stanie doradzię, skęd można by było dostaę takie blaszki do strata, żeby zamocowaę elektrykę bez tej całej płytki.
- SebastianL
Jakę gitarę wybraę? Takę jaka Ci się podoba.
Tak na prawdę, to w przypadku większołci instrumentów, to do wyboru masz ograniczonę ilołę wzorów. Lutnictwo gitar elektrycznych jest mocno konserwatywne, więc sprawdzone modele wcięż cieszę się powodzeniem, nawet wtedy, gdy powiela się w nich od 70 lat te same błędy.
Skoro instrument ma byę prosty, to kup dowolnego Strata albo Tele. Co do marki, to bioręc pod uwagę budżet, powinieneł szukaę raczej Squiera. Przetworniki nie muszę byę montowane do maskownicy, przykręconej do wierzchu gitary. Mogę one na przykład byę zamontowane w otworach w korpusie, jak na przykład Jackson Dinky. O właśnie, to jest kolejny wzór gitary, który ma prostę budowę i pasuje do twoich kryteriów.
O co chodzi z tymi płytkami do strata?
A tak poza tym, to popieram Piotra. Zamiast się bawię w dra. Frankensteina, lepiej zbudowaę instrument od zera. Więcej się nauczysz i satysfakcja będzie z samodzielnej pracy.
Tak na prawdę, to w przypadku większołci instrumentów, to do wyboru masz ograniczonę ilołę wzorów. Lutnictwo gitar elektrycznych jest mocno konserwatywne, więc sprawdzone modele wcięż cieszę się powodzeniem, nawet wtedy, gdy powiela się w nich od 70 lat te same błędy.
Skoro instrument ma byę prosty, to kup dowolnego Strata albo Tele. Co do marki, to bioręc pod uwagę budżet, powinieneł szukaę raczej Squiera. Przetworniki nie muszę byę montowane do maskownicy, przykręconej do wierzchu gitary. Mogę one na przykład byę zamontowane w otworach w korpusie, jak na przykład Jackson Dinky. O właśnie, to jest kolejny wzór gitary, który ma prostę budowę i pasuje do twoich kryteriów.
O co chodzi z tymi płytkami do strata?
A tak poza tym, to popieram Piotra. Zamiast się bawię w dra. Frankensteina, lepiej zbudowaę instrument od zera. Więcej się nauczysz i satysfakcja będzie z samodzielnej pracy.
Ok. Dzięki za rady
a co do tych płytek do strata to widziałem coś takiego że przetwornik montuje się do metalowej płytki która jest dookoła niego (taka jakby podkładka) i tę płytkę dopiero mocujemy do korpusu na wkręty. Dzięki temu widaę tylko górnę częłę przetwornika tak samo jak w przypadku oryginalnej płytki która zasłania pół korpusu.